dijous, 7 de febrer del 2019

Butlletí 368 - La Diputació de Barcelona organitza el IV Fòrum sobre Medi Ambient i Món Local, a Món Sant Benet

 

Butlletí 368 - La Diputació de Barcelona organitza el IV Fòrum sobre Medi Ambient i Món Local, a Món Sant Benet

 
 22-01-2019 al 04-02-2019 
 
REFLEXIÓ   |   NOTÍCIES   |   RECURSOS   |   BONES PRÀCTIQUES   |   ESPECIALS  
AGENDA
 
Reflexió
 

Entrevista

 
 

Miquel Porta: "Els tòxics ambientals acaben amb la vida de la gent" 
 

04/02/2019
A Catalunya s’han detectat una mitjana d’11 components tòxics per persona.Vivim rodejats de contaminants que en poden fer emmalaltir. Així ho explica el doctor Miquel Porta, catedràtic de medicina preventiva i salut pública de la Universitat Autònoma de Barcelona i autor del llibre "Vive más y mejor. Reduciendo tóxicos y contaminantes ambientales".

Joan Manel Riera: "El principal recurs de l’educació ambiental és la persona”

04/02/2019
Joan Manel Riera és biòleg, responsable de l’Escola de Natura del Corredor i membre de la Societat Catalana d'Educació Ambiental. Ha estat entrevistat per Anna Parisi, per a la Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya arrel de la celebració el 26 de gener del Dia Mundial de l'Educació Ambiental.
 
 

Opinions

 
 

Pacte per a una ambiental-democràcia

04/02/2019
Joana Diaz
Li aniria millor als rius, els mars, els ecosistemes, les espècies naturals si tinguessin drets? La situació de crisi climàtica exigeix solucions però els missatges alarmistes no funcionen i, encara pitjor, creen anticossos. Davant la crisi podem fer revolucions o reformes. Les revolucions lluiten per aconseguir drets i les reformes els reconeixen i posen en valor. Però, ara per ara, els drets ambientals els conquereixen les persones, no el medi, i tota revolució o reforma és antropocèntrica.

El silenci en temps de soroll
 

04/02/2019
Eva van den Berg
Erling Kagge proposa detenir la urgència vital sense sentit «i trobar en el silenci els secrets del món». Aïllar-se, diu, no és donar l’esquena a l’ entorn, consisteix en veure el món amb una mica més de claredat, mantenir el rumb i intentar estimar la vida. «El silenci és enriquidor en ell mateix. És una qualitat, un luxe. Una clau que ens pot obrir a noves maneres de pensar i d’escoltar-nos a nosaltres mateixos».
 
Notícies
 

Aprovada la primera Llei de residus de les Illes Balears, la més ambiciosa de tot l’Estat

04/02/2019
 
 
El Parlament Balear ha aprovat, aquest 29 de gener, la Llei de residus i sòls contaminats. Per primera vegada, la Comunitat es dota d’un instrument legislatiu d’aquest tipus. És, per tant, una norma pionera i que va en la línia acordada, el passat 18 de gener, pels 28 estats membres en matèria de gestió de residus. La norma vol evitar l'impacte ambiental i en la salut de les persones dels plàstics d'un sol ús.

 
 

Tot a punt per a la IV Marató de l'Estalvi Energètic per a la Lluita contra la Pobresa Energètica

31/01/2019
 
 
Un total de 9 Ajuntaments: Barcelona, Esplugues de Llobregat, Granollers, L’Hospitalet de Llobregat, Malgrat de Mar, Palau Solità i Plegamans, Sabadell, Sant Boi de Llobregat, Sant Cugat del Vallès i 9 departaments de la Generalitat de Catalunya participen a la IV MARATÓ DE L’ESTALVI ENERGÈTIC PER A LA LLUITA CONTRA LA POBRESA ENERGÈTICA, una campanya per reduir el consum d’energia i aconseguir recursos per lluitar contra la pobresa energètica.

