dimarts, 22 de març del 2022

[Sostenible] Butlletí 458 - Xavier Latorre: “Un gran Pacte de l’Aigua hauria d’orientar la política hidràulica del Govern, amb independència del seu color"

 08-03-2022 al 21-03-2022

Twitter Facebook YouTube

 

Butlletí 458 - Xavier Latorre: “Un gran Pacte de l’Aigua hauria d’orientar la política hidràulica del Govern, amb independència del seu color"

 
 08-03-2022 al 21-03-2022 
 

REFLEXIÓ   |   NOTÍCIES   |   RECURSOS   |   BONES PRÀCTIQUES   |   ESPECIALS  
AGENDA

 
Reflexió
 

Entrevista

 
 

Xavier Latorre: “Un gran Pacte de l’Aigua hauria d’orientar la política hidràulica del Govern, amb independència del seu color polític i de la seva estabilitat”

21/03/2022

 
 

Sense cap mena de dubte, l’estrès hídric a Catalunya s’incrementarà degut al canvi climàtic, amb aquesta certesa parlem amb Xavier Latorre, president del Comitè Organitzador del IV Congrés de l’aigua a Catalunya celebrat recentment. Amb aquesta conversa, arrel del Dia Mundial de l'Aigua, celebrat aquest 22 de març, volem analitzar la situació i perspectives de futur de l'aigua a Catalunya i tenir claredat respecte als reptes i solucions per tenir un abastiment segur i de qualitat, davant la perspectiva d’un canvi global accelerat i del que Latorre anomena una inmmediata nova edició de la guerra de l'aigua. 

 
 

Reportatges

 
 

Salut i accés a l'energia

 
 

L'accés a l'energia sostenible, a través de serveis d'energia nets, assequibles, fiables i moderns facilita tenir llars i vides saludables. L'equitat en salut implica l'accés universal als serveis energètics.

 

 

 
 

Opinions

 
 

En record de Tich Nat Hanh: Interser i amor a la Terra, el més formós dels bodhisattves

21/03/2022
Associació Silene

Cal anar cap a una cosmovisió que superi el concepte de “medi ambient”, ja que aquest ens duu a sentir-nos separats de la Terra i a veure-la únicament en termes utilitaristes. La nostra plenitud personal és la de la Natura, i viceversa.

Fantasmagoria

 

21/03/2022
Albert Punsola

Desenes de milers de vols fantasma s’haurien enlairat entre març del 2020 i setembre de 2021 al Regne Unit. I aquest hivern uns 100.000 vols d’aquest tipus travessarien els cels d’Europa. El president de la companyia Lufthansa, Carsten Sporh, ho va reconèixer en unes declaracions al Frankfurter Allgemeine on parlava de 18.000 “vols innecessaris”"

 
Notícies
 

Batalla per l'aigua: 34 municipis lluiten per trencar amb Agbar

14/03/2022

 
 

Cada vegada són més els municipis de Catalunya que trenquen amb Agbar i que volen que una empresa pública i propera gestioni la factura de l'aigua que ens arriba a tots a casa. Segons ha pogut saber "Planta baixa", 34 municipis ho estan intentant aconseguir i un dels que més batalla ha presentat els últims anys és Ripollet, al Vallès Occidental.

 
 

El vicepresident Puigneró anuncia l'elaboració del Pla de mobilitat sostenible per a l'àrea urbana de Girona

21/03/2022

El document planificarà estratègies per a descarbonitzar la mobilitat de la zona. Està impulsat per l’Ajuntament de Girona i l’Autoritat Territorial de la Mobilitat de Girona (ATGM) i participen diversos municipis del Gironès.

Un estudi científic recomana excloure i allunyar els parcs eòlics marins de zones protegides de la Mediterrània

21/03/2022

Un equip científic recomana excloure i allunyar els parcs eòlics marins de les àrees protegides de la Mediterrània a causa dels greus impactes que aquestes instal·lacions poden provocar sobre la biodiversitat marina i el paisatge.

 
 

La presència de plàstics al mar podria contribuir a la introducció d’espècies invasores

 

21/03/2022

Un nou estudi liderat per membres de la UB i l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) ha revelat que la presència de plàstics al mar podria contribuir a la introducció i transport d’espècies marines no autòctones que s’adhereixen a aquestes partícules d’origen antropogènic.

Més de 500 persones celebren la festa del Pacte pel Clima de Viladecans: una oportunitat per afrontar l’emergència climàtica des de l’impuls ciutadà

21/03/2022

Viladecans treballa des de fa anys per fer front el canvi climàtic i disposa del Pla d'Acció per l'Energia Sostenible i el Clima (PAESC) amb gairebé 90 accions per reduir les emissions i per adaptar-se als efectes del canvi climàtic.

 
 

Barcelona Energia ja dona servei a catorze ajuntaments

18/03/2022

La comercialitzadora pública d’electricitat 100% renovable sumarà entre els mesos de maig i juny els consistoris de Gavà, Esplugues de Llobregat, Pallejà i Cervelló a la seva xarxa de serveis, que ja arribarà a catorze municipis de l’àrea metropolitana.

