dimecres, 2 de desembre del 2020

[Sostenible] Butlletí 421 - Jordi Magrinyà: “Tu tens el poder de canviar el món, el teu i el de tothom"

 

 

Butlletí 421 - Jordi Magrinyà: "Tu tens el poder de canviar el món, el teu i el de tothom"

 
 17-11-2020 al 30-11-2020 
 

REFLEXIÓ   |   NOTÍCIES   |   RECURSOS   |   BONES PRÀCTIQUES   |   ESPECIALS  
AGENDA

 
Reflexió
 

Entrevista

 
 

Jordi Magrinyà: “Tu tens el poder de canviar el món, el teu i el de tothom"

30/11/2020

 
 

Hola, com estàs? Soc un castanyer i m’agradaria que te m’emportessis a casa teva. Et faré feliç i enverdirem Barcelona... Així comencen les cartes d’amor que Jordi Magrinyà Domingo escampa per tota la ciutat, amb l’objectiu de reconnectar les persones amb la natura i posar verd a tots els balcons de la ciutat. Per això salva llavors, les germina i les deixa pel carrer quan ja són plantetes per qui se les vulgui endur a casa seva. Parlem amb ell per saber-ne més de la iniciativa Enverdim Barcelona, que ja està escampant-se per altres municipis i creant comunitat, perquè com ell diu, les plantes també uneixen les persones.

 
 

Opinions

 
 

Ara, la moto elèctrica

30/11/2020
Ivan Capdevila

Les motocicletes i els ciclomotors elèctrics tenen un preu cada vegada més assequible, i la seva diferència amb els seus equivalents convencionals s’està reduint de forma significativa. Però curiosament el gruix de subvencions se’n va cap els cotxes, vehicles molts més cars que compren persones i empreses amb més poder adquisitiu.

 
Notícies
 

Ramon Folch reconegut amb el Premi Nat del Museu de Ciències Naturals

23/11/2020
El socioecòleg i director científic de Sostenible rep el guardó per la seua tasca de recerca, divulgació i defensa de la biodiversitat i el medi ambient

 
 

El jurat ha decidit atorgar el Premi Nat 2020 a Ramon Folch, doctor en biologia i socioecòleg, per la seva tasca de recerca, divulgació i defensa de la biodiversitat i el medi ambient a casa nostra i en l’àmbit internacional, per la creació d’eines científiques i educatives innovadores al servei de naturalistes i ecòlegs, i per l’impacte que la seva labor ha tingut en molts àmbits professionals i en la sensibilització de la societat envers la natura.

 
 

Barcelona Energia es converteix en el nou proveïdor elèctric de la xarxa urbana d’Econergies

26/11/2020

La comercialitzadora municipal proveirà energia per al funcionament de les centrals d’energia tèrmica que la xarxa de calor i fred disposa a Barcelona i L’Hospitalet. El subministrament d’energia 100% sostenible, que s’estima en 8,11 GWh, evitarà l’emissió de més de 1.600 tones de CO2 .

El Govern espanyol prepara un impost de 40 euros per tona de residus

25/11/2020

El Govern de l'Estat dissenya un impost sobre els residus amb el qual espera recaptar 861 milions en 2021. S'inclourà en la futura Llei de residus i sòls contaminats, i gravarà el dipòsit en abocador i la incineració amb un màxim de 40 euros per tona, que es reduirà fins a un 50% si les escombraries es recullen separadament.

 
 

La contaminació atmosfèrica, els espais verds i l’entorn construït podrien influir en l’índex de massa corporal durant els primers anys de vida

24/11/2020

La relació entre l’IMC i la contaminació atmosfèrica podria explicar-se ja que aquesta última podria afectar el creixement fetal per l’estrès oxidatiu i la inflamació, entre d’altres, així como afectar el metabolisme basal en nadons, que podria augmentar el risc d’obesitat en induir resistència a la insulina i alteracions hormonals.

