dijous, 24 de maig del 2018

“El repte ha estat coordinar les 209 persones que participen en el muntatge"




Joan Peran és el director d'Els Miserables, una obra que s’estrena aquest dissabte dia 19 de maig a la Sala Cabanyes i que es podrà veure fins al 17 de juny
               
El gran espectacle dels Miserables arriba aquest dissabte a la Sala Cabañes

Els Miserables és un dels muntatges més potents que s’ha fet a la Sala Cabanyes?
És un dels espectacles més grans que s’ha proposat l’entitat pel que fa al pressupost, estructura, persones implicades, dificultat del muntatge, sonorització i per l’orquestra en directe, entre altres.

Com vas encarar la direcció d’un espectacle tan potent?
Fa uns dos anys que vaig començar a desglossar tot el que calia treballar i a planificar els timings amb el calendari. Llavors vam començar a treballar la part musical amb en Genís Mayola i, per altra banda, la traducció al català. Seguidament es va incorporar l’Àngel Valverde, director musical del muntatge, i vam treballar la música amb profunditat. Al mes de febrer de 2017, quan ja comptàvem amb la traducció definitiva, vam obrir els càstings per escollir la companyia d’actors i a l’abril vam començar els assajos.

Quin ha estat l’enfocament per portar-lo a escena?
El muntatge original està molt ben pensat perquè les escenes dures van seguides d’escenes més suaus, fet que manté l’equilibri de la història. Així l’hem pogut anar treballant per parts i l’espectacle ha anat agafant forma amb facilitat.

Quin ha estat el repte més destacat de plantejar-se Els Miserables?
Sens dubte el fet de coordinar les 209 persones que participen del muntatge, a les que cal agrair l’esforç i les hores dedicades. A més, un altre repte era decidir l’estil, l’estètica i el color que volíem que tingués el muntatge i que els caps de cada àrea el captessin. Amb el treball conjunt amb vestuari, attrezzo, escenografia, il·luminació i sonorització hem pogut treballar per obtenir aquest estil conjunt.

Cultura 2018, joan peran
Joan Peran és el director del musical de la Sala Cabanyes

Per què us vau decantar per tenir música en directe amb músics professionals?
En un primer moment teníem dues opcions paral·leles: la música gravada o en directe. La Junta de la Sala Cabanyes va aprovar la proposta de disposar del so en directe, fet que ha permès que el resultat sigui més potent i agafi una brillantor especial. El cost de l’orquestra professional s’ha pogut assumir gràcies a un procés de mecenatge amb empreses de Mataró que han col·laborat amb publicitat i patrocini.

Les entrades s’estan venent a un ritme vertiginós. És probable que feu més funcions de les 10 previstes?
Tot i que encara no hem estrenat, els seients de platea gairebé estan plens cada dia. Les bones perspectives de públic fan pensar en la possibilitat d’una pròrroga i una possible reposició de l’espectacle més endavant.

Publicat per
Laia Mulà // Foto: Jordi Molins