La ZBE podria haver evitat al voltant de 125 morts anuals

16/03/2022

Un informe sobre l’impacte de la implantació de la zona de baixes emissions (ZBE) conclou que la mesura ha evitat al voltant de 125 morts anuals, un 0,8% de la mortalitat total, respecte als valors del 2017. A més, s’han reduït en un 5% els nous casos d’asma infantil (110 casos anuals) i en un 1% els nous casos de càncer de pulmó (15 casos anuals).

 
 

Inaugurada l’ampliació de l’EDAR la Llagosta que, amb una inversió de 14 milions d’euros, millorarà la qualitat de l’aigua efluent al riu Besòs

14/03/2022

Aquesta estació depuradora d’aigües residuals dona servei a més de 138.000 habitants de nou municipis del Vallès Oriental i el Vallès Occidental.

Barcelona comença a canviar els contenidors a cinc districtes de la ciutat

 

10/03/2022

En les properes setmanes s'aniran substituint de forma progressiva a Ciutat Vella, l'Eixample, Gràcia, Sant Andreu i Sant Martí i arribaran a la resta de districtes al setembre

 
 

Comencen les obres per unir els tramvies per la Diagonal

 

10/03/2022

La primera fase de les obres, que comença ara, ampliarà el tramvia en 1,8 quilòmetres de les Glòries a Verdaguer i incorporarà a la xarxa tres noves parades. És el primer pas per fer realitat la unió del Trambesòs i el Trambaix, que ampliarà la cobertura de transport públic i millorarà la mobilitat entre nou municipis de l’àrea metropolitana.

Vilanova i la Geltrú activa la protecció al corriol camanegre, que ha passat a ser una espècie en perill d'extinció

09/03/2022

Malgrat aquest augment del perill, a VNG les mesures de protecció aplicades fins ara han estat exitoses. La ciutat és un referent d'èxit biològic reproductiu del corriol camanegre, amb 21 exemplars volanders nascuts a la platja de Ribes Roges l'any 2021, el 48% de tots els volanders del litoral entre Torredembarra i Sitges.

 
 

Més Notícies

 
 

Ciència

 
 

Desvelen la distribució i capacitat dels bacteris marins de degradar el mercuri de l'oceà

 
 

Contaminació

 
 

Barcelona ja treballa en el veto dels cotxes amb etiqueta groga a la ZBE

Què respires mentre et mous en bici? Les associacions ciclistes posen en marxa un projecte de ciència ciutadana a 14 ciutats espanyoles

 
 

Reciclatge/Residus

 
 

Sant Pere de Riudebitlles diu "Adéu plàstics"

 
 

Renovables

 
 

Taradell segueix incrementant el nombre d’instal·lacions d’autoconsum fotovoltaic

 
Recursos
 

L'Aigua per mi

En el marc del Dia Mundial de l'Aigua 2022

 
 

El Dia Mundial de l'Aigua (World Water Day) se celebra anualment el 22 de març com un mitjà per centrar l'atenció en la importància de l'aigua dolça i la defensa de la gestió sostenible dels recursos d'aigua dolça. Enguany el tema de la Dia son les aigües subterrànies: fer visible allò que és invisible.

Entreu i descobriu-ne més al portal L'aigua per mi

 
 

Talent Campus d’Acció Climàtica a Sabadell

Obertes les inscripcions per al primer campus d’estiu d’activisme climàtic a Sabadell. El Talent Campus d’Acció Climàtica es durà a terme a l’ESDI i s’adreça a estudiants universitaris de disseny, comunicació i ciències ambientals

Climatubers a Granollers
 

Aquest és el primer vídeo participatiu que neix fruit dels tallers organitzats per l'Ajuntament de Granollers soci de Climatubers. El projecte CLIMATUBERS – INFLUENCERS FOR CHANGE, reuneix organitzacions que treballaran per vincular les tecnologies digitals amb l'acció social, i poder jugar un paper en l’activació del debat públic i en la creació de solucions.

 
 

Més Recursos

 
 

Territori destina prop de 22 MEUR a ajuts per a la descarbonització de flotes de transport de viatgers i mercaderies

 
Bones Pràctiques
 

Sant Cugat del Vallès aposta per la biodiversitat i la ciutat saludable amb unes jornades per reflexionar-hi
 

Avançar cap a una ciutat més saludable. Aquest és l'objectiu de l'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès a l'hora d'organitzar les jornades Biodiversitat i Ciutat Saludable, que reflexionaran sobre la importància d’impulsar accions que afavoreixin la biodiversitat o la renaturalització de les ciutats.

L’espai #BREATHE mesura la petjada de carboni dels assistents a Village de plaça d’Europa a l'Hospitalet de Llobregat

Durant el Mobile World Capital Barcelona, una bombolla gegant ha permès experimentar la natura amb els cinc sentits, desconnectar i compensar l’empremta de carboni de cada assistent plantant un arbre.

