dimarts, 1 de març del 2011

Voluntat per desencallar el litigi històric del Cafè Nou



Unió de Cooperadors, Centre Catòlic i Ajuntament es conjuren per treballar en el futur de l’espai

Foto i signatura històrica la d’aquest migdia a la sala dels lleons de l’ajuntament de Mataró. L’alcalde Joan Antoni Baron, el president del Centre Catòlic Antoni Blanch i la presidenta de la Unió de Cooperadors Anna Huertos han signat un document de bones voluntats per treballar conjuntament sobre el futur del Cafè Nou i el Pati del Cafè Nou. Conscients dels esculls que hi ha al procés i vinculant el desenvolupament del que passi a una banda de La Riera amb el futur de les instal•lacions del Centre Catòlic just al davant, el gest té importància històrica perquè suposa seure conjuntament el propietari legal de l’espai per una banda i l’antic propietari, expropiat en el seu temps. Les bones paraules i propòsits estan, ja, sobre la taula.

El text del document posa negre sobre blanc el “compromís per cercar camins, mecanismes legals i suma de voluntats i sinergies” per arribar a un acord. El Cafè Nou i el Pati del Cafè Nou, protegits, formen part del patrimoni de la Unió de Cooperadors que ja l’any 1977 l’ajuntament es va comprometre a recuperar per a la ciutat. El Centre Catòlic, cara visible del Patronat de la Sagrada Família que és propietària de l’espai, accedeix ara a parlar de l’espai amb els cooperadors i amb l’ajuntament. El seu president Antoni Blanch fins i tot ha demanat perdó “a la societat civil mataronina per haver allargat tant en el temps aquest acord” i ha arribat a fer una primera inferència del que pot albergar aquest espai. “Hi volem una planta baixa per a l’esbarjo, recuperar l’espai del teatre de la segona planta i al pati un espai per a l’activitat cultural, social i esportiva”.

“Responsabilitat i generositat”
Desencallar la situació de l’espai queda encara lluny, el signat ara és una primera entesa gestada durant mesos amb discreció. Potser pel simbolisme del dia acompanyaven els signants les planes majors de les respectives entitats. L’alcalde Baron ha celebrat “la responsabilitat i la generositat de les dues entitats” en un afer que ha recordat “mouen moltes sensibilitats en aquesta ciutat”. L’enfrontament històric entre cooperadors i els propietaris de l’espai no està superat però el “sense-sentit de seguir amb una situació així” segons Blanch i el “rejoveniment dels consells de les entitats” segons Huertos han fet possible l’acostament. A ningú escapa que la difícil situació econòmica i immobiliària pot demorar en el temps la solució a tot el sector del Cafè Nou però Baron ha instat les parts a “seguir treballant de forma discreta per avançar i tenir la feina feta per quan es pugui actuar”.

La incògnita COOP
No se n’ha volgut parlar però una de les incògnites que s’obren ara és que passarà amb el Coop, la cooperativa que ha seguit operant a l’espai del Cafè Nou tot aquest temps tot i no ostentar la titularitat legal de l’espai i que està enfrontada tant amb la Unió de Cooperadors com amb l’ajuntament, que per defectes en l’estructura de l’edifici li va treure la llicència d’activitats. Serà un més dels “esculls” d’un procés que tot just comença i que té en un document ben breu la primera pedra del futur d’un litigi històric.

publicat per
Cugat Comas
www.totmataro.cat
21 de febrer de 2011