dijous, 2 de juliol del 2020

Sergio Laniado plasma els llimbs del confinament a l’Espai Capgròs
L’artista mataroní Sergio Laniado, conegut per la botiga d’artesania de La Closka, presenta 7 obres com a “fotografies d’un moment excepcional”. Laniado és un dels artistes artesans més coneguts de Mataró. Deixeble de referents com Raül Capitani o de Josep Cardona ‘Nona’, és d’aquest darrer de qui va aprendre a treballar en cartró pedra. De les seves mans han sortit gegants, figures i carotes sense les quals no es poden entendre els darrers lustres de cultura a Mataró. Fa 18 anys que va obrir La Closka i no l’havia hagut de tancar tant temps com ara, obligat pel confinament. Aquest període ha estat l’estímul de l’exposició “Enfasat” que presenta a l’Espai Capgròs i que patrocina Finques Pous. Set obres de grans dimensions que, segons Laniado, volen “retratar un moment únic en què tot va quedar aturat, en els llimbs, sens dubte un moment únic”.

El confinament ha estat per l’artista “un temps en què tots els dies eren iguals, en què tot el que importava o fèiem abans van passar a un segon pla per un virus i un govern que ens van tancar, que van fer que tots els valors que teníem se n’anessin en orris”. Per aquest motiu els primers quadres, en ordre cronològic, d’“Enfasat” poden sorprendre ja que Laniado acostuma a treballar amb colors intensos i festius. Els llimbs del confinament pren cos amb dibuixos més simples, colors aquarel·lats, un estil menys concret o més diàfan. El fruit de la inspiració durant aquelles primeres setmanes de reclusió.

Els diferents estats d’ànim de les setmanes de tancament també es plasmen a l’exposició, que acaba amb quadres que recuperen color i vitalitat. N’hi ha dos relacionats amb Sant Jordi: “agradaran perquè són molt mataronins i un d’ells és la Fogonada, on torno als colors i a la foscor intensa” després d’unes primeres setmanes d’estil “més eteri”.