 
 

La Diputació de Barcelona organitza el IV Fòrum sobre Medi Ambient i Món Local, a Món Sant Benet

29/01/2019
 
 
Els dies 19 i 20 de febrer, la Diputació de Barcelona organitza el 4art Fòrum Medi ambient i Món Local. L’encontre, que en aquesta edició es farà a Món Sant Benet, a Sant Fruitós de Bages, tindrà com a eixos principals la transició energètica, l’adaptació al canvi climàtic, l’economia circular i la governança ambiental, dins el marc dels ODS de Nacions Unides i del Pacte d’alcaldes pel clima i l'energia. 

 
 

El Ple de l'Ajuntament de Barcelona avala la connexió del tramvia per la Diagonal, sense posar-hi data

26/01/2019
 
 
El Ple de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat per àmplia majoria donar suport a la connexió del tramvia per l’avinguda Diagonal. Hi han votat a favor 24 regidors: BComú, ERC, el PSC, la CUP i els dos regidors no adscrits. El pronunciament del Ple és històric, perquè no hi havia hagut mai abans una votació amb un resultat majoritari i favorable a la connexió del tramvia. 

 
 

Atorgats els premis Bicimpuls 2018

 

04/02/2019
Els projectes bici- escola del Club ciclista Sant Joan Despí, Pedals Solidaris de l’Associació Egueiro, Rueda, festival internacional de cinema ciclista de Barcelona, #30diesAMBbiciBCN  d'Abril Bicis Mil i ‘1 bici +’  de Biciclot ham estat els projectes premiats amb el Bicimpuls 2018.

L'ecocaramel, l'alternativa sostenible als caramels de la comparsa, a la venda a Vilanova

01/02/2019
La Federació d'Associacions pel Carnaval (FAC), en col·laboració amb la cooperativa de consum de VNG ‘La Vinagreta' i, amb el suport de l'Ajuntament, ha presentat l'ecocaramel. Es tracta de caramels sostenibles per llençar a la Comparsa de 2019.

 
 

Mataró estrena un prototip de punt de recàrrega ràpida de vehicles elèctrics que funciona amb gas i aporta calor al Tub Verd

31/01/2019
El dispositiu és fruit d’un projecte innovador finançat en part per l’Institut Europeu d’Innovació i Tecnologia a traves d’Innoenergy. Ha estat desenvolupat per empreses privades i centres d’investigació amb l’objectiu d’arribar a diferents sectors i usuaris a escala europea.

La Generalitat s'adhereix a la Marató de l'Estalvi Energètic

 

31/01/2019
La Generalitat de Catalunya s’ha adherit a la Marató de l’Estalvi Energètic, que destina l’estalvi econòmic aconseguit a accions contra la pobresa energètica, i que se celebrarà durant tot el mes de febrer.

 
 

El ocells de muntanya disminueixen un 21% als Pirineus
 

30/01/2019
Els investigadors del CREAF i de l’Institut Català de Ornitologia (ICO) Sergi Herrando i Lluis Brotons han col·laborat en un estudi que constata que, en una dècada, les poblacions d'ocells d'alta muntanya han disminuït un 10% a Europa. 

L'Agència de Residus de Catalunya presenta sis candidatures al X Premi Europeu de la Prevenció de Residus

29/01/2019
La selecció s’ha fet tenint en compte la relació de l’activitat amb els eixos de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus (EWWR). Han estat seleccionats: l’Ajuntament de Sant Vicenç de Castellet, la Plataforma Aprofitem Aliments, la Universitat de Vic, l’empresa Resid’ÚS,  el Col·legi de Sant Josep de Navàs i Joel Escalera.

 
 

Un projecte per aconseguir l’autoproducció sostenible amb plaques fotovoltaiques a Tiana

28/01/2019
Els tianencs Carles Campos i Francesc Giró han unit forces per aconseguir engegar a Tiana un projecte d’autoproducció sostenible amb plaques fotovoltaiques de la mà de la cooperativa Som Energia. 

Unió de Llauradors afirma haver localitzat substàncies químiques als cítrics sudafricans

26/01/2019
En plena crisi citrícola, la Unió de Llauradors ha elaborat un estudi on identifica més de mig centenar de productes fitosanitaris prohibits per la UE que s’utilitzen en el cultiu als països de l’Àfrica Meridional. 

