divendres, 30 de maig del 2008

75 anys aixecant el teló : “1987: Els Pastorets han complert set dècades”


75 anys aixecant el teló: 16 abril de 1933 – 16 abril 2008

Mataróescrit
Gener de 1987

1916 és un any significatiu en la història del Centre Catòlic. Punt de partida de la Secció Dramàtica de l'entitat i de «L'Estel de Natzaret», de Ramon Pàmies, l'espectacle més representat de tota la història del teatre mataroní d'aquest segle. D'aquella estrena només sobreviuen un parell d'actors.

Jaume Colomer i Martori, 82 anys, ha estat un dels ideòlegs més influents en la concepció i creació artística de les representacions populars dels Pastorets que han caracteritzat, des del 1916, el Nadal mataroní. Ell interpretava el Benjamí en la primera presentació pública de l'espectacle a l'antic Saló - Cafè que configura l'actual Saleta, i juntament amb l'arquitecte Antoni Pineda, que féu de Sant Gabriel, és un dels pocs testimonis orals que poden parlar-nos amb propietat dels inicis d'una aventura feliç i que, amb el temps, ha projectat el nom de Mataró com una de les capitals més atractives i curioses de l'itinerari «pastorívol» de Catalunya. Colomer recorda els maldecaps de la setmana abans de l'estrena. «Tot era a punt i el repartiment enllestit, però resultà que vuit dies abans l'actor Baldomer, en «Mero», que havia de fer el Satanàs, ingressà greument a l'Hospital i moria un dia abans de la representació. En Tarragó, que havia de fer la suplència, i que figura com a tal en el programa de l'època, també va posar-se malalt a la vigília. Aleshores, a corre-cuita, s'encarregà el personatge a Tomàs Ribas que, amb una veu molt bonica i amb una rialla molt fàcil, ja trascendia com a artista. I va aprendre el paper en una nit. I de tal manera el va aprendre que, a base de rialles una rera l'altra, va fer una creació». Els decorats eren obra d'En Serra i es va muntar un petit teatret amb més de 250 cadires de boga per al públic i, tant el dia de Nadal com el dia de Sant Esteve, la representació va ser un èxit. La part musical, escrita expressament per Mn. Molé, director de l'Orfeó Mataroní, consistia en dues o tres composicions per al Benjamí, casament de Maria i el final, i caldria esperar uns quants anys per configurar la textura musical definitiva de l'espectacle que vindria de la mà dels mestres Felip Vilaró i Enric Torra. «El mestre Vilaró havia recalat a Mataró contractat per l'Ateneu i estava disgustat per un ambient que no s'adeia amb els seus principis. Vam fer una recapta i l'engrescàrem per treballar en Els Pastorets. Era un home d'una gran imaginació, amb un sentit poètic extraordinari i va fer unes composicions molt encertades. Partint de la base d'un ball d'una Passió molt antiga que s'havia fet a Mataró, compongué la bonica melodia del ball de les pedretes». L'espectacle també combina peces musicals del cançoner popular català i, segons Jaume Colomer, és conseqüència de la influència d'Oberammergau, localitat alemanya de l'Alta Baviera que en les seves famoses representacions de La Passió, internacionalment conegudes, incorporaren cançons del folklore autòcton, i aquesta idea fou aplicada amb encert als Pastorets mataronins, fent Enric Torra els arranjaments corresponents.

Però, perquè «L'Estel de Natzaret», de Ramon Pàmies, i no un altre text. Curiosament el mateix any que la Secció Dramàtica del Centre Catòlic posava en escena l'obra, Folch i Torres estrenava els seus Pastorets al Coliseum Pompeia de Barcelona. La raó de la tria radica en els llaços d'amistat de l'entitat mataronina amb el Cercle Catòlic de Gràcia on representaven l'obra de Pàmies. «Generalment, «Els Pastorets» es feien en castellà. Nosaltres volíem fer-los naturalment en la nostra llengua i vam llegir el text que representaven a Gràcia i ens va agradar». Amb el temps es van anar incorporant els quadres que singularitzen la producció de Sala Cabañes, com les nimfes, bruixes, follets, dracs i tot el conjunt de supersticions paganes del pròleg, així com altres complements que donen un tremp distintiu a l'espectable. La maquinària teatral era sensible a les influències de certs moviments estètics, pensem en els vienesos, per exemple, i qualsevol cosa que fes peça era incorporada sense dilació. «També va provocar un cert daltabaix la incorporació de dones en papers que era obligat que els fessin homes».

Noms com els de Casas, Planas, Peradejordi, Font, Vidiella, Mola, Cusachs, Miró, Mataró, Segura, Anglas i tants d'altres, han creat escola interpretativa en aquests 70 anys d'història. Anècdotes de caigudes al pou, troballes afegides al text sobretot en les accions còmiques de Jonàs i Mataties i, també situacions més dramàtiques com aquella ocasió en què va calar-se foc d'una certa consideració sota l'escenari provocat per la pólvora i només la calma d'En Casas, que feia de dimoni, apaivagà l'estat d'excitació del públic, fent-lo abandonar ordenadament i sense pressa el pati de butaques, són recordades per Jaume Colomer.

Els Pastorets s'han anat representant sense interrupció, llevat els anys de la guerra civil en què el local va ser confiscat i les activitats quedaren suspeses. La inauguració del teatre que porta el nom del que fou gran mecenes i protector del Centre, Emili Cabañes, va esdevenir el 15 d'abril de 1933. D'aleshores ençà s'hi han fet reformes i en les representacions dels Pastorets d'enguany la sala presentarà una nova cara. El 16 de setembre de 1981, essent alcalde Joan Majó, l'Ajuntament declarà l'espectacle com a patrimoni cultural de la ciutat. Un reconeixement ben merescut a l'esforç de moltes generacions de mataronins de totes les edats i condició social. Les 10 representacions d'aquest any s'iniciaran el dia de Sant Esteve i acabaran el segon diumenge de febrer, i seran un nou motiu d'ingenuïtat, il.lusió i complaença festiva.

dijous, 29 de maig del 2008

75 anys aixecant el teló : “ 1996: Antoni Blanch , A la Sala Cabañes ens ho passem bé fent teatre”



Antoni Blanch, vinculat des de fa anys a la Sala Cabañes de Mataró, és un gran amant del teatre. Segons ell, l'inici de temporada de la Sala Cabañes ha estat molt bo.
Foto: M. SPA.

