dimecres, 15 de maig del 2013

L’amor i la imaginació de la “Ventafocs” protagonitzen l’espectacle de Fires




Una versió pròpia del popular conte infantil s’estrena el dissabte 18, amb la direcció d’Antoni Blanch al capdavant d’un equip de més de 60 persones
“Ventafocs: una comèdia musical” és la proposta de la Sala Cabanyes per a aquestes Fires, una de les dates més assenyalades en la programació teatral de l’entitat. Aquesta versió musical del popular conte, dirigida per Antoni Blanch, s’estrenarà el dissabte dia 18 a dos quarts de set de la tarda.
Un equip de més de 60 persones per a un conte clàssic

La “Ventafocs” que es podrà veure en nou representacions a l’escenari de la Sala Cabanyes és una versió pròpia del conte que durant generacions s’ha anat explicant arreu del món. Una noia imaginativa i romàntica, una fada un pèl massa exigent, un príncep enamorat i una madrastra i dues germanastres que intentaran conquerir de totes, totes, conquerir el cor del príncep protagonitzen l’obra, ambientada als anys 20.

Un total de 30 personatges, entre actors i cos de ball, formen el repartiment de la “Ventafocs”. L’encapçalen Júlia Maymó i Marcos Francisco, en els papers de Ventafocs i el Príncep. A més, una trentena més de persones de l’equip tècnic treballen entre bambolines per fer possible el muntatge.

Antoni Blanch, director de nombroses obres a la Sala Cabanyes, dirigeix per tercera vegada la “Ventafocs”. Per Blanch, la “Ventafocs” és una d’aquelles obres que s’han de portar a escena periòdicament. “De joves ens hi van portar els pares, una mica més grans hi vam anar sols, més tard hi hem portat els fills i potser ara els néts”, explica. En les dues ocasions anteriors, la versió que es va representar va ser la de Josep Maria Folch i Torres.

Per al muntatge que s’estrena dissabte, Pere Anglas, que durant la seva infantesa i adolescència va passar moltes hores a la Sala, ha estat l’encarregat d’adaptar el conte i també d’escriure la lletra de les dinou cançons de què consta l’espectacle. La música l’ha compost el maresmenc Joan Vallcorba i, durant les representacions, Georgina Blanch i Ignasi Gómez seran els responsables de la direcció musical. Les coreografies són creació de Carla Pérez, el disseny del vestuari l’ha fet Maria Àngels Mogas i l’escenografia va a càrrec de Jordi Ribas. Tot plegat fa de la “Ventafocs” un espectacle viu i enèrgic.

La força de la imaginació

Vallcorba destaca el text escrit per Anglas. “Sempre dic que, quan faig cançons sobre textos d’altres persones, el que faig són traduccions: tradueixo en música el que l’autor del text diu en paraules. Quan en Pere Anglas em va passar el text de ‘Ventafocs’ vaig veure clar que tot sortiria rodat”.

Per la seva banda, Anglas reivindica el valor de la imaginació a l’hora d’escriure l’obra. “Sense imaginació, encara seríem a la prehistòria i l’home no hauria inventat ni la roda, ni la impremta, ni la bombeta. En la creació teatral passa el mateix: l’autor no pot posar-se a escriure si no imagina, els actors han d’imaginar els personatges a partir de la lletra impresa i, finalment, el públic ho escolta i en fa interiorment la seva lectura”.

Aquesta no és la primera vegada que Anglas i Vallcorba participen plegats en un projecte.  Fa deu anys van presentar al Teatre Lliure l’espectacle “Com un núvol lleuger”, en què Anglas recitava textos de Marià Manent acompanyat de la música de Vallcorba. Anglas recorda que “des d’aleshores, sempre havíem volgut fer un musical”.

Una part important del muntatge és la dansa. Carla Pérez explica que, a l’hora de pensar les coreografies, ha tingut molt en compte el fet de “no trencar el ritme de la interpretació” i, al mateix temps, no oblidar que, mentre ballen, els actors “han de cantar, evitar els decorats, portar incorporat el vestuari, etc.”.

A l’hora de portar l’obra a escena, la Sala Cabanyes compta amb la col·laboració de l’institut Josep Puig i Cadafalch. Estudiants en pràctiques del Departament d’Imatge de l’institut mataroní, sota la supervisió de Maite Roca, s’encarreguen dels pentinats dels personatges.

Amb les representacions de “Ventafocs”, Sala Cabanyes clou la programació de la temporada 2012/2013.

Dies:   
Dissabte, 18 de maig de 2013, a dos quarts de set de la tarda (18:30h)
Diumenge, 19 de maig de 2013, a dos quarts de set de la tarda (18:30h)
Dilluns, 20 de maig de 2013, a dos quarts de set de la tarda (18:30h)
Diumenge, 26 de maig de 2013, a dos quarts de set de la tarda (18:30h)
Dissabte, 1 de juny de 2013, a dos quarts de set de la tarda (18:30h)
Diumenge, 2 de juny de 2013, a dos quarts de set de la tarda (18:30h)
Dissabte, 8 de juny de 2013, a dos quarts de set de la tarda (18:30h)
Dissabte, 15 de juny de 2013, a dos quarts de set de la tarda (18:30h)
Diumenge, 16 de juny de 2013, a dos quarts de set de la tarda (18:30h)
Lloc:    Sala Cabanyes, La Riera 110-120

Preu:   12 euros (platea) / 10 euros (amfiteatre)
Informació i reserva de localitats:
Per internet:    http://entrades.salacabanyes.cat
Per telèfon:     618.77.30.13 (divendres, de 6 de la tarda a 9 del vespre)
A la taquilla del teatre:
Divendres i dissabtes, de 8 a 9 del vespre
Diumenges i dies de representació, de dos quarts d’1 a 2 del migdia
Una hora abans de l’inici de la representació