 
 

El servei municipal Rubí Brilla sortirà al carrer cada segon dissabte de mes
 

L’objectiu del punt informatiu és traslladar a la ciutadania quins serveis tenen al seu abast per reduir el cost i consum d’electricitat o optar per l’autoconsum solar, entre d’altres.

La separació de residus, un gest cívic a què tothom s'hi ha de comprometre

Durant l'any 2021, el departament de Medi Ambient de l'Ajuntament de Cornellà de Llobregat ha realitzat cinc activitats divulgatives consistents en la caracterització dels residus d'un contenidor, habitualment coincidint amb una festa de barri o activitat cívica.

 
 

Més Bones Pràctiques

 
 

Can Tauler i La Horda impulsen el projecte ‘Joves per la Natura’ a Montcada i Reixac

El Vendrell impulsa la creació d’un projecte estratègic de millora urbana, cultural i ambiental cap al 2030

 
 

La Dada

 
 

El consum de bosses de plàstic de nanses d'un sol ús cau prop del 70% en dos anys

 
 

Cada persona va consumir 158 bosses d’aquest tipus, de mitjana, durant l’any 2018, mentre que en el 2020 el consum va ser de 49 bosses per persona • Entre el 2007 i el 2020 el consum d’aquestes bosses ha anat davallant fins a un 85%.

 
Especials
 

L'AIGUA PER MI

El Dia Mundial de l'Aigua se celebra anualment el 22 de març com un mitjà per centrar l'atenció en la importància de l'aigua dolça i la defensa de la gestió sostenible dels recursos d'aigua dolça. 

Us fem arribar alguns exemples sobre el que significa l'aigua en aquest especial de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat.
 

JOVES I ACTIVISME PEL MEDI AMBIENT

Al 2019 una onada de manifestacions liderades per gent jove va recorrer les places europees per exigir una acció ferma contra el canvi climàtic. El fenòmen no era nou però va agafar una embranzida sense precedents. Fridays Future, Extinction Rebellion i altres iniciatives liderades per gent jove han pres un lideratge per exigir als governs mesures reals i ràpides per protegir el clima i la biosfera. Aquestes accions han aconseguit mobilitzar la població i rebre el reconeixement de la comunitat científica. 

També disponible en format butlletí.
 

 
Agenda
 

Fins el 31 de març

Exposició "L'Espai marí Costes del Garraf"

3/04/2022l

AvanCEM per una platja neta!

 
 

Fins el 21 de març

Exposició “Reduïm Residus” a Centelles

21/03/2022

DIA INTERNACIONAL DELS BOSCOS

 
 

22/03/2022

DIA MUNDIAL DE L'AIGUA

23/03/2022

DIA MUNDIAL DE LA METEOROLOGIA

 
 

Del 23 al 28 de març

Exposició “Reduïm Residus” a Cabrera de Mar

23 i 24 de març

Transició energètica i Indústria

 
 

23/03/2022

Cadena transportadora d'aigua

23/03/2022

Ens endinsem al subsòl de la ciutat per conèixer-ne tots els secrets!

 
 

24/03/2022

Camins d'aigua. Un plaer pels sentits

24/03/2022

Visita al Parc Fluvial del Besòs

 
 

26/03/2022

Herbari fotogràfic

26/03/2022

L'Hora del Planeta

 
 

27/03/2022

Exposició "La mar de plàstics" a Cornellà de Llobregat

27/03/2022

7a Festa del Riu a Cornellà de Llobregat

 
 

27/03/2022

Iniciació a la mecànica i al manteniment de la bicicleta

Del 28 de març a l'11 d'abril

Exposició: "La vida de l’aigua" a Sant Esteve Sesrovires

 
 

Del 28 de març al 8 d'abril

Exposició “Reduïm Residus” a Vallgorguina

30/03/2022

Un vell conegut, camins d'aigua

 
 

De l' al 18 d'abril

Exposició "Actuem amb Energia" a Taradell

07/04/2022

DIA MUNDIAL DE LA SALUT

 
 

Del 18 al 29 d'abril

Exposició "La vida de l’aigua" a Cànoves i Samalús

21/04/2022

Celebrem Festes Sostenibles 

 
 

22/04/2022

DIA DE LA TERRA: Invertim en el nostre planeta

22/04/2022

Un oceà de vida a les parets de la ciutat

 
 

25 i 26 d'abril

4t Congrés d'Acústica de Catalunya, Acusticat 2022

27/04/2022

DIA INTERNACIONAL SENSE SOROLL

 
 

Del 5 al 7 de maig

22è Congrés de l'APEVC: Pobles i ciutats en transformació de la infraestructura verda a la resiliència

Del 6 al 8 de maig

Let's Clean Up Europe!

 
 

14/05/2022

DIA MUNDIAL DE LES AUS MIGRATÒRIES

19/05/2022

Compostatge comunitari

 
 

20/05/2022

DIA MUNDIAL DE LES ABELLES

Del 22 de maig al 5 de juny

SETMANA DE LA NATURA

 
 

 

Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona

 
   

Twitter Facebook YouTube