75 anys aixecant el teló: 16 abril de 1933 – 16 abril 2008

El Punt
25 d’octubre de 1996


La Sala Cabañes de Mataró prepara, any rere any des d'en fa més de 80, un programa teatral adreçat a tots els públics. La darrera obra ha estat El mag d'Oz, que s'ha representat fins al 13 d'octubre. El seu director, Antoni Blanch, fa una valoració d'aquest espectacle i d'aspectes més generals de la Sala Cabañes.

MIQUEL SPA
Mataró

— Quina ha estat la resposta del públic en aquesta darrera obra?


—«Hem omplert la sala en tres de les quatre representacions que hem fet, i en la quarta vam omplir fins a la meitat. Tot plegat 1.750 espectadors, cosa que es pot considerar un gran èxit.»

—A qui anava dirigida l'obra?


—«Essencialment als més petits, el que passa és que de retruc vénen els pares i els avis, que els acompanyen, i ens consta que l'obra agrada tant als uns com als altres.»

—Per què van triar l'obra El mag d'OzT, i quin missatge creu que té?


—«Ja feia temps que volíem fer aquesta obra, ja que no és del grup de les més clàssiques però tampoc no és desconeguda, i a més, no s'havia fet mai. Respecte al missatge o moralitat de l'obra, jo no busco difondre missatges, m'agrada més fer teatre per teatre i prou. Potser, si volguéssim extreure'n una idea, podria ser que els somnis poden ser paranys al llarg de la vida, i que cal tocar de peus a terra.»

—Quanta gent ha participat en l'obra?

—«En conjunt hem estat unes cent persones entre tècnics, artistes i la coral, que abracen unes edats des dels 4 anys fins els 60. En total, però, al grup som unes 400 persones, el que passa és que mirem de fer combinacions que permetin participar tothom en les diferents obres que programem. Cal dir que tots treballem d'una forma totalment amateur i desinteressada, tots treballen per amor al teatre i per aprendre dia a dia.»

—Quantes obres poden arribar a fer en una temporada?

—«Cada temporada és diferent, tot depèn de la gent que som i del tipus de muntatge que preparem. L'any passat, per exemple, en vam fer tres, La caputxeta vermella, El gat amb botes i La Blancaneus i els set nanets. Aquest any hem triat unes obres no tan clàssiques dins el repertori infantil; de moment tenim la intenció de fer El mag d'Oz —que ja hem fet—, La dama enamorada, La bona persona de Sessuan, Taller de fantasia i El somni d'una nit d'estiu.»

—Com valora aquest començament de temporada?

—«Molt bé, des de l'aspecte d'assistència de públic fins a l'aspecte humà, que és el primordial, tot ha anat perfectament. Ens ho hem passat molt bé preparant-la i representant-la. A més, hi ha hagut aspectes que han anat especialment bé, com la música, que es va haver de traduir de l'anglès, o el fet que era el primer muntatge escenogràfic de Xavier Ribas, que als 16 anys ja demostra que segueix les passes del seu pare.»

—En tants mesos de treball junts, segur que han sorgit vivències i anècdotes curioses...


—«Sí, per exemple el darrer dia que fèiem El mag d'Oz va caure un d'aquells ruixats de setembre i principi d'octubre. Cinc minuts abans de començar no hi havia ni vint persones al pati de butaques, però el telèfon treia fum de la gent que trucava demanant-nos que retardéssim la funció uns minuts per donar-los temps a arribar; evidentment, ho vern fer. Això ens va demostrar la gran comunicació que tenim amb el públic.»

—Què espera vostè de la resta de temporada i del futur?


—«Continuar treballant per formar actors, directors, escenògrafs i tècnics des del més pur teatre amateur. Tan sols així seguirem sent la Sala Cabanes que coneix tothom.»

dilluns, 26 de maig del 2008

75 anys aixecant el teló : “ Josep Maria Cusachs”


75 anys aixecant el teló: 16 abril de 1933 – 16 abril 2008

foto 1956- josep maria cusachs "l'anfora"

Amb motiu del 75e. aniversari de SALA CABAÑES, es inevitable el fer memòria de tota una sèrie de records, relacionats amb la SALA.
Als meus quasi 72 anys, son moltes les hores i hores dedicades, voluntàriament, a aquesta afició del teatre. Petits papers, papers de protagonista.... Primer amb els joves, que dirigia el Carles Maicas, desprès ja assumint el rol de director, amb la gran sort de la supervisió i ajuda del Sr Pere Peradejordi, en els meus primers temps : ( TERRA BAIXA, CORONA DE AMOR Y MUERTE, LA ENEMIGA. ESPEJO PARA DOS MUJERES, LA DIDA,...) i ja desprès i de forma totalment independent: (LA PUNTAIRE DE LA COSTA, PASSAPORT PER A LA ETERNITAT, LA EDUCACION DE LOS PADRES, D'AQUESTA AIGUA NO EN BEURE, EL FERRER DE TALL, APROBADO EN INOCENC1A, MONTSERRAT, EL CAP DE L'ALCALDE, LOS ARBOLES MUEREN DE PIE, LA FERIDA LLUMINOSA, L'HEREU I LA FORASTERA, JO SERÈ EL SEU GENDRE, TOTA UNA SENYORA, NUESTRA NATACHA, LA TERCERA PALABRA, HOLA CAPUTXETA VERMELLA, EL POEMA DE NADAL. DOS HOMENATGES A JOSEP M. DE SAGARRA, RUSINOL,....

Durant mes de vint any la responsabilitat dels PASTORETS (ara se 'n diu irecció)

L'AUDICIÓ SACRA DE LA PASSIÓ, un del moments de mes grata memòria.

