dimarts, 21 de setembre del 2021

Butlletí 442 - Júlia Martínez Fernández: "No es pot canviar la situació del Mar Menor d'un dia per l'altre, ni tan sols d'un any

 

 

Butlletí 442 - Butlletí 442 - Júlia Martínez Fernández: "No es pot canviar la situació del Mar Menor d'un dia per l'altre, ni tan sols d'un any

 
 07-09-2021 al 20-09-2021 
 

REFLEXIÓ   |   NOTÍCIES   |   RECURSOS   |   BONES PRÀCTIQUES   |   ESPECIALS  
AGENDA

 
Reflexió
 

Entrevista

 
 

Júlia Martínez Fernández: "No es pot canviar la situació del Mar Menor d'un dia per l'altre, ni tan sols d'un any per l'altre"

20/09/2021

 
 

L'últim episodi de mortalitat registrat al Mar Menor ha fet saltar totes les alarmes sobre una situació crònica de degradació de l'ecosistema de la llacuna. Júlia Martínez, directora de la Fundació Nova Cultura de l'Aigua, explica quines són les mesures necessàries per recuperar l'equilibri ecològic a la llacuna costanera salada més important d'Europa.

 
 

Reportatges

 
 

Els reptes pedagògics de l’educació ambiental: la construcció d’experiències socioambientals autèntiques orientades a la transformació

 
 

Per tal d’afrontar el reptes que tenim per davant, els professionals que es dediquen a promoure projectes i activitats de l’àmbit de l’educació ambiental s'haurien de fer més sovint la següent pregunta: quines experiències ambientals s'estan oferint que permetin afrontar els reptes socioambientals actuals? 

 
 

Opinions

 
 

El Mediterrani, un mar sobreescalfat          

20/09/2021
Eva van den Berg

El canvi climàtic és la major amenaça a què ens enfrontem com a espècie i a la regió mediterrània les temperatures augmenten un 20% més ràpid que la mitjana mundial. Això ja té unes conseqüències reals i greus a tota la conca que aniran en augment en les properes dècades, i s’espera que les pujades del nivell del mar superin el metre l’any 2100, afectant un terç de la població de la regió.

Renaturalitzar: tornar a ser salvatges a les ciutats

20/09/2021
Joana Diaz

La renaturalització dels entorns urbans és un conjunt d’actuacions que van agafant força en diferents ciutats i pobles arreu del món. Es tracta de retornar certs espais a un estat més proper a l’original, al seu funcionament natural i salvatge.

 
Notícies
 

Torna la Setmana Europea de la Mobilitat 

14/09/2021

 
 

La Setmana arriba amb el lema “Fes salut. Mou-te de manera sostenible” i amb el tema “Seguretat i salut amb una mobilitat sostenible”, per incidir en quatre qüestions: la salut mental i la salut física, la seguretat i la resposta davant la COVID-19.

 
 

TMB encarrega 210 busos elèctrics i híbrids per activar la renovació i descarbonització de la flota

20/09/2021

L’entrada de nous vehicles el 2022, la més alta dels últims 15 anys, suposarà un pas endavant per millorar la mobilitat i el medi ambient a Barcelona

Granollers instal·la aparcaments segurs de bicicletes en diferents punts de la ciutat

20/09/2021

Aquesta setmana ha començat la instal·lació de nous aparcaments segurs de bicicleta en diversos punts de la ciutat. Una iniciativa que dona resposta al segon projecte més votat de la primera edició dels pressupostos participatius.

 
 

A Badalona a peu o amb transport públic per anar i tornar de l’escola

19/09/2021

Durant aquesta primera setmana del nou curs prop de 2.100 nens i nenes de primer de primària i les seves famílies rebran, a cada una de les seves escoles, un díptic amb el cartell Caminant cap a l’escola i una carta de la Comissió del Pla de Seguretat i Educació Viària de Badalona amb la voluntat de fomentar els desplaçament cap a l’escola, a peu o en transport públic.

Catalunya serà la capital de la bicicleta

19/09/2021

CICLOBCN21 convertirà Catalunya en capital de la bicicleta del 5 al 10 d’octubre. Les inscripcions per participar en aquest esdeveniment al voltant de la bicicleta ja estan obertes. Per primer cop, una mateixa ciutat, Barcelona, aplega tres congressos sobre la bici amb el lema “Pedalem ciutats i territori”

 
 

Diversos municipis signen el Manifest per un Litoral Sostenible

16/09/2021

Els regidors i regidores de Platges de la Taula de Municipis Litorals, des de Sitges fins a Vandellòs i Hospitalet del Infant, han signat una declaració d'intencions en la que manifesten la necessitat de gestionar de forma conjunta sostenibilitat ambiental i salut.

Les cigonyes blanques tornen a Abrera, després de gairebé 20 anys

13/09/2021

El passat agost es van poder observar set cigonyes blanques en el barri de La Florida d'Abrera. Alguns veïns i veïnes d’aquest barri van contactar amb els tècnics municipals, per tal d’avisar de la seva presència, després de gairebé dues dècades sense aparèixer per Abrera.

