dimarts, 2 de març del 2021

Tecnologia per acomiadar l'any, videojocs catalans de 2020, noves propostes culturals a casa i molt més. Butlletí de Cultura Digital febrer 21

 

.
.
.
.

Arriba l'Any del Bou

Els robots celebren l'Any Nou Xinès

Cada any la celebració de l'Any Nou Xinès és una efemèride que se celebra amb un gran espectacle amb moltíssims convidats, música, dansa, colors i una estètica particular. L'espectacle més vist del món! Enguany, la Festa de la Primavera ha estat un show de més de 4 hores on per primera vegada la coreografia escènica es podia veure en vídeo Ultra HD de 8K. L'experiència a la gent que la va poder veure per televisió o els seus mòbils va ser molt especial, en una emissió amb intel·ligència artificial i realitat augmentada.
D'entre tots els artistes participants, el centre van ser els robots. Es va presentar el "Pioneer Bull", robot de quatre potes amb un cos vermell (similar al famós gos de Boston Dynamics), que van ballat mentre cantaven artistes tan famosos al país xinès com Andy Lau, Wang Yibo, Guan Xiaotong, etc. Mentrestant uns braços robòtics escrivien bons propòsits i un parell de robots amb forma de bou flanquejaven els cantants. Si voleu comprovar com els robots es converteixen en  aquesta part de la cerimònia, la podeu recuperar aquí.

Les notícies més curioses

Fresc & Freak

Fresc & Freak és una secció que vol recollir notícies curioses, estranyes, divertides, i potser no directament relacionades amb la tecnologia però sí amb el món transmèdia i amb la innovació, amb un resultat freak i creatiu. No us ho perdeu!!!!

Repàs de l'any

Saps quins han estat els continguts digitals més populars el 2020?

Aquest any més que mai hem dedicat gran part del nostre temps a descobrir discos i vídeos i a tornar a consumir els nostres continguts preferits. Us portem un repàs de les tendències que ens han fet més lleuger un 2020 confús i fortament marcat pel consum massiu de cultura, sobretot en format digital.

Opinió

Els videojocs a Catalunya durant la pandèmia

La pandèmia ha provocat canvis en les nostres vides. Hem estat més temps a casa i això ha canviat com socialitzem, com consumim cultura i com passem el temps lliure. El periodista especialitzat en videojocs Albert Garcia analitza com ha viscut el sector català dels videojocs aquest temps de pandèmia.

Alguns clàssics i les darreres novetats

Del cinema a la videoconsola

Explorem com el món cinematogràfic i el sector dels videojocs es donen la mà a través de set propostes que us poden interessar si sou amants d’aquests dos gèneres. Recuperem jocs mítics i repassem noves estrenes. 

Fets aquí

#VideojocsCatalans 2020

#VideojocsCatalans és una secció del Blog de Cultura Digital que vol posar-te al corrent de les novetats de llançaments i/o iniciatives de la indústria catalana dels videojocs. Aquí teniu els videojocs catalans que han sortit al mercat durant el 2020

El videojoc a Catalunya

Catàleg d'empreses de videojocs 2021

Us presentem una nova edició del Catàleg d'empreses de videojocs a Catalunya, un recull de les empreses del sector que vol ser, un cop més, una fotografia fixa del conjunt d'un sector en creixement. Podeu consultar-lo aquí.

En temps de pandèmia

Propostes que porten la cultura a casa

Amb la pandèmia hem accelerat la digitalització de la societat. Durant aquest temps han sorgit iniciatives que han vingut per quedar-se. Us portem un repàs d'algunes d'aquestes iniciatives que ens porten la cultura a casa. 

El canvi d'any més original

Les propostes més innovadores han acomiadat l’any més especial

Escenaris virtuals, nous usos dels drons, hologrames festius i espectacles luminotècnics. El 2020 ha estat plagat d’iniciatives curioses, i totes elles han fet un ús original d'una tecnologia prèvia. Us en portem un recull.

Tendències

Intel·ligència Artificial i cosmètica

Avui ens proposem demostrar que la intel·ligència artificial no és cosa de ciència-ficció o només desxifrable per un grup de científics, sinó que tots hi podem accedir, fins i tot a través del món de la bellesa.