Als pocs anys tornaria a la Sala, la seva PASSIÓ, que desgraciadament i degut a no tenir el suport necessari d'alguns elements, va durar només dos o tres anys. Amb molt de pesar, ja que honradament considero que la vàlua del text i la musica, la feien mereixedora d'un millor reconeixement.
Vindrien mes tard els MUSICALS FIRES, que durant tres temporades serien l'espectacle de les FIRES DE MATARÓ..
I ja finalment RAPSÒDIA CATALANA, contant amb la direcció musical de GENIS MAYOLA Espectacle, amb el que; musica, cor, solistes i rapsodes, aconseguiren un èxit apoteòsic en que férem aixecar en peus a tot un públic enfervorit....
També i seguint les actuals tendències, no podia faltar la incursió a les LECTURES DRAMATITZADES: A DUES BARALLES, HA VINGUT UN INSPECTOR, POEMES DE G. LORCA,, DE MARTI POL,MATARÓ 1708, EL REM DE TRENTA QUATRE.........
Mes de 50 anys dedicats a aquesta meva afició, en que satisfaccions i disgustos es donen com a ben empleats. Solament la recança a hores restades a la vida familiar, i que ara m'adono son del tot irrecuperables.
J. M. C. i C./maig 2008

diumenge, 25 de maig del 2008

75 anys aixecant el teló : “1992: Els primers 75 anys de la Sala Cabañes de Mataró”


75 anys aixecant el teló: 16 abril de 1933 – 16 abril 2008

Serra D’or
Número 386 / Febrer de 1992
Joaquim Vilà i Folch
Crònica / Teatre

Per a la gent de fora de Mataró el nom de la Sala Cabañes va relacionat, inevitablement, amb el nom dels Pastorets. I no perquè els Pastorets en fossin la partida de naixement en aquell llunyà Nadal del 1916, sinó perquè els de la Sala Cabañes han sabut fer d'aquest espectacle la seva senyera. Tanmateix, això és un fals miratge.
Me n'he adonat en llegir, d'una manera apassionada, el llibre que, amb motiu dels seus setanta-cinc anys d'existència, ha tret al carrer l'entitat mataronina. Coordinat per Josep M. Clariana, el llibre és un llarg recorregut pels plecs i replecs d'una petita història que respira al compàs dels batecs de la història gran, però que en conforma l'essència i el sentit. Res no s'entén si no valorem amb intensitat la força d'aquesta vida quotidiana que forma el teixit dels dies. Es així que he pretès descobrir el secret de la Sala Cabañes, convertida ocasionalment en paradigma de tantes i tantes associacions semblants escampades per tot Catalunya. La Sala Cabañes és un estil de viure.
Els Pastorets —més ben dit: L'Estel de Natzaret de Ramon Pàmies— han estat l'eix d'aquest estil de viure, han omplert de sentit vides i relacions, han estat mitjà i fi de moltes hores lliurades generosament i sense consciència. Estic convençut que la gent de la Sala Cabañes no han sentit ni han entès mai aquest concepte de «lliurament», perquè res no es podia regalar si era viscut intensament com a vida pròpia. Els testimoniatges aplegats al llibre ho demostren a bastament. I no em refereixo tant a aquells que fan història d'èpoques i de moments, sinó als qui es remeten a la seva pròpia experiència, als qui assenyalen el seu pas per la Sala Cabañes com un desvetllament de la vocació, o, com el mateix Joan Pera, aquells que l'assumeixen com una part indestriable de la seva personalitat. Hi ha una bona colla de gent a Mataró —ara i a través de setanta-cinc anys— que són Sala Cabañes, que són «pastorets», i ningú no em podrà negar la força impetuosa d'aquest estil de viure.
El testimoniatge global que representa el llibre de la Sala Cabañes no és, sortosament, l'únic en el nostre marc català. Una bona colla d'associacions han celebrat aniversaris i han volgut deixar constància sobre el paper imprès, en forma de llibre o, més modest, d'opuscle, de la seva experiència vital i associativa. Són aquests testimoniatges els que ens calen per a adonar-nos de l'extraordinària riquesa de l'aportació popular al patrimoni cultural del país. Una aportació que no ha estat mai entesa en la seva plenitud. La cultura catalana —i no la «cultureta» esnob, ciutadana, elaborada segons la influència dels bars de moda, que a la llarga ha demostrat la seva absoluta inoperància— ha estat feta i construïda així, com una manera natural de viure, de la mateixa manera que ho és el fet casteller, el costum festiu del poble, l'espai lúdic o la senzillesa de la vida quotidiana. És en la mesura que aquestes dues vides —la quotidiana i l'associativa— s'uneixen i es confonen, que la cultura catalana s'omple de sentit.
La cultura catalana no es pot entendre del tot sense la història de la Sala Cabañes, sense l'empenta de mossèn Plandolit, sense la comicitat de Pere Anglas i Jesús Segura, sense Jaume Colomer i Martori, sense Pere Rigau, sense l'inconformisme de Carles Maicas, sense el grup dissident que se'n va a un altre local, sense les noves generacions que empenyen amb força. I voldria que ho llegíssiu d'una manera molt general i distanciada, perquè cada grup humà té un mossèn Plandolit i un Jaume Colomer, un Jesús Segura i un Carles Maicas, i de la seva dialèctica possible o impossible neix la vida de cada dia. Totes les associacions han tingut una història difícil, feta d'alts i baixos, de moments bons i de moments dolents, d'encerts i d'errors, de temps d'immobilisme i de temps renovadors, temps nets i clars i temps boirosos, però tenen a favor la indiscutible proximitat del poble, de la gent anònima, de la gent que no sortirà mai a la gran història oficial, però que fa la petita història de cada dia, la petita cultura de cada nucli humà.
Des d'aquí demano a cada un dels grups que conformen la rica xarxa associativa del país que aprofitin qualsevol aniversari per fer-se l'homenatge i el regal de la pròpia història. L'edició pulcra i magnífica, les fotografies evocadores i els testimoniatges vius que omplen les pàgines del llibre de la Sala Cabañes són un regal que reflecteix amb una força indiscutible la intensitat de la nostra manera de viure. Que els historiadors de la vida i la cultura no ho oblidin.

