dimecres, 24 d’octubre del 2012

La Saleta innova amb el musical “The Last Five years”




La música en directe i la proximitat de les emocions en l’entorn de l’Espai Saleta són els punts forts d’un musical fora de l’habitual

La Sala Cabanyes programa el musical “The Last Five Years”, dirigit per Àgata Casanovas, que explica l’apassionada història d’amor entre Cathy Hyatt -Anna Herebia-, una eterna aspirant actriu, i Jamie Wallerstein -Marc Flynn-, un escriptor d’èxit.  L’estructura del muntatge és poc convencional: els protagonistes expliquen els 5 anys que passen junts des que comencen fins que acaben. La particularitat de la narració es que un d’ells fa un relat cronològic i, en canvi, l’altre comença pel moment en què deixen estar la relació. D’aquesta manera, l’espectador coneix els detalls d’aquests 5 anys de principi a final i els dos personatges acaben coincidint en el temps en el moment en què arriben a la meitat d’aquest període, quan en Jaime demana matrimoni a la Cathy. La seva relació trontolla quan en Jamie gaudeix d’un gran èxit laboral mentre la Cathy se sent frustrada perquè no assoleix els seus objectius a la feina. Això crea una tensió que afecta l’estabilitat de la parella protagonista.

“The Last Five Years” és un espectacle musical contemporani de petit format amb música en directe. La directora musical, Aradia Sánchez, ha preparat els 14 temes que conformen l’obra. Les cançons es combinen amb alguna part de text, que serveix per relligar la historia cronològicament inversa dels nostres personatges per tal d’entendre en quin moment es troben.

Sobre l’escenari de la Saleta s’hi veurà tocar en directe un baix, un piano, una guitarra i un violí. Es tracta d’un musical que ofereix diferents tipus de gèneres, des de balades, passant per números musicals fins a temes més aviat còmics.

L’obra original és de l’autor nord-americà Jason Robert Brown però ja es va adaptar a Barcelona per part de Daniel Anglès i Joan Vàzquez. Ara la Sala Cabanyes porta fins a la Saleta els temes musicals adaptats al català.

La directora del muntatge, Àgata Casanovas, afegeix un toc personal per tal de fer l’obra original molt més emocional. La voluntat ha estat evitar que el musical sigui un conjunt de cançons una darrera l’altra i per això es dóna més importància al significat global de la història i més pes a la interpretació. Es planteja un escenari a dues bandes -amb públic a tots dos costats de l’espai- en què s’aconsegueix una gran proximitat entre l’actor i l’espectador.

Per recolzar el sentit de la historia s’han encarregat un seguit amb projeccions a un equip de l’ESCAC, encapçalat per Pere Vàzquez. Aquests suports visuals serveixen per representar moments de la història que es poden intuir però que només amb les cançons o el text poden passar per alt i que són necessaris pel sentit de l‘espectacle. Les imatges poden traslladar a l‘espectador a l‘espai en què es troben els personatges en cada moment, mostrar-nos reaccions de l’altre protagonista o traslladar-lo fins a allò que passarà després o ha passat abans.

Àgata Casanovas ja havia estat al capdavant d’una altra obra de la Sala Cabanyes, “El Soldadet de Plom”, i també s’encarrega de projectes de La Saca.

Les localitats per veure “The Last Five Years” es podran adquirir les 24 hores del dia a través de la pàgina web de la Sala o directament a l’adreça electrònica http://entrades.salacabanyes.cat.

La reserva d’entrades per telèfon al 618.77.30.13 es manté però passa a ser únicament els divendres entre les sis de la tarda i les nou del vespre. A més, també es poden encarregar entrades per telèfon al 93.790.85.02 en horari de taquilla (divendres i dissabtes dels caps de setmana de representació, de 8 a 9 del vespre; festius de dos quarts d’1 a 2 del migdia i una hora abans de cada representació).

Dies:    Divendres, 26 d’octubre, a les 21:30
Dissabte, 27 d’octubre, a les 21:30
Diumenge, 28 d’octubre, a les 18:30

Preu:   9 euros

Informació i reserva de localitats: 618.77.30.13 (els divendres, de 6 de la tarda a 9 del vespre) i per Internet a l’adreça entrades.salacabanyes.cat