divendres, 28 d’abril del 2017

[Sostenible] Butlletí 324 - "L’aprofitament de la biomassa de la vinya europea equivaldria a 2,2 centrals nuclears”

Butlletí 324 - "L’aprofitament de la biomassa de la vinya europea equivaldria a 2,2 centrals nuclears”

04-04-2017 al 24-04-2017
REFLEXIÓ   |   NOTÍCIES   |   RECURSOS   |   BONES PRÀCTIQUES   |   ESPECIALS
AGENDA
Reflexió

Entrevista

"L’aprofitament de la biomassa de la vinya europea equivaldria a 2,2 centrals nuclears”

24/04/2017
Entrevistem amb Josep Maria Martí, regidor de l'Ajuntament de Vilafranca del Penedès, sobre el projecte Vinyes per Calor
Vinyes per Calor és un projecte de valorització energètica dels residus de poda de vinyes. L’Ajuntament de Vilafranca del Penedès lidera aquest projecte que aprofita la biomassa agrícola, una font energètica neutra en emissions, per generar energia i reduir la petjada de gasos amb efecte hivernacle al Penedès.

Parlem amb Josep Maria Martí, regidor de l'Ajuntament, per saber-ne més d’aquest projecte, que fa unes setmanes va ser reconegut amb el Premio Ciudad Sostenible de la Fundació Fòrum Ambiental.

Opinions

Viure a pagès, avui dia

24/04/2017
Ramon Folch
Per davant de casa, passen tractors enormes amb cabines climatitzades que fan la feina d’un centenar d’homes o més. ¿Què vol dir, avui, viure a pagès? El territori i el seu imaginari han canviat perquè la pagesia ha passat de classe social a professió.

Un monstre amagat sota el llit

05/04/2017
Albert Punsola
Si els partits populistes qüestionen els drets de primera generació  (civils i polítics) i segona generació  (econòmics i socials), què no faran amb els de tercera generació, entre els quals es troba el desenvolupament humà i el medi ambient? El terreny consolidat ho és molt menys del que havíem imaginat.
Notícies

Una seixantena d'activitats programades en la primera Setmana Sense Soroll

24/04/2017

Sota el lema 'Silenci si us plau', Catalunya impulsa del 24 al 30 d'abril aquesta campanya per conscienciar sobre el soroll i els seus efectes. Una trentena d’associacions, escoles, ajuntaments i entitats s’implicaran en l’organització d’actes més enllà del 26 d’abril, Dia Internacional  de Conscienciació Envers el Soroll.

La contaminació de l'aire a l'entorn de Barcelona continua superant els nivells fixats per la UE

24/04/2017

Pel que fa a la situació actual de Catalunya, el govern la considera satisfactòria, ja que el 2016 s’han complert la majoria dels objectius de qualitat de l’aire segons la normativa vigent. Però cal destacar que quatre contaminants no els compleixen: el diòxid de nitrogen, les partícules en suspensió amb un diàmetre inferior a 10 micres, l’ozó i, amb caràcter molt puntual, el sulfur d’hidrogen.

Barcelona s’adherirà al pacte de la UE d’Alcaldes per l’Energia Sostenible i el Clima

21/04/2017

La comissió d'Ecologia de Barcelona aprova per unanimitat que l'Ajuntament s'adhereixi al nou Pacte d'Alcaldes per l'Energia Sostenible i el Clima de la UE, i també ha donat llum verda a redactar un Pla d'Acció per l'Energia Sostenible i el Clima en un màxim de dos anys.

S'amplia la flota de vehicles elèctrics amb dues furgonetes per a les empreses municipals

14/04/2017

Les empreses municipals Reus Mobilitat i Serveis i REDESSA han adquirit cadascuna una furgoneta elèctrica. Els vehicles s'han rotulat amb la mateixa imatge dels vehicles que ja circulen des de 2014, amb el logo de vehicles elèctrics de Reus i l'eslògan «Jo sóc elèctric».

Barcelona aposta per un Bicing més elèctric i que funcioni 24 hores al dia tot l’any

13/04/2017

La voluntat de l'Ajuntament de Barcelona és introduir canvis al servei de Bicing, com ara millorar-ne la cobertura territorial, poder reservar bicicletes cinc minuts abans que s'utilitzin o que estigui integrat dins la futura T-Mobilitat.

Impuls a la generació d’energia solar a Barcelona


12/04/2017

El Programa d’impuls a la generació d’energia renovable a Barcelona inclou diferents actuacions, que es desenvoluparan entre els anys 2017 i 2019. L’objectiu és augmentar i potenciar el nombre d’instal·lacions renovables a la ciutat, en espais i cobertes tant públics com privats, implicant-hi no només l’Administració local, sinó també particulars, empreses privades i altres col·lectius.