dissabte, 24 de maig del 2008

75 anys aixecant el teló : “Anys 40-50 les retransmissions de Pastorets a la radio com presentaven els quadres – I ”


75 anys aixecant el teló: 16 abril de 1933 – 16 abril 2008

Presentem un quadre ?
La Tentación

Paisaje sombrío, rojas claridades nimban las tinieblas. Nubes ensangrentadas corroen y desfiguran la taciturna efigie del sol que se tumba en los roquedales.
Naïm el Hijo Pródigo duerme su angustia
Las notas de una triste melodía, se convierten en lágrimas.
Vela su atormentado sueño el príncipe de los Arcángeles, el glorioso San Miquel, envuelto con una burda capa pastoril.
Reverberos de fe elevan las dudas de Naïm. Pronto su reciumbre interior rezumará a la verdad. Y un soplo divino le ahuyentara la tristeza infinita de no volver a Dios. ...

Un altre
La muerte del Asno

Mataties, con Jonás a cuestas y cargado, por si fuera poco de un saco de trigo, va dando traspiés por el angosto torrente.
Ambos lloriquean la muerte del asno, que han dejado insepulto en la encrucijada del camino.

dimecres, 21 de maig del 2008

75 anys aixecant el teló : “Anys 40-50 les retransmissions de Pastorets a la radio"


75 anys aixecant el teló: 16 abril de 1933 – 16 abril 2008

Durant un anys va ser tot un clàssic retransmetre els Pastorets per la radio. Els guions eren molt acurats i les salutacions per part de la gent també. Aquí una mostra:

Essent alcalde de Mataró i “Diputado provincial” Antoni Cabot i Bover (1948-1952) va deixar aquets missatge:

Como espectador, como mataronés y en mi calidad de Alcalde de la ciudad, felicito sinceramente a estos meritísimos artistas de Sala Cabañes que con su admirable esfuerzo no solo consiguen un éxito rotundo en sus representaciones de teatro bíblico sino que realizan una labor social y educativa de grandes alcances ciudadanos, honra de la ciudad y bello exponente de lo que puede realizarse en este sentido en nuestras comarcas.
Lo que más admiramos cuantos tenemos un signo de responsabilidad en la Ciudad, es el esfuerzo colectivo que representa toda la labor de Sala Cabañes y del Circulo Católico al que pertenece. En el aspecto escolar, en el de educación de la juventud, en el campo de la acción católica, en el deportivo y en general en todo cuanto representa civismo y cultura ciudadana ocupa esta entidad un lugar destacado, que apreciamos cuanto vale y supone.
Y lo que agradecemos de todo corazón es que con motivo de sus ya tradicionales y populares representaciones de “Els Pastorets” y “La Passió” se esparce por doquier el nombre de nuestra querida ciudad de Mataró , a cuyo prestigio tanto contribuyen.
Mi enhorabuena.

Que deia la radio abans de començar la retransmissió

Atención, atención, Aquí micrófonos instalados en el teatro Sala Cabañes para trasmitir al Hospital de San Jaime y Santa Magdalena de nuestra ciudad, la representación de los populares y magníficos Pastorets que tanto renombre han alcanzado, traspasando incluso su fama a través de nuestras fronteras.
Esta retransmisión es posible gracias a la gentileza del club RADIO EXPERIMENTADORES MATARÓ.

Com en tota retransmissió una mica de propaganda radiofònica

Els Pastorets de la Sala Cabañes constituyen una tradición mataronesa que cada año renueva con la estrella rutilante y el goce inefable de Navidad.

Una altre

Veu femenina
Diga!
Veu Masculina
El 1648 de Sala Cabañes
Veu femenina
El mismo. Que se le ofrece?
Veu masculina
Aquí , Agencia internacional REEXPRES. Es para recordarles, si nos reservan las 200 entradas para el día 6 de enero, que les encargamos el año pasado.
Veu femenina
Un momento... Si señor , las tiene reservadas
Veu masculina
A que hora empiezan?
Veu femenina
A las 4 de la tarde. Procuren asistir a la hora fijada para no perderse las delicias del Prólogo.
Veu masculina
Conforme. Lo tendremos en cuenta. Muchas gracias
Veu femenina
A sus órdenes señor.

I durant la retransmissió

Señorita por favor, quiere saludar a nuestros radioyentes?

Es necesario? Seria una descortesía no hacerlo, pero no se si es a mi que pertenece...

Sus palabras señorita son ya toda una salutación. La he visto entre el grupo de tiples. Disfrutan mucho representado Els Pastorets ?

Es nuestro gusto y ya basta. A todas nos agrada y no crea que a veces...

... debe ser un sacrificio?

Lo que se hace por gusto y por voluntad no constituye sacrificio. Aunque no todo es tan bonito como los momentos de la escena. Los ensayos, robando el tiempo a las obligaciones de cada una...

Por Dios no se ponga trágica

Pues si señor. Ese niño que tiene usted rozando su derecha es mi hijo ...

Plancha! Jamás lo hubiera imaginado...

(entremig del interrogatori de l’aromí , ha de dir)

Menos, memos

Señor locutor, es que no es señora

Pues usted señorita que le acompaña y antes tambien ha contestado, quiere explicarse de nuevo?