 
 

La Diputació de Barcelona lliura més de 6.000 bancs ecodissenyats de plàstic reciclat

25/01/2019
En total, la Diputació ha destinat  999.974,25 € a l’adquisició d’aquests bancs, que han estat cedits als ajuntaments. Aquests bancs són elements duradors i permeten visualitzar l’esforç personal en la separació selectiva dels residus.

Prop de 5.000 persones ja han accedit al Parc Natural del Montseny amb transport públic

25/01/2019
Un total de 4.595 usuaris han utilitzat les noves línies d’autobús per accedir al Parc Natural – Reserva de la Biosfera del Montseny des de la seva posada en servei el 12 d’octubre passat fins a 31 de desembre de 2018.
  
 
 

L'escalfament d'edificis municipals amb biomassa forestal, impulsat per la Diputació de Tarragona, serà una realitat el 2020

24/01/2019
La xarxa de calor de proximitat en edificis municipals, a partir de calderes alimentades amb biomassa forestal, és a punt d'arribar al Camp de Tarragona i a les Terres de l'Ebre, en una iniciativa impulsada per la Diputació de Tarragona. 

La segona edició d’Enlairat 2019 arrenca a Sant Andreu 

 

23/01/2019
L’Institut Alzina (Sant Andreu) de Barcelona ha estat el primer de la segona edició d’Enlaira’t. Aquest projecte de la Plataforma per la Qualitat de l’Aire inicia el 2019 amb 30 estudiants de quart de la ESO reflexionant sobre la qualitat de l’aire a la ciutat, la seva salut i els missatges que hi ha rere els anuncis de cotxes.


 
 

Lleida estrena 5 nous busos híbrids

 

23/01/2019
Els autobusos urbans de Lleida estrenen cinc nous vehicles amb tecnologia híbrida de la marca Volvo, que permetran rejovenir la flota, formada per un total de 48 vehicles, i fer-la més sostenible, ja que amb aquestes incorporacions gairebé un terç dels autobusos urbans de Lleida tindran motors elèctrics. 

Aprovada una primera moratòria de tramitacions i llicències en la franja litoral de la Costa Brava

23/01/2019
La Comissió d’urbanisme de Girona suspèn durant un any la tramitació d’instruments de planejament i de gestió i la concessió de llicències d’obra nova en els primers 500 metres del litoral gironí per a projectes situats majoritàriament en terrenys amb pendent. 


 
 

Granollers actua per incrementar la biodiversitat dels seus espais verds

23/01/2019
 Entre les accions que s'acaben de dur a terme hi ha la instal·lació de 68 caixes-niu, 58 per a ocells i 10 per a ratpenats i dues rampes en basses per facilitar el cicle biològic dels amfibis. 

Comença a funcionar el nou Bicing a Barcelona

23/01/2019
El nou servei municipal de bicicleta  de Barcelona funciona les 24 hores del dia i s’implantarà progressivament al llarg de l’any: durant els pròxims tres mesos, se substituiran les estacions i les bicicletes amb un disseny renovat.

 
 

Més Notícies

 
 

Agricultura

 
 

Comencen les obres per crear 72 nous horts urbans a Martorell

 
 

Economia

 
 

Can Jardí serà el primer polígon circular de Rubí

 
 

Canvi climàtic

 
 

10 Alcaldes i Alcaldesses per commemorar 10 anys d'acció climàtica

La UAB i la UdG estudiaran l'acidificació natural dels rius en l'alta muntanya dels Pirineus

 
 

Energia

 
 

Tecnologia LED en l’enllumenat de diverses urbanitzacions a Vacarisses

L'Ajuntament de Girona reforça la campanya per regularitzar la situació elèctrica de les persones econòmicament vulnerables de la ciutat

 
 

Avià reconegut pel seu model de sostenibilitat integral

 
 

Mobilitat

 
 

L'Ajuntament de Sant Climent de Llobregat aposta pel vehicle elèctric

Cunit instal·la un segon punt de recàrrega de vehicles elèctrics

 
 

Torelló disposa de dos punts de recàrrega per a vehicles elèctrics

La 1a Fira de la Mobilitat Sostenible del Vallès s’estrena a Sabadell

 
 

