dijous, 24 d’octubre del 2019

Es publiquen les bases de la segona edició del Premi de Poesia Ventura Ametller
El premi consistirà en la publicació del llibre dins la col·lecció de poesia “Premi Ventura Ametller” de l’editorial 1984 i l’autor/a de l’obra guanyadora rebrà un import de 1.000€.

Després de l’èxit de participació de la primera edició, avui dilluns 7 d’octubre s’han obert les bases de la segona edició d’aquest premi de poesia que van impulsar l’any 2018 una comissió formada per familiars i amics de la família de l’escriptor Ventura Ametller, així com de diferents enamorat de les lletres, amb el suport de l’Ajuntament de Mataró.
El premi és obert a la participació de persones que presentin un recull de poemes originals i inèdits, en llengua catalana i la quantitat d’obra presentada ha de ser suficient per integrar un volum, aproximat d’uns 300 versos.
Les obres concursants s’hauran d’enviar tant en format paper o electrònic fins al 20 de desembre de 2019 a les 24 h.
El jurat està format per destacades personalitats del món de la literatura i la poesia mataronines i catalanes.
El veredicte del premi es farà públic el dia 21 de març de 2020, coincidint amb el dia mundial de la poesia, en un acte literari a Mataró del qual s‘informarà oportunament.
L’editorial  s’ocuparà que el llibre premiat tingui una àmplia difusió a tots els territoris de parla catalana.
La primera edició del premi va rebre 84 obres, de les quals n va resultar guanyadora Laia Maldonado amb “L’Arquitecte”.
Podeu consultar les bases del premi aquí.

publicat per
www.mataro.cat
Biografia de Ventura Ametller

Bonaventura Claveguera, conegut pel pseudònim literari de Ventura Ametller, va néixer a Pals l’any 1933. Va passar, però, una gran part de la seva vida a Mataró. Polifacètic i inquiet, va dedicar-se professionalment a ser veterinari des de sempre va mostrar passió per diversos vessants culturals: la música, la pintura i quasi totes les arts. Va escriure en diversos gèneres literaris com la poesia, la narrativa, l’assaig i la novel·la.

Va ser un dels grans amics de Josep Pla, amb qui va compartir llargues hores de conversa. També va conèixer Salvador Espriu, que va ser qui el va batejar amb el pseudònim de "Ventura Ametller".

És autor d’una extensa obra literària i ha rebut premis i distincions diverses. Algunes de les obres La seva obra més emblemàtica ha estat la novel·la "Summa Kaòtica" (1986), la qual narra des dels ulls d’un nen l'etapa republicana que va de l'any 1933 al 1939. L’any 2008 l’Ajuntament de Mataró va col·laborar en la reedició de “Summa Kaòtica” i la publicació de la segona part, la inèdita “Resta Kaòtica”. L’any 2016, coincidint amb el  30 aniversari de la publicació de “Summa Kaòtica”es van programar quatre activitats per lloar la figura de l’escriptor i es va editar  “Antologia d’emergència”, una selecció de 80 poemes, molts d’ells inèdits.