Si... si... esta señorita que no se atreve a contestarle es una de las que se cuidan del vestuario de todos. Trabaja mucho y bien. No tiene idea del trabajo que de la clasificación , ciudad y distribución y recogida de todos los vestidos , sandalias , atrezzo ... por ello ha dicho que trabaja antes , en y después dels Pastorets.

dimarts, 20 de maig del 2008

75 anys aixecant el teló : “1992 : Mort Pere Rigau”


75 anys aixecant el teló: 16 abril de 1933 – 16 abril 2008

La mort de Pere Rigau als 60 anys d'edat commociona la ciutat

Crònica de Mataró
25 abril de 1992

Encara que l’article no parli de la seva gran tasca a Sala Cabañes , es te que dir que durant anys el Pere Rigau va ser el responsable de les corals de Pastorets i la relació que van mantindre el va portar a explicar-me innumerables coses relatives a la nostra Entitat. En el record queden les nostres trobades a la quarta planta del edifici de la caixa laietana del carrer d’en pujol i les xerrades al menjador de casa seva al camí de la geganta. I tot i que tenia el seu caràcter ... qui no el té ?

Centenars de persones van omplir ahir la Basílica Parroquial de Santa Maria en l'últim comiat al conegut comunicador mataroní Pere Rigau i Mauri, que va morir dijous al matí al seu domicili, als 60 anys d'edat, a conseqüència d'una aturada cardíaca. Onze sacerdots de les parròquies de la ciutat, entre ells l’arxiprest mossèn Vicens Roig, van concelebrar la cerimònia.
Mossèn Ramon Novell, superior de la comunitat escolàpia de Santa Anna, va destacar el profund compromís de Pere Rigau amb la ciutat de Mataró, al llarg de lasevavida. Van assistir a les exèquies, l'alcalde Manuel Mas i el president del Consell Comarcal RamonCamp, així com el president de la Caixa d'Estalvis Laietana Esteve Martí i Coll, entre
d'altres autoritats i representants d'institucions i mitjans de comunicació de la ciutat. Pere Rigau, considerat un gran coneixedor de la història, i les tradicions mataronines, va repartir la seva activitat professional entre la Caixa d'Estalvis Laietana i els mitjans de comunicació de la ciutat, -especialment la ràdio i la premsa-, tasques que compaginava amb la seva col•laboració permanent amb les activitats de les parròquies de Santa Anna, Santa Maria i Sant Josep. Estudiós de la música, cantava i tocava l'or¬gue en les eucaristies. Amb la mort de Pere Rigau, el periodisme mataroní perd una figura de dilatada carrera, que es perllonga des dels seus inicis aremissora Ràdio Maresme, els anys cinquanta, fins a la direcció de l'informatiu diari de l'emissora RM Ràdio que actualment realitzava. Corresponsal de La Vanguardia, Pere Rigau ha estat una de les plomes destacades del periòdic Mataró i el seu continuador, l'actual Crònica de Mataró.

dilluns, 12 de maig del 2008

75 anys aixecant el teló : “ Romagosa – Nebot – : quatre generacions a la Sala”




75 anys aixecant el teló: 16 abril de 1933 – 16 abril 2008

Jordi Romagosa i Nebot
Actor , membre actiu de Sala Cabañes

Les fotos
Juny de 2001 :La familia Trapp al complert els fills: Lourdes Fabrés , Mireia Muset , Núria Ros, Ignasi Ariño , Marc Flynn , Gemma Romagosa i Alba Carbonell , el pare Jordi Romagosa i la novicia Roser Montlleó.
1987-1988 : Quatre verges i un Sant Josep protagonitzat per Gemma Xarles, Imma Gironés, Jordi Romagosa , Montserrat Serra i Eva Llinàs.