Cinema d'animació

Josep

Josep és una coproducció franco-catalana dirigida per Aurel que narra la vida del dibuixant i exiliat republicà Josep Bartolí. Ambientada el 1939, explica la història d'un gendarme francès que coneix i fa amistat amb Bartolí en un camp de concentració a França, on s'amuntegaven els refugiats republicans que fugien de les tropes franquistes al final de la guerra Civil Espanyola.

La pel·lícula ha guanyat diversos premis entre els quals el premi a la millor pel·lícula d'animació als Premis del Cinema Europeu 2020.

A la cinta hi participen Sergi López, que posa veu al protagonista, i Sílvia Pérez Cruz, que a més de la veu d'un dels personatges, signa la banda sonora. No us la perdeu! 

No us perdeu les properes activitats de cultura digital:


Organitzeu alguna activitat relacionada amb la cultura digital? Voleu que us ajudem a fer-ne difusió? Ompliu aquest formulari o envieu-nos un correu a digital.icec@gencat.cat  

 

ACTIVITATS 

  
4 - 28 FEBRER
Eufònic Urbà. Actuacions, intervencions i instal·lacions artístiques. Arts Santa Mònica. Barcelona
24 FEBRER - 2 MARÇH+ BIOHACKING THE DANCER, de Martín García Guirado. Peça de teatre documental sobre el procés de la ballarina Encarni Sánchez per descobrir una eina genètica que podria solucionar un problema que la turmenta. Dau al Sec, Barcelona.
25 FEBRER - 11 JULIOLExposició Mart. El mirall vermell. CCCB. Barcelona
25 FEBRER - 7 MARÇAnimac. Mostra internacional de cinema d'animació de Catalunya. Lleida + online
26 FEBRER
Fins 28 FEBRERBarcelona memòria fotogràfica, experiència immersiva sobre la Barcelona dels 50 i 60 a través de la mirada de 6 dels millors fotògrafs del país. L'Ideal. Barcelona
Fins 28 FEBRER
Júlia. Sala Àtrium. Barcelona
25 i 26 MARÇI Congrés Internacional de Museus i Estratègies Digitals. Espai d'intercanvi i discussió sobre els avantatges i dificultats de les tecnologies digitals als museus. Online
Fins 25 JULIOLApollo 11. L'arribada de l'home a la Lluna. Exposició a CaixaFòrum. Lleida
Fins 29 SETEMBREPrint3D, exposició i activitats sobre la tecnologia transformadora de la impressió 3D. Cosmocaixa. Barcelona
 

CONVOCATÒRIES 

 
 (la data és el termini màxim)
  
28 FEBRERResidències SAM - Singapore Art Museum 2021per desenvolupar projectes que tractin de l'impacte de la tecnologia en la vida contemporània
3 MARÇProjectes per al Prix Ars Electronica i STARTS Prize. Àmbits: animació per ordinador, intel·ligència artificial i art en viu i músiques digitals i art sonor.
14 MARÇBeca conjunta de MUTEK.ES i el centre Konvent (Berga) de suport a la creació per a un o una artista, nacional o internacional, que treballi al voltant de la creativitat digital a partir de el so, la música i les arts visuals.
22 MARÇProjectes XR, acabats o en desenvolupament, per a la 4a edició del NewImages Festival, tant per al concurs com per a la cerca de finançament
22 MARÇConsultoria Cultura, subvencions per a la realització de consultories per a empreses o entitats culturals
24 MARÇEl FAB Casa del Mig – Punt Multimèdia presenta la segona convocatòria adreçada a joves creadors per desenvolupar un projecte d’art i tecnologia.
30 ABRILBeyond Matter, programa de residència cofinançat per la Comissió Europea, per a projectes al voltant de com la realitat virtual contribueix als discursos polítics i socials i el potenciar de la VR en el món artístic. Tindrà lloc a Hertz-Lab of the ZKM | Center for Art and Media Karlsruhe, Tallinn Art Hall i Tirana Art Lab – Center for Contemporary Art.
 
Facebook
Twitter
Website
Àrea de Cultura Digital. Institut Català de les Empreses Culturals
Passatge de la Banca, 1-3, 08002 Barcelona
digital.icec@gencat.cat
http://culturadigital.blog.gencat.cat