divendres, 4 de juliol del 2008

75 anys aixecant el teló : “ 1990: La música dels Pastorets”


foto oriol miras - pastorets 2007
75 anys aixecant el teló: 16 abril de 1933 – 16 abril 2008
Crònica de Mataró
15 de febrer de 1990
Crítica de música
La música dels pastorets
ENRIC TORRA

Lluny és en 1'ánim de l'autor de la majoria de cançons i temes musicals d'«Els Pastorets de S.C.» destacar els mèrits de tals composicions, com tampoc els mèrits dels autors com Mossèn Romeu i el Mestre Vilaró, que enriqueixen l'obra del literat Pàmies.

La missió de crear nous temes per formar un conjunt homogeni a l'estil del drama medieval que atrau tant al públic va a càrrec del Mestre Torra.

Així destacarem el compromís en la interpretació del Pròleg que inclou música descriptiva i ballet. Les escenes de nimfes, bruixes i follets d'aquest pròleg, fan enguany meravelloses coreografies de conjunt i briós ritme, sola la direcció de Dúnia Roig, com també en la Dansa dels Dimonis, de vitalitat ardida.
Pel que fa a les corals , elogiarem l'afinació i accent a l'escena del Temple, l'actuació brillant a Càntics alegres i la melangia a «Les Espigadores», donant ocasió de lluir-se a les sopranos solistes. El mateix passa al dolç dúo de l’Àngel i la Verge, magníficament resolt amb la integració del cor al final. La «Cançó d'en Jonas i Mataties» va sortir força convincent donada la rudesa de les veus, i va sorprendre l'auditori el petit Benjamí, que defensa el seu rol meravellosament, com també la «Dansa de les Pedretes», a cura de petits infants molt ajustats al ritme ¡ moviment.

L'orquestra de l'espectacle resolgué en tot moment les dificultats de la partitura i més en l'apoteosi final, que el metall destaca en tema vigorós. Igual que l’esmenta’t «Pròleg» i acoblament dels diversos cants, conduits magníficament pel Mestre Josep.
També cal elogiar els col·laboradors que fan possible l’èxit d'«Els Pastorets», tals com tramoistes, vestuari, traspunts, llum i moviment escènic, portats per J. Cusachs, que segueix les disposicions del traç global de la tradicional obra, disposicions creades per prestigioses figures del teatre avui desaparegudes.