Parlar de la Sala Cabañes i del Centre Catòlic, és com parlar d’una part de la història de la meva família. Com tants d’altres pertanyo a aquest grup de gent que hem nascut a la Sala Cabañes. Formar part de l’entitat ja ens ve de família. Formo part de la tercera generació que ha participat a l’entitat i les meves filles ja en són la quarta. Jo, particularment, me’n sento molt orgullós. El meu avi ja sortia a l’Estel de Natzaret, els meus pares també (de fet es van conèixer i prometre aquí), els meus sogres també (sí, també es van conèixer i prometre aquí), i altres familiars dels que en podem anomenar la família directa també han format part en un moment o altre de l’entitat. Si els pogués ajuntar tots alhora seríem uns vint-i-cinc.
De fet no vaig començar de seguida a participar en la vida activa de l’entitat. De petit anava molt sovint a veure els Pastorets, però sortir-hi, res de res. Quina vergonya que tenia! També havia vist molts muntatges del Novembre Infantil a la Sala.
Deuria ser la temporada 1969-70 quan la meva germana Marta decideix un diumenge que ella vol sortir. I ja la tens a ella i a la meva mare vestides i a la casa de Naïm (les coses abans funcionaven d’una altra manera). A mi em va costar una setmana més decidir-me. I així va començar. Primer, la casa de Naïm, després Cercant Posada, la Foguera, el Naixement. No sabeu la il•lusió que em va fer el dia que el Pere Rigau va dir que ja podia sortir al Temple. Això volia dir que ja era gran!! També vaig fer de Sacerdot ajudant i vaig ser de les primeres figures plàstiques prèvies al naixement.
Seguint aquest tarannà arribem a l’any 1980. Aquell any dirigia els Pastorets en Joan Pera i es van incorporar a les representacions dos papers nous: el Centurió que llegeix l’Edicte d’empadronament i un Profeta que introduïa el tercer acte. Per fer el Centurió van anar a buscar a dos dels més ‘baixets’ de la Sala, en Francesc Cano i jo.
I així vaig començar a fer ‘lletra’ als Pastorets. Després va venir l’Uries (1984), el Somiel (1985), el Sant Josep (1986) i actualment des de 1997 el Satanàs. De moment 28 temporades interpretant, i que duri!
Moltes coses puc recordar d’aquestes temporades. La gravació dels Pastorets per la Televisió on vaig fer el Centurió. Una temporada de Sant Josep que em va tocar fer-lo totes les representacions, i vaig tenir quatre Verges Maries per a mi sol (Imma Gironés, Montserrat Serra, Gemma Xarles i Eva Llinàs). La representació del dia dels 75 anys de Pastorets, on vaig fer el Sant Josep i la meva filla Mireia va fer el nen Jesús del naixement (va dormir tota l’estona). La representació dels 90 anys on vaig fer el Satanàs. El fet de coincidir tres generacions en escena, la meva mare fent d’Espigadora, les meves filles i jo. La IIa trobada de Satanassos, on junt amb el Josep M. de Ramon, representàvem al nostre dimoni.
Però retrocedim una mica i tornem a l’any 1981. Aquella temporada el Toni Blanch va muntar ‘Les Aventures d’en Pere Pistoles’. Aquí vaig tenir el meu primer paper fora de Pastorets. Desprès han vingut altres muntatges fins a un total de 22 obres i 6 lectures dramatitzades, fins ara. En tots ells he après molt dels diferents directors, 10 en total, i dels companys de repartiment, que no els puc ni comptar.
De totes elles, a més de la primera, en recordo algunes de forma especial. ‘El millor dependent del Món’ on vaig actuar amb el meu germà Jaume i amb la Rita, la meva dona (aleshores no era la meva dona, encara). ‘La Casa de les Xives’, la meva primera obra com a protagonista, on el segon dia de funció vaig haver d’actuar amb una afonia prou important. Encara no sé com vaig treure la veu. ‘La Família Trapp’, el meu primer musical, on tenia com a un dels set fills a la meva filla Gemma. ‘El mètode Grönholm’, un muntatge que ha deixat un bon regust aquesta temporada.
Capítol apart, com a mínim per a mi, mereix ‘La Passió’. Primer perquè el meu pare va ser un dels darrers Jesús quan l’any 1967 es va deixar de fer. Per tant, quan l’any 1986 es va recuperar i a mi se’m va proposar com a Jesús, la satisfacció va ser doncs doble. He d’admetre que la feina va ser molt llarga i molt dura, però sota la direcció d’en Josep Maria Cusachs, el resultat va ser molt més que bo. De la Passió en recordaré una anècdota. Un any es va fer l’assaig general sense mi. El motiu: estava al llit a 40 de febre. Però no es va suspendre ni res. El diumenge vaig actuar a 38 de febre, quin remei!.
Un muntatge que recordaré sempre es ‘En Picarol al País de les cares llargues’ l’any 1988, on, junt amb l’Encarna Hernàndez varem dirigir tot un estol de nois i noies de diferents edats, on hi havia actors de 8 i 9 anys i d’altres de 13 i 14, tot un ventall, vaja.
Fora de l’àmbit estrictament teatral, durant moltes temporades he tingut cura de fer les fotografies d’algunes de les obres que es representaven a la Sala. Més o menys serien unes 50 obres fotografiades, sense comptar Pastorets.
També vaig organitzar junt amb en Joan Blanch les Matinals Esportives de final de Pastorets, que enguany han fet la 25a edició. Per uns moments els integrants de la Sala ens oblidàvem del teatre i ens dedicàvem a fer uns partidets de ‘costellada’ per a totes les edats.
Considero que els que formem part actualment de la Sala Cabañes, som afortunats de poder viure esdeveniments tan significatius de la nostra entitat, com ara aquests 75 anys del teatre. Això ens hauria de donar coratge per agafar la nostra tasca amb força empenta per arribar al Centenari dels Pastorets i més enllà i més amunt, tal i com ja deia la cançó:

Si tu no tens coratge
un coratge molt gran
mai no tindràs la Lluna
mai no tindràs el cel blau ...

dissabte, 10 de maig del 2008

75 anys aixecant el teló – “Els records de Xavier Ubach”



75 anys aixecant el teló: 16 abril de 1933 – 16 abril 2008

Xavier Ubach
Les fotos
1956-Xavier Ubach i Joaquim Llorens a La Passió de Sala Cabañes
1960-Xavier Ubach interpretant el Satanàs de Els Pastorets de Mataró

No m’agrada solemnitzar els records però sí que voldria explicar d’una manera planera i senzilla algunes fites de la meva participació al Centre Catòlic de Mataró i particularment les meves col•laboracions a Sala Cabañes.
El meu company de classe al col•legi Valldemia era en Josep A. Arenas i Sampere, avui canonge de la catedral de Barcelona, i teníem ambdós unes ganes boges de sortir a l’escenari, jo en algunes festes de la mare de Deu de la Llum ja llegia algun poema a l’escenari del col•legi i en Joe, que tenia una veu d´ escolà de Montserrat, no li donaven gaires oportunitats. De les moltes converses del món teatral , el nostre pa de cada dia, va sorgir l’oportunitat de fer-nos d’Acció Catòlica, un moviment cristià de la parròquia de Sant Josep i de rebot la gran oportunitat de fer teatre a la Saleta.
Just varem arribar en el moment que només es muntaven obres d’actors, les dones es dedicaven a explicar el catecisme les tardes del diumenge i altres mes agosarades acompanyaven a la Montserrat Vallhonesta, una pianista que amenitzava les representacions de L’estel de Natzareth, text exacte que el representat a la Sala Cabañes. En els repartiments de les obres ja he dit que només intervenien homes, en els Pastorets també, la figura de la Verge era representada per en Torres o bé en Salas, dos militants d´A.C. que produïen la riota del cor de les dames que sempre acompanyaven a la pianista.
Les obres representades eren editades per la Galeria Salesiana i vaig intervenir en moltes d’elles, però després de fer el Naïm i de fer l’àngel Sant Miquel amb el meu amic Arenas consideràvem que ja era el moment de passar a la sala gran, però no teníem molt clara la manera de fer el traspàs i dedicar-nos a un treball mes professional. Semblava impossible que dues sales, en el mateix edifici, amb el mateix text dels Pastorets , fossin tant llunyanes i tant independents. Nosaltres teníem coneixements dels Peredejordi, Colomer, Planas, Mataró, Vidiella, Casas... Ells no sabien mai qui trepitjava la Saleta ni el que es feia en aquell escenari estret i petit que hi passàrem els millors anys de la nostra vida.
Recordo aquell dia com un jorn memorable, jo estava en plena representació de Pastorets, l’escena de la foguera, al costat del meu pare en Jehú, l’interpretava en Manel Navarro, i molt baix va córrer la veu que a la sala hi havia un grup de tres d’aquells gran actors que tan admiràvem. Eren en Jaume Colomer, en Manel Planas i en Pere Peredejordi.
A la fi de l’espectacle en Jaume Colomer, era el portaveu, va proposar-me fer una petita intervenció en La Passió que començava molt aviat. El meu paper es desenvolupà en el decorat d’en Leonardo de Vinci, vull dir “el sant sopar” i jo era en Felip, un apòstol que deia “Soc jo, Senyor”... Desprès vingueren altres papers, el Naïm i Satanàs als Pastorets i a La Passió el Centurió, Sant Joan i finalment el Jesús i es va produir el moment de “penjar els hàbits “ per en Jaume i dedicar-se molt professionalment a passar la lletra del protagonista perquè no es notés el canvi d’actor.
A Jaume Colomer i a Pere Peredejordi els hi dec tot, estic segur que mai trobaré dues persones de tanta benevolència i tendresa disposades ajudar-me i a comprendre, mes endavant, els textos dels clàssics i moderns.
Gràcies a Sala Cabañes i a la seva gent , he pogut desenvolupar, en el curs de la meva professió, la feina feta a la radio i a la tele; gràcies a Sala Cabañes he pogut aconseguir aquell punt de cendra i aquell grau de bonhomia que he admirat i estimat sempre.

