dimarts, 1 de desembre del 2020

Ciberseguretat, metaversos, petjada ecològica i robots. Les darreres novetats en cultura digital

 

.
.
.
.

Des de Rússia... o no

Us presentem la granja ciberpunk

Us presentem un curt sorprenent: el dia a dia d'una granja russa gestionada per robots. Nikolai, el granger, afirma que "és mentida que Rússia sigui un país tècnicament endarrerit". I explica com el govern els dona androids i drons per a les feines de la granja. Les vaques tenen codis QR i els cotxes són voladors, però tot i així el que trobem no és la imatge neta i futurista a què estem acostumats.

L’estudi Birchpunk, un equip d’artistes russos, és el responsable d'aquest curt que ha sorprès arreu. El vídeo, dirigit per Sergei Vasiliev i filmat en una granja real de la regió de Ryazan, ha fet que s'estigui demanant als seus creadors que facin un llargmetratge sobre la vida a la granja.

Com a curiositat, els QR de les vaques enllacen amb el perfil de twitter de Dmitry Rogozin, Director General de Roscosmos, l'Agència Espacial Federal Russa. Rogozin es va prendre bé la broma i va canviar la imatge de fons del seu perfil per una de la vaca.

Intel·ligència Artificial

Deepfake: més enllà de la desinformació

El deepfake no para d'evolucionar per ser més ràpid, fàcil de fer servir, i realista. Cada vegada serà més fàcil falsejar vídeos, creant una sensació de desinformació general. Però podem trobar-li altres usos al deepfake, que no siguin necessàriament negatius? Te'ls expliquem!

Ciberseguretat

7 consells per viure en un entorn digital segur

Us donem 7 consells senzills a tenir en compte per desplaçar-vos de forma segura per Internet i per tenir un control actiu de les vostres dades personals i la vostra esfera privada. Unes recomanacions pràctiques que poden esdevenir hàbits en el vostre dia a dia per a un millor ús dels vostres telèfons mòbils i ordinadors portàtils.

Els esdeveniments es virtualitzen

Mons virtuals i metaversos

El confinament ha fet que moltes fires i activitats s’hagin anul·lat o s’hagin traslladat al món virtual. Algunes iniciatives han sorgit per traslladar la relació més humana del treball en xarxa a l’entorn on line. Us presentem algunes plataformes que serveixen per celebrar aquests events.

Quant contamina internet?

La petjada ecològica de la xarxa

Som conscients que l'ús d'internet també contamina? El consum d'internet augmenta, i amb això la petjada ecològica que genera. T'expliquem com es mesura, i quines iniciatives hi ha per a disminuir-ne l'impacte.

Les notícies més curioses

Fresc & Freak

Fresc & Freak és una secció que vol recollir notícies curioses, estranyes, divertides, i potser no directament relacionades amb la tecnologia però sí amb el món transmèdia i amb la innovació, amb un resultat freak i creatiu. No us ho perdeu!!!!

Humans i màquines

Una aproximació als robots a la cultura popular

El cinema, el teatre, la literatura o el còmic han estat escenaris d’un conjunt heterogeni de robots, màquines i éssers dotats d’intel·ligència artificial. Us en portem alguns exemples perquè veieu com els robots s'han infiltrat en les diverses disciplines artístiques!

Et convidem...

Vampirs. L'evolució del mite 

El CaixaForum presenta "Vampirs. L'evolució del mite", una exposició temàtica que explora el mite del vampir a través de la seva representació cinematogràfica, però també des d'altres disciplines artístiques. Voleu anar-hi? Sortegem 5 entrades dobles! Envieu-nos un mail i opteu a les entrades.

Evolució de la indústria

La història dels videojocs en un gràfic

Us presentem un gràfic que resum com ha canviat i ha crescut la indústria des videojocs des dels anys 70. S'hi pot veure com han augmentat els ingressos a partir de videojocs que han esdevingut mítics. Segons la recerca de Pelham Smithers, aquest 2020 els ingressos de la indústria del videojoc seran de 165.000 milions de dòlars, amb 2.700 milions de jugadors a tot el món.

Amb la col·laboració de Robert Smith

Gorillaz presenten Strange Timez

Gorillaz, la banda virtual britànica comandada per Damon Albarn, acaba d'estrenar Strange Timez, l'últim tema del seu nou projecte Song Machine on han col·laborat amb multitud d'artistes. En aquest cas ha estat Robert Smith, el cantant de The Cure, qui ha posat la seva veu i la seva imatge al videoclip. Aquest tema és el primer del disc que es va gravar totalment durant la pandèmia, i parla dels temps estranys que vivim, en un "món de guants quirúrgics, món amb set de lleixiu". La crítica ha considerat aquest un dels millors discos de la banda i ha destacat la gran diversitat d'estils i el tractament de veus en els diferents temes que l'integren.

No us perdeu les properes activitats de cultura digital:


Organitzeu alguna activitat relacionada amb la cultura digital? Voleu que us ajudem a fer-ne difusió? Ompliu aquest formulari o envieu-nos un correu a digital.icec@gencat.cat  
 
  
2 - 6 DESEMBREMaker Faire Girona, a la frontera de les arts, la ciència, l’enginyeria, i la tecnologia
3 DESEMBRELa Gran Festa del 3D, organitzada per FX Animation
14-16 DESEMBRE4rt Mercat 360º de Realitat Virtual i Realitat Aumentada de Barcelona, selecció de peçes produïdes a partir de realitat virtual. Barcelona
Fins 31 DESEMBREMira Mov, cicle de projeccions immersives. L'Ideal. Barcelona
Fins 10 GENERBarcelona memòria fotogràfica, experiència immersiva sobre la Barcelona dels 50 i 60 a través de la mirada de 6 dels millors fotògrafs del país .L'Ideal. Barcelona
Fins 10 GENERExposició Emergència! Dissenys contra la Covid-19, Museu del Disseny. Barcelona.
Fins 17 GENERLladres, projecte de videocreació de Mabel Palacín. Arts Santa Mònica. Barcelona
Fins 29 SETEMBREPrint3D, exposició i activitats sobre la tecnologia transformadora de la impressió 3D. Cosmocaixa. Barcelona


CONVOCATÒRIES (la data és el termini màxim)    
7 DESEMBRECollide Residency Award, residència per artistes vinculada amb la investigació de CERN.
7-11 DESEMBREGame Connection 2020 Online Week , jornades online sobre el sector del videojoc i el seu recent entorn canviant.
20 DESEMBREGameBCN, sisena edició del programa d'incubació de videojocs a Barcelona.
23 DESEMBRETeatronika, concurs de textos teatrals per ser representats per robots.
 
Facebook
Twitter
Website
Cultura Digital
Àrea de Cultura Digital. Institut Català de les Empreses Culturals
Passatge de la Banca, 1-3, 08002 Barcelona
digital.icec@gencat.cat
http://culturadigital.blog.gencat.cat