S'aprova inicialment el Pla de Protecció de la Costa Brava


 

24/11/2020

Aquest Pla evitarà la construcció de prop de 15.000 habitatges en espais amb valor paisatgístic i ambiental

 
 

30 entitats demanen solucions urgents contra la contaminació del riu Besòs

23/11/2020

L'Ajuntament admet que "cal millorar" la protecció del riu i anuncia que aviat es presentarà un projecte de futur per al Besòs

'A peu de bosc' . Es lliuren els premis ADF
 

23/11/2020

Un total de vuit projectes presentats per Agrupacions de Defensa Forestal de Barcelona optaven als Premis de Prevenció d’Incendis Forestals 2020 de la Diputació. El lliurament s'ha pogut veure pel canal Youtube de la Diputació de Barcelons i a les televisions locals.

 
 

12 nous busos híbrids per renovar la flota de bus metropolità de L'Hospitalet i altres muncipis del Bais Llobregat

19/11/2020

L'alcaldessa, Núria Marín, i el vicepresident de Mobilitat i Transport de l’AMB, Antoni Poveda, han presentat  els 12 nous autobusos metropolitans híbrids que s’han incorporat immediatament a la flota del Bus Metropolità de l’AMB per substituir el més antics i contaminants i seguir impulsant una flota neta i sostenible. 

La visió dels joves sobre la crisi climàtica a l'ECOfest

 

19/11/2020

La primera edició de l’ECOFest, festival de la sostenibilitat i l’emergència climàtica, celebrat el dies 14 i 15 de novembre en format virtual, ha estat tot un èxit participatiu i d’organització.

 
 

Catalunya participa amb més de 800 activitats a la XII Setmana Europea de la Prevenció de Residus, de la mà de 260 entitats

18/11/2020
El focus de l’edició d’enguany són els residus “invisibles”

 
 

Del 21 al 29 de novembre s’organitzen arreu d'Europa accions de sensibilització sobre la prevenció de residus. El focus de l’edició d’enguany són els residus “invisibles”, per conèixer i ser conscients de la motxilla de residus que arrosseguen els productes. La major part de les activitats seran virtuals i es presenta com a novetat a Catalunya el portal català de recursos virtuals de la Setmana

 
 

Més Notícies

 
 

Aigua

 
 

El Parc Natural del Delta de l'Ebre organitza el primer concurs de dibuix sobre brossa marina

 
 

Educació ambiental

 
 

Bona participació a l'Acció Platges MET

 
 

Parcs naturals/Paisatge

 
 

L'Ajuntament de Tarragona posa en marxa un pla d'ocupació de manteniment forestal

 
 

Reciclatge/Residus

 
 

Aquí comença el mar! Nova campanya als embornals per evitar contaminació de plàstics i burilles

La recollida selectiva amb xips a Folgueroles

 
 

S’instal·len màquines de reciclatge a les estacions de FGC que en premien els usuaris

S'amplia la recollida porta a porta a part de Gavà

 
Recursos
 

“Guia del programa Escoles + Sostenibles: passem a l’acció!”

Aquesta guia és un instrument de treball per als equips dels centres educatius que volen impulsar l’educació per la sostenibilitat.

7 Llibres per descobrir el món dels residus

El Servei de Documentació d’Educació Ambiental (SDEA) recomana 7 llibres per conèixer a fons el repte de la gestió dels residus i descobrir què podem fer nosaltres per generar-ne menys, dins la Setmana Europea de Prevenció de Residus.

 
 

FTM, una websèrie per reduir els residus

"Fes-ho tu mateix" és una websèrie per aprendre a reduir els residus, de nou maneres diferents. Durant l'estrena en directe per Youtube comptarà amb XAT EN DIRECTE amb els i les protagonistes dels vídeos, per respondre les vostres preguntes!

Xerrada-Debat per entitats sobre la proposta el peatge urbà a Barcelona

Peatge Urbà a Barcelona? Formació per a moviments socials. Aquesta xerrada/formació va ser realitzada el 17 de novembre en el marc de la campanya #RecuperemLaCiutat

 
 

Més Recursos

 
 

Observatori per a la sostenibilitat de la Garrotxa 2020

Autòpsia de residus

 
 

El Challenge #elmenjarnoesllença

 
Bones Pràctiques
 

Vic crea els primers aparcaments per a bicicletes als pàrquings públics soterrats

L'Ajuntament de Vic ha creat 20 aparcaments per a bicicletes a l’aparcament soterrat de l’Atlàntida, d’ús gratuït per a la ciutadania. Una iniciativa que s’anirà estenent en d’altres aparcaments soterranis de la ciutat per fomentar el canvi de mode de transport cap a la mobilitat activa i les pràctiques saludables.