Xavier Ubach.

dimecres, 7 de maig del 2008

75 anys aixecant el teló – “La Saga Alum"


75 anys aixecant el teló: 16 abril de 1933 – 16 abril 2008

Enriqueta Alum i Perlasia

La foto
15 de juliol de 1959 – primer ball de Enriqueta Alum a Sala cabañes

El meu debut a L’escenari de la Sala Cabañes, segons m’explica la meva mare, no va ser pas ballant. Era quasi un nadó. Només tenia un any quan vaig participar en l’obre “Madre Alegria” que es va representar el 26 de Maig de 1946. Tot va ser un començar. Després de Nen Jesús de la Glòria dels Pastorets, les pedretes, de nimfa, de bruixa , de pastora, de verge del temple, d’àngel ...
Per les germanes Alum; Paquita, Carme i Enriqueta la temporada de La Passió i Els Pastorets eren diumenges de molta moguda. Des de la nostre infantesa, varem aprendre de la Sala Cabañes uns valors culturals, humans i cristians.
Recordo que el Senyor Peradejordi ens dirigia les ànimes de la casa de la verge de la Passió.
El Senyor Serra els angelets del Naixement i de la Gloria dels Pastorets.
El Senyor Travessa amb la mestria que el caracteritzava ens ensenyava el ball de les pedretes.
Unes danses populars i cants les aprenguérem de la Sra.Vda. Vilamaña.
Àngels, pastores, verges del temple, bruixes, nimfes tot un ventall de personatges.
Les tres germanes també varem participar en diferents comèdies, recorda ara : “la educación de los padres” “cuatro corazones con freno i marcha atras” ...
La nostre mare Pepita ens preparava els vestits. El nostre pare Agustí, una hora abans de las representacions col•locava a la façana del teatre, conjuntament amb el Senyor Taberner i d’altres persones, uns cartells anunciadors al vestíbul. Quina quantitat de personatges havia representat: recordem.......


-a la casa de Simó amb Jesús i la Magdalena
-de Jacob el cec, Jesús el cura la seva ceguera
-de mercader del temple
-d’Apòstol al sopar del comiat
-de Cirineu al camí de Calvari
-de Nicodem al davallament de la creu


També recordem les anades anuals a la Santa muntanya de MONTSERRAT amb romeria i el Rosari a les escales de la saleta pel sagrat cor.
El dia 15 juliol de 1959 en un Festival del “Caliu” que dirigia Ricard Bonamusa vaig fer el meu debut com a ballarina, el primer ball a l’escenari de la SALA CABAÑES interpretant el Vals Fascinación.
L’any 1963, celebràvem a la SALA CABAÑES els Festivals de fi de curs de la meva Escola de Dansa, papallones, flors princeses i tots els personatges dels contes, prenien vida en els festivals, on el marc adequat de l’escenari, hi podíem interpretar tan dansa clàssica, jazz, claqué, flamenc, balls de salo i patinatge artístic.
Pels els anys 60 va néixer a Mataró una agrupació d’artistes amateurs, “Agrupació Artística Cau D’art de Mataró” una quantitat dels seus festivals es celebraven a la SALA CABAÑES. Dintre del elenc artístic, molt variat jo era la ballarina i el cantant melòdic era Natatio Baquero que mes endavant va ser i encara es el meu marit. Així ens varem conèixer i tenim molt bon records de la posada en escena de LOS GITANOS, interpretat a la SALA CABAÑES i en altres teatres.
L’any 1962 a petició dels Senyor Josep Ciudad i Mossèn Marçal van demanar-me que prepares les coreografies dels balls del pròleg dels PASTORETS. La direcció musical era el mestre Enric Torra, coordinant a la perfecció la música i les danses.
Ara fa pocs anys i portant a terme la direcció dels Pastorets el Senyor Carles Maicas , em va demanar que conjuntament amb la ballarina i coreògrafa Isabel Baquero, la meva filla , muntéssim els balls de pròleg i pedretes. Mare i filla ens varem sentir molt orgulloses de poder desenvolupar aquesta feina una altre vegada.
Isabel Baquero i Enriqueta Alum varem coreografia també els balls d’algunes obres teatrals com: “La Ventafocs”, “El Mag d’Oz” dirigides per Antoni Blanch i L’interrogant d’una singladura de Josep Fradera i dirigida per Josep Maria Cusachs.
En tot hi ha altres membre de la família que també han passat per la Sala , recordo ara ...
L’Enric Baquero i Pintor,el meu primer net, va sortir de Nen Jesús dels PASTOTETS en dues representacions del Desembre del 2001
La Virginia Villarroya i Alum va participar de pastora en algunes representacions dels PASTORETS.
L’Oscar Gomez Villarroya va fer de Nen Jesús dels PASTORETS el dia de Sant Esteve 1999
El Dani Gomez Villarroya va fer de Nen Jesús dels PASTORETS l’any 2003
La meva mare Pepita Perlasia, durant uns quans anys estava pendent de la mainada de la SALA CABAÑES la coneixien per la iaia que repartia el pa a la casa de NAÏM a petició del senyor CARLES MAICAS, li demana que interpretés aquest personatge tan petit, bondadós i humil, però important com tots els altres. En MAICAS ja la coneixia prou bé, i sabia de la seva veterania i capacitat teatral, pels muntatges que havia representat amb ella “ LA DIDA”, HOSTAL DE LA GLORIA, L’HEREU i LA FORASTERA entre d’altres, en el TEATRE CASAL de MATARÓ.
Benvolguts Mataronins, aquests és un petit resum de la saga de la FAMILIA ALUM i la seva singladura a través de les generacions i dels anys pel teatre SALA CABAÑES de MATARÓ, esperem i desitgem que en un futur, els nostres successors puguin gaudir com nosaltres d’aquets meravellós món del teatre.
Felicitats SALA CABAÑES i per molts anys que et puguem gaudir.

