dissabte, 5 de juliol del 2008

75 anys aixecant el teló : “ 2004: ‘La comèdia dels errors’ arriba a la Sala Cabañes”


75 anys aixecant el teló: 16 abril de 1933 – 16 abril 2008


www.totmataro.cat
25 octubre de 2004

Després de voltar per Catalunya es va poder veure al teatre de la seva companyia

Marta Pedrico Cultura
Per fi ha arribat a la Sala Cabañes el primer Shakespeare d’aquest grup de teatre. Després d’estrenar-se a Òrrius el passat juny, aquest cap de setmana es va poder veure “La Comèdia dels errors” a la sala de la companyia.

“La Comèdia dels errors” és una de les obres còmiques més conegudes del dramaturg anglés, que es va estrenar a Londres ara fa 410 anys. La seva trama, tot i començar amb un plantejament semblant al d’una tragèdia, es va tornant d’allò més divertida gràcies un joc inacabable d’equivocs i confusions.

Amb el treball que es va poder veure el passat cap de setmana, la Sala Cabañes va voler retre el seu particular homenatge a la figura de l’autor que ja forma part de la història de la literatura.

Senzilla i actual
Per a la posta en escena d’aquest muntatge s’ha optat per una escenografia d’allò més sencilla, un fons negre guarnit únicament amb unes escales i un mur. El vestuari dels actors també és digne de destacar, ja que no s’adapta a les situacions històriques reals, sinó que identifica els personatges amb els tòpics cinematogràfics als que més s’assemblen. Per exemple, el personatge dels bufons presenten una estètica molt similar a la de Charlot.

Una altra peculiaritat de l’espectacle són les desfilades que els seus personatges fan entre les butaques del públic durant els canvis d’escena. Aquests passejos no serveixen únicament per despertar l’atenció dels espectadors per veure de més a prop els personatges, sinó que també ajuden a donar més dinamisme a l’obra.

Una quarantena de persones
Joan Peran és l’encarregat d’aquesta obra que s’ha bassat en el text de les traduccions de Salvador Oliva, el millor traductor de les obres de Shakespeare al català dels nostres dies. “La Comèdia dels errors” compta amb un equip humà d’una quarantena de persones que han realitzat una tasca amb molt bons resultats. El paper d’aquests actors no professionals és brillant, i van aconseguir fer riure al públic en una sala gairebé plena.

El segon cop que es representa a Mataró
“La Comèdia dels errors” es va representar aquest cap de setmana en dues funcions. La primera el dissabte 23 d’octubre a les deu de la nit, i la segona el diumenge 24 en una sessió a les sis de la tarda.

Aquesta comèdia de Shakespeare ha arribat a la Sala després d’estrenar-se a Òrrius i representar-se a l’Espluga Calba en la IV Edició del Concurs de Teatre de les Garrigues, a l’Ametlla del Vallès dins la VI Mostra de Teatre i a Caldes d’Estrac. També es va poder veure a la masia de Ca’n Bruguera de Mataró a principis d’estiu, dins el programa de les Festes dels carrers Sant Bru, Cristina, Massot i Isabel.