 
 

El Consell Comarcal d’Osona constitueix la primera Comissió de l’Accés Motoritzat al Medi Natural

13/09/2021

El passat 22 de juliol de 2021, el Consell Comarcal d’Osona va constituir la Comissió Consultiva de l’Accés Motoritzat al Medi Natural de la comarca d’Osona”, la primera de Catalunya.

Les superilles tenen efectes positius per a la salut i el benestar                         

09/09/2021

Així ho conclouen diversos estudis observacionals, quantitatius i qualitatius realitzats, en el marc del projecte “Salut als carrers”, per l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB).

 
 

Les platges catalanes baten el rècord de nius de tortugues careta

08/09/2021

 
 

Les platges de Catalunya han esdevingut un espai idoni per a la nidificació de la tortuga careta (Caretta caretta): aquest 2021 s’ha batut un nou rècord, amb 5 nius registrats a Calafell, Tarragona, Arenys de Mar i a la platja del Serrallo, dins el Parc Natural del Delta de l’Ebre.

 
 

Més Notícies

 
 

Aigua

 
 

Comença la construcció de l'Estació de Tractament d'Aigua Potable (ETAP) a Calaf

La Diputació de Tarragona promou la gestió preventiva i eficient del clavegueram en municipis de menys de 5.000 habitants

 
 

Biodiversitat

 
 

Tordera continua apostant per la lluita biològica contra les plagues a l'arbrat públic

 
 

Canvi climàtic

 
 

La Paeria de Lleida, compromesa en la lluita contra el canvi climàtic

Els països més vulnerables al canvi climàtic reclamen un pacte d’emergència

 
 

Instal·len a la platja del Castell, a Palamós, una estació tipus CoastSnap per monitoritzar, amb l’ajuda de la ciutadania, l’evolució de la línia de costa

 
 

Contaminació

 
 

La UPV prepara una estratègia per a electrificar les barques de l'Albufera de València

 
 

Educació ambiental

 
 

S'estrena el programa d'activitats ambientals de tardor a Santa Coloma de Gramenet

Les escoles bressol inicien el nou curs com a Escoles + sostenibles

 
 

Energia

 
 

Barberà del Vallès impulsa quatre instal·lacions fotovoltaiques en equipaments municipals

 
 

Mobilitat

 
 

Els sistemes de transport flexible i sostenible implementats amb el Last Mile permeten un estalvi de CO2 del 173%

 
 

Parcs naturals/Paisatge

 
 

La Paeria inicia una prova per a la gestió sostenible dels prats de La Mitjana

 
 

Reciclatge/Residus

 
 

Jorba aprova el Pla Local de Prevenció de Residus per reduir-los més de la meitat

Viladecavalls adapta la informació municipal en format digital per reduir el consum de paper

 
Recursos
 

Amb bici, millor

 
 

El Bicicleta Club de Catalunya ha presentat un vídeo promocional per donar el tret de sortida a la Setmana Europea de la Mobilitat i promoure l'ús de la bicicleta, generar més consciència sobre els nostres hàbits i animanr a més gent a pedalar.

 
 

Al futur s’hi arriba amb transport públic

 
 

La campanya vol sensibilitzar la ciutadania sobre el paper clau del transport públic en la mobilitat del futur, així com posar de relleu que no podem tornar enrere amb una mobilitat de fums i soroll que perjudiqui la nostra salut. També recorda el servei que ofereix la xarxa de transport públic de l’àrea metropolitana i els esforços realitzats per continuar oferint servei i incrementant l’oferta.

 
 

El 2n Congrés de Qualitat de l’Aire se centrarà en mesures urgents de mobilitat i reducció

La Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i l’Ajuntament de Sabadell impulsen la segona edició del Congrés – virtual, en línia- els dies 14 i 15 d’Octubre de 2021 des de la ciutat de Sabadel.

Torna l'Ecoviure a Manresa, amb espai firal i jornades professionals sobre energia, residus i aigua

Manresa tornarà a ser capital de la sostenibilitat i enguany ho serà durant més dies. Ecoviure tornarà del 5 al 10 d'octubre, amb jornades professionals de dimarts a divendres i fira-mercat el cap de setmana

 
 

Texans pel clima: una segona vida al tèxtil

Les organitzacions de la Xarxa B+S Fundació Solidança, La taca d’oli/La Fàbrica i Back to Eco/Infinit Denim s'han unit per impulsar “Texans pel clima”, una campanya amb l’objectiu d’avançar cap a una economia més circular a través de la recollida de texans usats.

365 dies per frenar l'emergència climàtica

La Diputació de Barcelona ha lliurat 87.000 Agendes escolars i 8.000 Calendaris del medi ambient a 143 municipis

 
 

Més Recursos

 
 

Nova memòria de Barcelona salut als barris 2020

 
Bones Pràctiques
 

Les platges de Salou reben la visita del peix que "menja" plàstic

Es tracta d’una escultura de l’artista Rosendo Porro Cuesta, del taller L’Enclusa, que serveix de contenidor, i que té com a objectiu el fet de fomentar el reciclatge dels plàstics als espais naturals, com ara la platja

El procés participatiu de la Tordera proposa incrementar la protecció 

El procés de participació engegat pels Ajuntaments de Malgrat de Mar i Blanes entre febrer i març conclou la voluntat de la ciutadania, que hi va prendre part, d’augmentar el grau de protecció de la desembocadura del riu Tordera. 

