dimecres, 4 de maig del 2016

Acte institucional Centenari Sala Cabanyes paraules del Regidor de Cultura de l’Ajuntament de Mataró Quim Fernàndez

foto jordi romagosa

Molt bona tarda i molt benvinguts,

El Centre Catòlic de Mataró, fundat l’any 1884, és una de les associacions més vives i dinàmiques en el camp social, cultural i esportiu de la ciutat.
Avui en dia és una de les entitats més consolidades del teixit associatiu de Mataró amb un important nombre de socis, havent merescut el febrer de 2010 l’atorgament de la Medalla de la Ciutat per part del Ple Municipal.

És just, doncs, reconèixer l'enorme aportació realitzada pel Centre Catòlic de Mataró a la cultura de la ciutat, tant en el cicle festiu, Carnestoltes, Santes i Reis aportant un gran i valuós capital humà, com pel que fa a les arts escèniques, amb la formació de milers de persones de les quals moltes posteriorment han estat reconeguts actors de l’escena teatral catalana. Tot i que n’hi ha molts més, personalitzaré això en tres noms: JOAN PERA, JORDI BOSCH i BORIS RUIZ.

El 25 de desembre de 2016 es compliran cent anys de la primera representació de “Els Pastorets de Mataró” del Centre Catòlic, que s’han convertit en un element d’identitat mataronina per la seva aportació cultural i social, que posen en acció més de tres-centes persones en cada representació i que l’Ajuntament de Mataró, l´any 1981, va declarar Patrimoni Cultural de la Ciutat en reconeixement a la seva singularitat, així com pels valors culturals i tradicionals que contenen.

Avui tenim el goig i l’honor de participar en aquest acte institucional emmarcat dins el programa que s’ha previst i organitzat per commemorar aquest centenari, però a més, amb l’alegria de saber que aquesta mateixa setmana el Govern de Catalunya ha aprovat atorgar la merescuda Creu de Sant Jordi a l’entitat.

La Sala Cabanyes mereix, per la seva trajectòria, per la seva tasca social, per la seva labor de formació de nous actors i tècnics, pel seu exemple d’entitat que manté l’energia en moments complicats, per la seva col·laboració i participació en tot el que passa a la ciutat, per ser un col·lectiu obert a tothom, pel seu compromís amb la cultura i la llengua d’aquest país i per moltes altres coses més, el reconeixement que la Generalitat li fa.

És per això, que des del primer moment, l’Ajuntament de Mataró va donar el màxim suport a la sol·licitud de la Creu de Sant Jordi per a l’entitat i el 5 de març de l’any passat, el Ple Municipal va acordar per unanimitat de tots els grups municipals, sol·licitar a la Generalitat de Catalunya que li fos concedida la Creu de Sant Jordi a la Sala Cabanyes, secció teatral del Centre Catòlic de Mataró, coincidint amb l’any de celebració del centenari de la primera representació de “Els Pastorets”, i en reconeixement a  la seva tasca en la defensa de les tradicions, la cultura i la llengua catalana i ser referent cultural i social a Mataró i al país.

Formava part d’aquell expedient un informe emès per l’ historiador Sr. Jaume Vellvehí, que avui serà l’encarregat de parlar-nos de: “Els Pastorets de Mataró, una tradició que ve de lluny”.

Però no va ser només la institució, sinó que paral·lelament va començar una campanya que va acabar amb més de 3.000 adhesions, tant d’entitats mataronines, com de persones a títol individual. Mostra clara de com la ciutat reconeix i estima l’entitat i els “Pastorets”.
Per part meva no em queda res més a dir que agrair-los a tots la seva assistència avui aquí, al principal saló de la Ciutat, i passar la paraula a la Sra. Anna Gené, presidenta de Sala Cabanyes.

MOLTES GRÀCIES !!

Sala de plens
Ajuntament de Mataró
14 abril 2016