dimarts, 6 de maig del 2008

75 anys aixecant el teló – “Sala Cabañes – Sala Cabanyes ???”


75 anys aixecant el teló: 16 abril de 1933 – 16 abril 2008

Últimament proliferen escrits on es catalanitza el nom del Sr. Cabañes. Anomenen – anomenem indiferentment i potser inconscientment Sala Cabañes ó Sala Cabanyes.
Segons consta en els arxius i així m’ho a comentat mes d’una vegada Josep Maria Clariana – arxiver municipal - el Sr. Emilio Cabañes sempre va signar tots els documents en “ñ” i la seva partida de naixament i defunció es en "ñ" . El fet de que al estrenar el teatre aparegués el nom en “ny” podria ser atribuïble a que l’inauguració va ser en temps de la república i com a partit catalanista segurament tenien el seu afany com no podria ser d’altre manera de catalanitzar tot.

Emilio Cabañes Rabassa va ser alcalde de Mataró del 1899-1901 a part d’arquitecte municipal redactor del macroprojecte d’Eixample de Mataró de l’any 1878 juntament amb l’arquitecte Melcior de Palau.
Fou president del Centre Catòlic des de 1893 al 1916 any de la seva mort.

dilluns, 5 de maig del 2008

75 anys aixecant el teló – “1952 : Les Pedretes”



75 anys aixecant el teló: 16 abril de 1933 – 16 abril 2008

Moltes generacions de mataronins i mataronines han fet els seus “pinillos” en el mon del teatre en el ball de les pedretes de Els Pastorets de Mataró.
Molts d’ells mai ho sabrem si per desig de la mateixa criatura o per l’insistència dels pares , avis , tiets ...
Els cas es que uns quants es queden pel camí , es dur , els assajos moltes vegades no van bé a les conveniències dels pares o a la multitud d’activitats extra - escolars dels nens. Els dies de representacions sobretot els primers t’agafen en plenes festes nadalenques i sortir amb els torrons a la boca no està fet per a tothom que no ho senti una mica ... be una mica bastant.
En tot les pedretes es l’escola bàsica , el primer esglaó , per continuar fent coses a Sala Cabañes.
La foto correspon a les pedretes de l’any 1952 i entre altres hi ha : la Paquita Alum, Carmen Garangou, Carmen Alum, Nuria Montells - Pepita Sola - Enriqueta Alum - Montserrat Segura. Maria Dolors Purroy ...
Dues coses per acabar , aquestes pedretes no tenen la pinta de tenir de 5 a 8 anys com ara s’estila ... i us heu fitxat amb els picarols que porten als canells ?

dissabte, 3 de maig del 2008

75 anys aixecant el teló – “1957: Nimfes de Els Pastorets”


75 anys aixecant el teló: 16 abril de 1933 – 16 abril 2008

Els Pastorets de Mataró inicialment no tenien pròleg. De fet l’obra original del Ramon Pàmies comença amb l’aparició del dimoni amb la cèlebre frase de “Com xiula l’huracà ... “ , no va ser fins els anys 40 que si va incorporar per enriquir una mica més l’espectacle les escenes de les nimfes , bruixes i follets.
A la foto de l’any 1957 que hem fa arribar la Enriqueta Alum es pot veure les nimfes de l’època: Enriqueta Alum , Montserrat Segura , Antònia Carbonell , Francisca Madern , Rosa Maria Vilagrassa, i la Pepita Sola.

dijous, 1 de maig del 2008

75 anys aixecant el teló - "1984 :El president Pujol assistí ahir a la representació dels Pastorets"


75 anys aixecant el teló: 16 abril de 1933 – 16 abril 2008

Diari El Maresme
7 de gener de 1984

El president Pujol assistí ahir a la representació dels Pastorets
La visita fou oficial com a president de la Generalitat

A les cinc de la tarda d'ahir divendres el Molt Honorable president de la Generalitat de Catalunya, senyor Jordi Pujol i Soley, acompanyat de la seva esposa, Marta Ferrusola, i del seguici protocol•lari.
A l'arribada al recinte de la Sala Cabanes, entitat que aixopluga els tradicionals «Pastorets» de Mataró«, Jordi Pujol fou rebut pel president del Cercle Catòlic senyor Claudi Uñó i esposa, així com per l'alcalde de la ciutat, Manuel Mas.
Així mateix un grup de nenes del ball de les pedretes s'adreçaren al president i el saludaren tot oferint a la seva esposa un ram de flors.
Es cantaren els Segadors
Una vegada dins el recinte, acompanyat de les autoritats municipals i directius de l'entitat, Jordi Pujol i la seva esposa s'adreçaren a la llotja que tenien reservada.
Poc abans de començar la representació l'orquestra que dirigeix la música i els cors dels Pastorets entonà l'himne de Catalunya: els Segadors. Tot seguit es procedí a l'inici de la representació.