El Govern inicia l'elaboració de l'Agenda Urbana catalana per orientar el desenvolupament sostenible de les ciutats

07/04/2017

La Nova Agenda Urbana constata la gran capacitat transformadora del procés d’urbanització a nivell global; un procés, a més, irreversible atès que es preveu que la població urbana mundial es dupliqui l’any 2050.

S'inaugura l'ampliació de la depuradora de Berga07/04/2017

S'ha inaugurat l’ampliació de la depuradora d’aigües residuals de Berga amb un finançament de 2,5 MEUR i que permet un tractament de les aigües residuals sota la directiva europea i l’eliminació de nutrients: nitrogen i fosfats.

Es presenta la primera Setmana Sense Soroll a Catalunya


06/04/2017

La 1a Setmana Sense Soroll (SSS), sota un mateix lema ‘Silenci si us plau', se celebrarà a Catalunya del 24 al 30 d’abril. Neix amb la voluntat d’arribar a aglutinar totes aquelles iniciatives promogudes, tant en l’àmbit públic com privat, sobre la contaminació acústica i el soroll.

El cost de no actuar: resiliència municipal i adaptació al canvi climàtic

04/04/2017

Quant val un arbre en un país on n'hi ha molts ? I en una regió on no n'hi ha cap ? Quant ens pot costar no actuar davant el canvi climàtic ? Aquestes són algunes de les preguntes que es van respondre en una jornada organitzada per la Diputació de Barcelona, el COAMB i la Xarxa.

Les bosses de plàstic de nanses ja s'han de pagar a tots els comerços

04/04/2017

Des del 31 de març es prohibeix el lliurament gratuït de bosses de caixa o de lliurament a domicili de qualsevol material plàstic en els punts de venda de mercaderies o productes. Catalunya ha estat pionera pactant voluntàriament amb el sector comercial que aquestes bosses no siguin gratuïtes i ja s’ha aconseguit reduir-ne més d’un 50% el consum des de l’any 2007 i l’objectiu és arribar al 90% el 2020.

L'EcoEstació d'Osona comença el seu camí

04/04/2017

L'Ecoestació permetrà acostar-se a tots els muncipis de la comarca d'Osona per donar a conèixer de forma divertida i visual aspectes sobre la gestió dels residus municipals a la comarca, així com fomentar la recollida selectiva entre la pobalció. Disposarà d’un dinamitzador ambiental que animarà a la població a participar en els jocs i tallers i atendrà als usuaris per qualsevol dubte.

Més Notícies

Agricultura

Castellbisbal disposarà d'horts urbans

El Parc Rural de Montserrat rep un nou impuls

Economia

L'AMB es proposa potenciar l'economia circular

Aigua

Aposta conjunta per la recuperació paisatgística de la riera d’Argentona

Biodiversitat

El corriol camanegre torna a nidificar a la platja de Ribes Roges de Vilanova i la Geltrú

Ecològic

Es celebra la segona edició de l'EcoFira de Calaf

El fòsfor ha passat de ser un nutrient a ser un contaminant global

Educació ambiental

150 estudiants de secundària de Manresa participen aquest curs en les Auditories de neteja de l’espai urbà

Energia

El parc Central de Nou Barris renovarà l’enllumenat i estalviarà el 70% d'energia

Mobilitat

Centelles, vil·la ciclista per un dia

Sant Joan Despí disposa d'un nou punt de recarrega ràpida de vehicles elèctrics

Aposta per les motos elèctriques de l'AMB

Reciclatge/Residus

El Bages tindrà una nova planta de tractament de residus municipals al Parc Ambiental de Bufalvent

Millores als contenidors soterrats a Montcada i Reixac

Girona destinarà un milió d'euros a millorar la neteja viària i la recollida selectiva de la ciutat

Sant Martí Sesgueioles actua per millorar el reciclatge de residus i l'estalvi d'energia

Recursos

Preservació de la fauna que habita en els edificis


Els Agents rurals informen que les següents especies d'animals: els falciots, ballesters, oreneta cuablanca, oreneta vulgar, ratpenats, xoriguers, falcons i gralles són beneficioses per a les persones, utilitzen estructures dels edificis per refugiar-se i nidificar.

Record the earth

 
Record the earth una aplicació per enregistrar sons o sorolls i geolocalitzar-los. Un recurs per poder compartir sons agradables durant la Setmana Sense Soroll.

Nou web del Pacte dels Alcaldes pel Clima i l’Energia


La Diputació de Barcelona ha creat un nou web específic del Pacte dels Alcaldes pel Clima i l'Energia, gestionat des de la Gerència de Serveis de Medi Ambient. El nou portal - amb el nom Alcaldes pel Clima - està especialment dirigit tant als ens locals signants del Pacte d'Alcaldes per l'Energia Sostenible com als nous municipis que s'hagin adherit o es vulguin adherir al nou Pacte dels Alcaldes pel Clima i l'Energia.