Parcs naturals/Paisatge

 
 

L'Ajuntament de Girona presenta el projecte de renaturalització del castell de Montjuïc

 
 

Reciclatge/Residus

 
 

La recollida selectiva augmenta després d’un any d’implantació de la recollida porta a porta als comerços de L’Illa del Centre

Els residus, problema de tots

 
 

El Govern atorga prop d'un milió d'euros a 42 entitats i ens locals per a projectes de prevenció i preparació per a la reutilització dels residus municipals

El servei de recollida porta a porta s'amplia a altres zones de Montblanc

 
 

El món de les falles comença a sumar-se al projecte ‘Per unes Falles Sostenibles’

 
 

Terra

 
 

El COAMB seguirà lluitant per garantir un accés just dels ambientòlegs i ambientòlogues a la Generalitat de Catalunya

 
Recursos
 

Viu l'Anella Verda de Manresa


 

L'Anella Verda de Manresa és el conjunt d'espais lliures al voltant de la ciutat que pels seus valors socials, ambientals, paisatgístics i productius agraris s'han de protegir, connectar i potenciar. El vídeo explica què és i quines activitats s'hi poden fer relacionades amb la natura, el patrimoni, itineraris i caminades, productes agrícoles de proximitat, enoturisme, entre d'altres.


Nova guia: "Aliances Socio - Ambientals. Potenciant espais de relació en el tercer sector social i ambiental"

A la guia es detallen les principals característiques del sector ambiental i el tercer sector social i els punts en comú; es llisten possibles sinèrgies i aliances així com els beneficis d'aquestes col·laboracions; es descriuen també 8 experiències de col·laboració socio-ambiental.


 
 

Calendari del delta del Llobregat

 
 
Enguany, el calendari està dedicat a les Libèl·lules del delta del Llobregat, amb una selecció d'imatges que mostren les particularitats de la vida d'una variada tria d’espècies d’aquest grup d’insectes. 
 
 

Més Recursos

 
 

"30 anys 30 mirades". Un repàs als darrers 30 anys d'història i recuperació del Besòs

Concurs a les xarxes socials per commemorar del Dia Mundial de l’Aigua

 
 

Primer butlletí de la plataforma Residus Municipals

 
Bones Pràctiques
 

Granollers i el Consorci Besòs Tordera sumen esforços per a la recuperació fluvial

El Congost és un dels pocs rius urbans a nivell europeu que, des de l’any 2006, està inclòs dins la Xarxa Natura 2000; la xarxa europea més important de conservació de la natura. 


L'Ajuntament de Santa Perpétua instal·la la primera estació de recàrrega bidireccional

L’Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda ha instal·lat la primera estació de recàrrega pública V2G a Catalunya que permetrà, a més de carregar vehicles elèctrics, extreure l’energia del cotxe per injectar-la al consum d’un edifici.


 
 

El Secà de Sant Pere tindrà dos miradors “verds” sobre Lleida 

 

L’Ajuntament de Lleida adequarà amb una actuació “paisatgística i ambiental”els dos miradors de la ciutat ubicats al Secà de Sant Pere. S’hi plantaran 43 unitats d’arbrat de diferents espècies i el barri guanyarà una nova façana verda, ja que els talussos dels miradors també tindran vegetació.


Vilanova demana finançament als fons FEDER per condicionar climàticament tres edificis municipals

Vilanova demana finançament als fons regionals de desenvolupament (FEDER) per condicionar climàticament tres edificis municipals per valor de més de 300.000 €. Els projectes demanats des del Consell Comarcal pertanyen a l'eix 4 que té com a objecte finançar projecte per afavorir el pas a una econòmia de baix nivell d'emissions de carboni.


 
 

Un sistema per evitar que les tovalloletes embrutin la riera de Caldes, projecte més votat dels pressupostos participatius a Santa Perpétua

La construcció d’un sistema de filtres per evitar que les tovalloletes embrutin la riera de Caldes, amb 68 vots, i la il·luminació nocturna al passatge de la Rectoria, amb 50, han estat els projectes relacionats amb el medi ambient i el patrimoni històric i cultural, respectivament, més votats per la ciutadania en el marc del programa de pressupostos participatius .


