dimecres, 7 de maig del 2008

75 anys aixecant el teló – “La Saga Alum"


75 anys aixecant el teló: 16 abril de 1933 – 16 abril 2008

Enriqueta Alum i Perlasia

La foto
15 de juliol de 1959 – primer ball de Enriqueta Alum a Sala cabañes

El meu debut a L’escenari de la Sala Cabañes, segons m’explica la meva mare, no va ser pas ballant. Era quasi un nadó. Només tenia un any quan vaig participar en l’obre “Madre Alegria” que es va representar el 26 de Maig de 1946. Tot va ser un començar. Després de Nen Jesús de la Glòria dels Pastorets, les pedretes, de nimfa, de bruixa , de pastora, de verge del temple, d’àngel ...
Per les germanes Alum; Paquita, Carme i Enriqueta la temporada de La Passió i Els Pastorets eren diumenges de molta moguda. Des de la nostre infantesa, varem aprendre de la Sala Cabañes uns valors culturals, humans i cristians.
Recordo que el Senyor Peradejordi ens dirigia les ànimes de la casa de la verge de la Passió.
El Senyor Serra els angelets del Naixement i de la Gloria dels Pastorets.
El Senyor Travessa amb la mestria que el caracteritzava ens ensenyava el ball de les pedretes.
Unes danses populars i cants les aprenguérem de la Sra.Vda. Vilamaña.
Àngels, pastores, verges del temple, bruixes, nimfes tot un ventall de personatges.
Les tres germanes també varem participar en diferents comèdies, recorda ara : “la educación de los padres” “cuatro corazones con freno i marcha atras” ...
La nostre mare Pepita ens preparava els vestits. El nostre pare Agustí, una hora abans de las representacions col•locava a la façana del teatre, conjuntament amb el Senyor Taberner i d’altres persones, uns cartells anunciadors al vestíbul. Quina quantitat de personatges havia representat: recordem.......


-a la casa de Simó amb Jesús i la Magdalena
-de Jacob el cec, Jesús el cura la seva ceguera
-de mercader del temple
-d’Apòstol al sopar del comiat
-de Cirineu al camí de Calvari
-de Nicodem al davallament de la creu


També recordem les anades anuals a la Santa muntanya de MONTSERRAT amb romeria i el Rosari a les escales de la saleta pel sagrat cor.
El dia 15 juliol de 1959 en un Festival del “Caliu” que dirigia Ricard Bonamusa vaig fer el meu debut com a ballarina, el primer ball a l’escenari de la SALA CABAÑES interpretant el Vals Fascinación.
L’any 1963, celebràvem a la SALA CABAÑES els Festivals de fi de curs de la meva Escola de Dansa, papallones, flors princeses i tots els personatges dels contes, prenien vida en els festivals, on el marc adequat de l’escenari, hi podíem interpretar tan dansa clàssica, jazz, claqué, flamenc, balls de salo i patinatge artístic.
Pels els anys 60 va néixer a Mataró una agrupació d’artistes amateurs, “Agrupació Artística Cau D’art de Mataró” una quantitat dels seus festivals es celebraven a la SALA CABAÑES. Dintre del elenc artístic, molt variat jo era la ballarina i el cantant melòdic era Natatio Baquero que mes endavant va ser i encara es el meu marit. Així ens varem conèixer i tenim molt bon records de la posada en escena de LOS GITANOS, interpretat a la SALA CABAÑES i en altres teatres.
L’any 1962 a petició dels Senyor Josep Ciudad i Mossèn Marçal van demanar-me que prepares les coreografies dels balls del pròleg dels PASTORETS. La direcció musical era el mestre Enric Torra, coordinant a la perfecció la música i les danses.
Ara fa pocs anys i portant a terme la direcció dels Pastorets el Senyor Carles Maicas , em va demanar que conjuntament amb la ballarina i coreògrafa Isabel Baquero, la meva filla , muntéssim els balls de pròleg i pedretes. Mare i filla ens varem sentir molt orgulloses de poder desenvolupar aquesta feina una altre vegada.
Isabel Baquero i Enriqueta Alum varem coreografia també els balls d’algunes obres teatrals com: “La Ventafocs”, “El Mag d’Oz” dirigides per Antoni Blanch i L’interrogant d’una singladura de Josep Fradera i dirigida per Josep Maria Cusachs.
En tot hi ha altres membre de la família que també han passat per la Sala , recordo ara ...
L’Enric Baquero i Pintor,el meu primer net, va sortir de Nen Jesús dels PASTOTETS en dues representacions del Desembre del 2001
La Virginia Villarroya i Alum va participar de pastora en algunes representacions dels PASTORETS.
L’Oscar Gomez Villarroya va fer de Nen Jesús dels PASTORETS el dia de Sant Esteve 1999
El Dani Gomez Villarroya va fer de Nen Jesús dels PASTORETS l’any 2003
La meva mare Pepita Perlasia, durant uns quans anys estava pendent de la mainada de la SALA CABAÑES la coneixien per la iaia que repartia el pa a la casa de NAÏM a petició del senyor CARLES MAICAS, li demana que interpretés aquest personatge tan petit, bondadós i humil, però important com tots els altres. En MAICAS ja la coneixia prou bé, i sabia de la seva veterania i capacitat teatral, pels muntatges que havia representat amb ella “ LA DIDA”, HOSTAL DE LA GLORIA, L’HEREU i LA FORASTERA entre d’altres, en el TEATRE CASAL de MATARÓ.
Benvolguts Mataronins, aquests és un petit resum de la saga de la FAMILIA ALUM i la seva singladura a través de les generacions i dels anys pel teatre SALA CABAÑES de MATARÓ, esperem i desitgem que en un futur, els nostres successors puguin gaudir com nosaltres d’aquets meravellós món del teatre.
Felicitats SALA CABAÑES i per molts anys que et puguem gaudir.