40 anys d’educació ambiental, en un llibre


El llibre 'Educació ambiental. D'on venim? Cap on anem?' és una revisió de l'estat de l'educació ambiental després de 40 anys de pràctica efectiva. En aquest temps, la societat ha evolucionat extraordinàriament, i la percepció i la gestió del medi ambient s'han transformat de forma excepcional. La publicació fa una mirada crítica i una reflexió profunda per extreure coneixement del camí recorregut i actuar amb més responsabilitat i saviesa en el futur.

Més Recursos

I tu perquè recicles ?

Fauna salvatge del Priorat

Oberta la convocatòria del Premi Medi Ambient 2017

"Els costos de la contaminació"

Visions sobre el malbaratament alimentari

Bones Pràctiques

Sabadell potencia la biodiversitat als parcs de la ciutat

 
L’Ajuntament de Sabadell està potenciant la biodiversitat als parcs de la ciutat, espaiant en el temps les desbrossades. D’aquesta manera perdura al màxim la vegetació espontània, augmenta la coberta florida i, en conseqüència, la biodiversitat.

El primer carril bici interurbà Barcelona-Esplugues serà una realitat els propers mesos


Barcelona estrenarà aquest estiu el seu primer carril bici interurbà. Es tracta d’una via pedalable per a bicicletes i vianants que comunicarà la Diagonal amb Esplugues de Llobregat.

Triomfa el Dinar d'Aprofitats contra el malbaratament alimentari a Granollers


La Festa contra el malbaratament alimentari que es va va celebrar dissabte 8 d’abril durant tot el matí va omplir la Porxada d’activitats i va servir gratuïtament el Dinar d’Aprofitats amb un menú especial creat per a l’ocasió el dia abans per Ada Parellada.

Més de 60 caixes refugi per a ratpenats i dragons en diferents arbres de Vilafranca


El passat mes de març es van instal·lar més de 60 caixes refugi per a ratpenats i dragons en arbres, parcs i zones properes als diferents barris de Vilafranca, amb la voluntat de millorar la biodiversitat de la ciutat i afavorir la presència de fauna útil en el control de plagues. La mesura vol millorar la biodiversitat de la ciutat i afavorir la presència de fauna útil en el control de plagues.

Més Bones Pràctiques

Barberà del Vallès estalvia més de 200.000 euros l'any en energia

Ripollet instal·la unes trenta caixes-niu per fomentar la presència d'ocells i lluitar contra els mosquits

Sant Jordi diferent i sostenible a Gràcia

Completada la primera fase del "Gastrofira" un projecte per quantificar el malbaratament alimentari a la Fira de Barcelona

Especials

Adaptació al Canvi Climàtic

 

Sostenible.cat vol ajudar a abordar aquest gran repte amb aquest especial informatiu, on recollim informacions i reflexions valuoses per orientar aquells que han de prendre decisions en aquest sentit i acompanyar els ciutadans en la comprensió d’aquesta complexa situació.  

Biomassa, combustible per la transició energèticaSostenible vol dedicar aquest especial a analitzar la situació i les perspectives de futur de la biomassa, una font energètica, la cadena de valor de la qual està íntegrament en el territori: obtenció, processament, transport, distribució i venda. I que, segons l’Estratègia Catalana per la Biomassa i el Pla d’Energia i Canvi Climàtic de Catalunya 2012-2020 podria ser la segona energia renovable més important a Catalunya en només 3 anys.
Agenda

22/03/2017

Catalunya Futur Verd: cicle de jornades de debat i reflexió

21/04/2017

Dia de la Terra a Rubí

24/04/2017

Primera Setmana Sense Soroll a Catalunya

25/04/2017

La prevenció de les causes dels incendis forestals inclou treballs sobre la vegetació en els entorns generadors del perill

25/04/2017

Taller Estalvia diners instal·lant energia solar tèrmica

26/04/2017

DIA INTERNACIONAL SENSE SOROLL

26/04/2017

XIX Fòrum de l'Energia Sostenible

26/04/2017

Cap a un nou model de desenvolupament basat en l’eficiència ambiental (Bases biofísiques)

27/04/2017

Jornada sobre eficiència energètica en els equipaments municipals

29/04/2017

22a Fira del Dia de la Terra - Mercat de la Terra

01/05/2017

European Cycling Challenge 2017

03/05/2017

Jornada tècnica sobre el compromís local per a la millora de la gestió de residus

03/05/2017

Taller de compost: com convertir un residu en un tresor

05/05/2017

Sessions Territorials sobre Recollida de Residus Porta a Porta i Sistemes de Pagament per Generació

07/05/2017

Descobrim petites bestioles al gorg de Castellfollit (Poblet)

08/05/2017

Cicle de debats sobre transició energètica. La transició energètica de Catalunya

08/05/2017

Taller Jardineria sostenible: Plantes per afavorir la biodiversitat i la fauna útil

Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona
Twitter Facebook YouTube