Roques Blanques acull el primer apiari didàctic en un cementiri
 

Ubicat al Parc Natural de la Serra de Collserola, el cementiri ha posat en marxa un projecte pedagògic únic al país per conscienciar sobre el paper clau d’aquests insectes en l’ecosistema i sobre la biodiversitat. Les abelles són espècies pol·linitzadores molt importants per als ecosistemes, que en entorns urbans es troben fortament amenaçades per l’acció humana i la contaminació atmosfèrica

 
 

20 anys d’Escoles + Sostenibles

 

El programa Escoles + Sostenibles arriba als 20 anys d’edat, amb 361 centres educatius de la ciutat adherits, més del 50% del total de centres que hi ha a la ciutat.

Un nou Espai Dunar, a Castelldefels, donarà a conèixer el valor d'aquest ecosistema amb una museografia sostenible

Localitzat dins l'Oficina de Turisme de la Platja, el nou espai permet gaudir de l'ecosistema dunar a través del vidre que separa les dunes reals. Es tracta d'un nou centre d'interpretació amb una museïtzació de l'espai moderna i avançada centrada en viure una experiència activa, immersiva i experimental.

 
 

Sant Cugat i Valldoreix posen en marxa la campanya ‘VoluminoSOS’ per lluitar contra l’incivisme

Les dues administracions fan una crida a complir la normativa de recollida de residus per mantenir net el municipi i evitar molèsties al veïnat

Lleida vol expandir la campanya Plàstics Zero als Mercats Ambulants
 

La regidora de Consum, Comerç i Mercats de l’Ajuntament de Lleida, Marta Gispert, ha iniciat una ronda de reunions amb alcaldes i edils per sumar estratègies i compartir els objectius de la campanya Plàstics Zero als Mercats Ambulants de Lleida.

 
 

Sitges participa a la Setmana Europea de la Prevenció de Residus reciclant llibres

 
 

La iniciativa comença el 21 i acaba el 29 de novembre, amb la intenció de potenciar el reaprofitament i el reciclatge, per evitar la generació de residus.

 
 

Més Bones Pràctiques

 
 

Rupit i Pruit rep el distintiu d’Espai amb un Cel Nocturn de Qualitat

Nou servei de gestió forestal i energia pels municipis al Penedès-Garraf

 
 

Calella tindrà contenidors intel·ligents el 2021 amb l’objectiu de millorar el procés de reciclatge

Per un Tordera més sostenible, reduïm l'ús del plàstic

 
 

En marxa un servei d'assessorament gratuït per ajudar a estalviar energia a casa, a Sant Joan Despí

La regidoria de Medi Ambient de Reus crea un joc per conscienciar sobre el canvi climàtic

 
Especials
 

ELS RESIDUS INVISIBLES

 
 

Del 21 al 29 de novembre se celebra la Setmana Europea per a la Prevenció de Residus i s’organitzen arreu d'Europa accions de sensibilització sobre com reduir els residus. El focus de l’edició d’enguany són els residus “invisibles”, per conèixer i ser conscients de la motxilla de residus que arrosseguen els productes. La major part de les activitats seran virtuals i us en fem un resum en aquest especial de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat.

 
Agenda
 

Fins el 30 de novembre

Exposició: "Treballem per una energia sostenible" a Vallvidrera

Fins el 20 de desembre

La Didaltruck arriba teu municipi!

 
 

2 i 16 de desembre

Cicle de taules rodones on-line: Energies renovables innovadores, sostenibles i responsables

Fins el 5 de desembre

La Reparatruck al teu municipi!

 
 

30/11/2020

Curs. La dimensió urbana de la UE: estat de la qüestió

2 i 3 de desembre

Eco-fòrum’20: avantatges de l’autoconsum d’energia solar fotovoltaica

 
 

10 i 17 de desembre

Parcs solars fotovoltaics al Bages: amenaça o oportunitat?

 
 
 

Subscripció: 
Butlletins publicats

 

Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona

 
   

Twitter Facebook YouTube