dijous, 27 d’abril del 2017

Ateneu Fundació Iluro – Escola Balmes, 120 anys Ensenyant i Educant


Ateneu Fundació Iluro – Escola Balmes, 120 anys Ensenyant i Educant


Ateneu Fundació Iluro – Escola Balmes, 120 anys Ensenyant i Educant

del 27 d’abril al 21 de maig

Inauguració: dijous, 27 d’abril a les 19,30 h

Ateneu Fundació Iluro - Escola Balmes, 120 anys Ensenyant i Educant
Fotografia cedida per l’Arxiu Municipal de Mataró
Amb aquesta exposició, pretenem posar a l’abast de totes aquelles persones, que d’alguna manera han estat vinculades amb la història de la nostra escola, i d’aquelles que en vulguin conèixer una miqueta més, una petita mostra del que ha estat la nostra trajectòria al llarg de tots aquests més de cent anys.
Els fundadors del Círcol Catòlic Obrer (actual Centre Catòlic) atenent al que deia a l’any 1891 el Papa Lleó XIII a l’ Encíclica “Rerum Novarum” , varen crear una escola per procurar el millorament cultural de la joventut treballadora. Això succeïa a la nostra ciutat a finals del segle XIX.
Qui havia de dir a aquelles persones que van posar la llavor del que avui dia coneixem com l’Escola Balmes, amb l’objectiu d’ensenyar en hores nocturnes uns “mínims” als fills dels obrers de l’època, que aquesta fructificaria amb tanta intensitat; que arribaria a ser Centenària i encara més que això…
No hem de deixar de pensar, per anys que passin, en aquestes persones pioneres, en totes les que han donat continuïtat i ens han precedit en l’exercici de la tasca docent i de servei durant els segles XIX i XX i totes aquelles que avui dia porten la responsabilitat de fer de l’Escola Balmes un referent de la feina ben feta, que queda evidenciada, generació rere generació, per la bona preparació dels seus alumnes com a persones amb valors, amb un bon nivell de coneixements i una actitud positiva vers la vida.
Des dels seus inicis, l’Escola ha mantingut la seva essència, adaptant-se al decurs dels temps, a les noves lleis educatives, a les novetats metodològiques i tecnològiques, a les noves maneres d’ensenyar. Per aconseguir-ho, els mestres han hagut de formar-se de manera continuada per estar a l’altura de totes les novetats i dels nous recursos que van encaminats a una millora de la forma d’aprenentatge dels seus alumnes.
Ara ja, en el segle XXI, l’escola afronta els nous reptes que planteja la societat del present i del futur amb el més puntal material tecnològic: pissarres digitals, Ipads, Robòtica, alhora que reafirma entre d’altres l’aprenentatge de base: expressió escrita, comprensió lectora, càlcul, resolució de problemes escacs; que desperta la creativitat i el gust per la música; que mostra la importància de respectar el medi ambient i el coneixement de la natura (hort urbà). Tot això treballant la Intel·ligència Emocional per aconseguir el coneixement de la pròpia personalitat, les emocions, l’empatia… i propiciant l’autoestima que es reflexa en l’ auto coneixement i en un millor rendiment acadèmic.
És en aquesta línia que ens agradaria seguir cent vint anys més.
Ateneu Fundació Iluro - Escola Balmes, 120 anys Ensenyant i Educant
Activitats organitzades en el marc de l’exposició:
Divendres 28 abril a les 19h – Xerrada amb Norbert Monfort
Dimarts 2 de maig a les 17.30h – Entrega premis artístics Jocs Florals
Divendres 5 de maig a les 17.30h – Entrega premis literaris Jocs Florals
Dijous 11 de maig a les 17.30h – Cantata Polsim de papallona CI i 6è
Dimarts 9 i 16 de maig a les 17.30h – Taller d’Intel·ligència Emocional
Dijous 18 de maig a les 17.30h – Música. Flautes CS
Dimecres 17 de maig a les 17.30h – IOGA en anglès
Organitza: Escola Balmes
Centre: Ateneu
Dia/es: 27/04/2017 - 21/05/2017