 
 

Ciutats climàticament neutrals el 2030

L’alcaldessa de Barcelona i els alcaldes de Madrid, Sevilla i València, amb el suport del Govern espanyol, han signat la declaració institucional “Ciutats climàticament neutrals el 2030”, que s’emmarca dins de la iniciativa Cities 2030.

La Seu d’Urgell crea un itinerari de papallones al Pla de les Forques

Amb l’objectiu de crear un recurs pedagògic i ecoturístic tant pels urgellencs com pels visitants, l’Ajuntament de la Seu d’Urgell ha senyalitzat un itinerari de papallones al Pla de les Forques.

 
 

L’Ajuntament de Reus impulsa una comunitat energètica al polígon Agro Reus amb aprofitament per a la producció d’hidrogen verd

 
 

L’Ajuntament de Reus impulsarà la creació d’una comunitat energètica de fins a 6,2 MWp de potència al polígon Reus que aprofitarà les cobertes d’edificis públics i privats per a la instal·lació de plaques fotovoltaiques que podran subministrar energia als edificis municipals i a les empreses instal·lades al polígon, en un radi de 500 metres, i aprofitar l’excedent per a produir hidrogen verd.

 
 

Més Bones Pràctiques

 
 

L’Ajuntament de Reus i la Cambra de Comerç presenten la I Edició dels Premis pel Medi Ambient Ciutat de Reus

L'Ateneu juvenil de Cambrils promou la sostenibilitat

 
 

Utilitzen posidònia seca com a aïllant en una promoció d’habitatge públic a Palma

 
 

La Dada

 
 

La T-Verda permet desballestar 10.613 cotxes i 1.735 molt contaminants, a canvi de tres anys de transport públic gratuït

 
 

Fins ara, aquest títol, creat per l’AMB l’any 2017 per fomentar una mobilitat més sostenible, ha permès desballestar 10.613 cotxes i 1.735 motos sense distintiu ambiental de la DGT, els més contaminants, a canvi de tres anys de transport públic gratuït. L’objectiu d’aquesta targeta és promoure un canvi d’hàbits en la ciutadania cap a una mobilitat més neta per disminuir la contaminació atmosfèrica i millorar la qualitat de l’aire.

 
 

Més La Dada

 
 

Un total de 71 tortugues han nascut a la platja del Miracle, a Tarragona

 
Especials
 

AUTOCONSUM COMPARTIT

 
 

L’autoconsum elèctric ha experimentat un fort creixement durant el 2020 i és ja imparable a Catalunya, però... Què està passant amb l’autoconsum compartit, peça clau en la transició energètica?
Recollim en aquest especial diferents veus que descriuen la situació, aborden casos reals, analitzen els principals obstacles amb els que es troba aquesta opció, fonamentalment la manca d’agilitat de distribuïdores i comercialitzadores, i ens expliquen on cal implementar millores per facilitar al màxim les iniciatives de la ciutadania i de les empreses per autoproduir i compartir la seva pròpia energia i esdevenir actors de canvi del model energètic.
 

 
Agenda
 

Fins el 22 de setembre

SETMANA EUROPEA DE LA MOBILITAT 2021

Fins el 22 de setembre

Exposició: "Treballem per una energia sostenible" a Vilafranca del Penedès

 
 

Fins el 4 d'octubre

Exposició “Menys plàstics, més vida” a Tordera

20/09/2021

Visita a La Fàbrica del Sol

 
 

Fins el 27 de setembre

Exposició: "La vida de l’aigua" a Sant Vicenç de Montalt

23/09/2021

Webinar de presentació de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus 2021

 
 

23/09/2021

Visita a La Fàbrica del Sol

25/09/2021

Ruta d’alimentació sostenible a Nou Barris

 
 

29/09/2021

DIA INTERNACIONAL DE CONSCIENCIACIÓ SOBRE LA PÈRDUA I EL MALBARATAMENT D'ALIMENTS

Del 5 al 7 d'octubre

Superilla Barcelona - La ciutat després de la Covid

 
 

Del 5 al 10 d'octubre

CicloBCN 2021

Del 5 al 10 d'octubre

Ecoviure 2021

 
 

Del 8 al 10 d'octubre

Encuentro estatal de huertos urbanos

14 i 15 d'octubre

Congrés de Qualitat de l'Aire 2021

 
 

Del 16 al 24 d'octubre

Setmana Bio per l'alimentació ecològica

19 i 20 d'octubre

IV Congrés de l'Aigua a Catalunya

 
 

26 i 27 d'octubre

Recuwaste 2021: La (R)evolució dels recursos

15 al 18 de novembre

Circular Economy Hotspot Catalonia

 
 

24 i 25 de novembre

Congrés sobre Gestió pública del servei d'aigua

 
 


Butlletins publicats

 

Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona

 
   

Twitter Facebook YouTube