L’Ajuntament de Sabadell quadruplica l’energia verda produïda en edificis municipals els darrers tres anys 
 

L’Ajuntament de Sabadell ha quadruplicat l’energia verda que genera en diferents edificis municipals gràcies a la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques. Aquesta mesura es desprèn del Pla d’Acció d’Energia Sostenible (2016-2020), que entre altres objectius vol reduir el 21% del consum i el 20% d’emissions el 2020.


 
 

Més Bones Pràctiques

 
 

Cinc equipaments de Granollers participen al febrer a la IV Marató de l’Estalvi Energètic contra la pobresa energètica

Més llums LED als carrers de Begues

 
 

La campanya de neteja de platges de 2018 de la Diputació de València tanca amb la recollida de més de 246 tones de residus

Campanya per recollir més vidre en més de 300 establiments d'hostaleria, restauració i càtering de Granollers

 
 

El Pla de Reixac centra el màster de paisatgisme de la UPC

Castellar del Vallès estalviarà gairebé 9.300 euros a l’any amb la instal·lació de leds al pavelló de Puigverd i a les pistes de pàdel

 
 

Oliana i Montferrer, a Lleida, tindran centres d’assecatge i distribució de biomassa

Influencers de Sant Quirze visiten el Centre de Tractament de Residus

 
 

Cessió de tretze horts municipals a l’horta d’en Romau a Sabadell persones amb rendes baixes

Alcoi ja té 61 horts urbans municipals

 
 

Begues dóna un impuls a la recollida de residus, a la neteja de la via pública i al civisme

 
Especials
 

40 anys d’Educació Ambiental

Arrel de la publicació del llibre 'Educació ambiental. D'on venim? Cap on anem?' Sostenible vol dedicar aquest especial a l’anàlisi de l'estat de l'educació ambiental a Catalunya després de 40 anys.  Aquí podràs trobar informacions i anàlisis des d’una mirada crítica i una reflexió profunda per extreure coneixement del camí recorregut i actuar assumint els reptes i la necessitat de transformar una educació que vol transformar el món.
 

Economia Circular

Que les economies funcionin realment de forma circular és un imperatiu del nostre temps, però només una comprensió profunda podrà instal·lar el nou model econòmic amb la celeritat necessària i el convertirà en una alternativa real. Oferim reflexió amb especialistes i abordar el concepte des de la concreció d’experiències que ja estan tenint lloc al territori i a les empreses.
 
Agenda
 

16/01/2019

Exposició: Som Natura

04/02/2019

Ponència-debat: “Nanotecnologia i transició energètica”

 
 

07/02/2019

Greening for change: experiències de les ciutats Green Capital i Green Leaf

14/02/2019

Mengem Futur (informe del CADS): El Debat

 
 

14/02/2019

Presentació d’opcions: Nous objectes a partir de vells materials

16/02/2019

Taller: Cuina d’hivern amb productes de proximitat

 
 

19/02/2019

IV FÒRUM SOBRE MEDI AMBIENT I MÓN LOCAL. Inscripcions obertes

21/02/2019

Fòrum de la Biomassa de Catalunya

 
 

27/02/2019

DIA INTERNACIONAL DE L'OS POLAR

28/02/2019

Xerrada participativa: Millora la teva vida, Mataró i el món. Avui mateix!

 
 

03/03/2019

DIA MUNDIAL DE LA NATURA

06/03/2019

Waste in progress: III Fòrum internacional de gestió de residus

 
 

20/03/2019

III CONGRÉS DE L'AIGUA A CATALUNYA

21/03/2019

DIA INTERNACIONAL DELS BOSCOS

 
 

22/03/2019

DIA MUNDIAL DE L'AIGUA

23/03/2019

DIAU MUNDIAL DE LA METEOROLOGIA

 
 

30/03/2019

L'Hora del Planeta

04/04/2019

1a Fira de la Mobilitat Sostenible del Vallès

 
 

07/04/2019

DIA MUNDIAL DE LA SALUT