dimarts, 31 de maig del 2016

Més de 1.500 puntaires es reuniran a Ripoll per la 29a Diada de la Puntaire


Cartell de la 29a diada de la Puntaire.


L'art de les puntaires.



etiqueta Associació Catalana de PuntairesDiada de la Puntaire





L’Antiga Carretera Nacional II, que creua tot el poble de Ripoll, serà l’escenari del desplegament de més de 1.500 puntaires que han respost a la crida de l’Associació Catalana de Puntaires i que de 10h a 15h, a l’aire lliure, es posaran a fer punta en la que serà la 29a edició de la Diada de la Puntaire. Una xifra similar és el nombre de visites que s’espera que rebin tant les puntaires com els punts de venda, ja que a Ripoll s’hi desplaçaran 40 venedors de tot el país i d’arreu de l’estat, així com un de Bèlgica, per a oferir material específic: coixins, tuls, boixets, fils de diverses qualitats...

“La Diada de la Puntaire és important per fer-nos visibles, ja que literalment sortim al carrer a fer puntes, i també perquè és una oportunitat per adquirir materials que són difícils de trobar”, exposa Rosa Maria Provencio, presidenta de l’Associació Catalana de Puntaires, que remarca que és la primera edició que la trobada es fa tant aprop del Pirineu. “Mes enllà de la repercussió de la Diada de la Puntaire, ens agrada pensar que després del nostre pas hi haurà gent que s’hi engresqui”.

I motius per apropar-se a l’artesania de fer puntes n’hi ha molts, des de la punta clàssica a la punta moderna, és a dir, aquella que no segueix un patró geomètric però que té una dimensió artística, ja que es poden realitzar quadres fets amb punta que expressen conceptes, expliquen històries, evoquen un fet...

Exposició Puntes d’ahir i d’avui

Precisament aquesta evolució de la punta es constatarà a l’exposició que amb motiu de la Diada de la Puntaire l’Ajuntament de Ripoll exposarà a la sala Abat Senjust, Puntes d’ahir i d’avui. “Hi trobarem puntes clàssiques, des de les d’agulla i  punt de gasa, del segle XIX, així com creacions de punta moderna, totes elles del patrimoni social de l’Associació Catalana de Puntaires”, diu Provencio. Pel que fa a les noves creacions es podran veure els primers i segons premis del Concurs Internacional de Puntes que l’associació organitza i que enguany es dedicarà a realitzar obres inspirades amb Salvador Dalí.

La Diada de la Puntaire és una bona presa de contacte amb una disciplina que es reinventa, tal com explica la presidenta de l’associació, “a l’associació també tenim diverses noies joves, atretes pels braçalets o collarets o fermalls amb puntes que es poden fer; això dels llençols o estovalles són cosa llunyana”. Ara bé, Provencio deixa clar que a la Diada de la Puntaire no s’hi trobaran exemples de patchwork, ganxet o punta de creu. “Encara que utilitzin alguns dels nostres estris, no ho considerem puntes”.

Coincidint amb el dia de l’Associacionisme Cultural, l’edició d’enguany de la Diada de la Puntaire compta amb l’organització de l’Ajuntament de Ripoll, que rebrà una  peça única realitzada per quatre membres de la junta directiva de l’Associació Catalana de Puntaires inspirada en l’escut del poble. A la jornada també es passarà el relleu al proper municipi que l’any vinent acollirà la diada, que serà Sant Cugat del Vallès. 

publicat per
http://www.tornaveu.cat