divendres, 31 de juliol del 2020

Butlletí 412 - Joan Canadell: "Més de 50 empresaris i autònoms ja ens han explicat els seus projectes relacionats amb la mobilitat sostenible"

Butlletí 412 - Joan Canadell: "Més de 50 empresaris i autònoms ja ens han explicat els seus projectes relacionats amb la mobilitat sostenible"

14-07-2020 al 27-07-2020
REFLEXIÓ   |   NOTÍCIES   |   RECURSOS   |   BONES PRÀCTIQUES   |   AGENDA
Reflexió

Entrevista

Joan Canadell: "Més de 50 empresaris i autònoms ja ens han explicat els seus projectes relacionats amb la mobilitat sostenible"

27/07/2020
La Cambra de Comerç de Barcelona lidera una iniciativa per crear un hub industrial de mobilitat sostenible aglutinant 28 grans institucions i empreses, per trobar, impulsar i acompanyar projectes industrials innovadors orientats a la mobilitat sostenible. Hem volgut conèixer aquesta iniciativa de ma de Joan Canadell, president de la Cambra de Barcelona. Joan Canadell és enginyer industrial per la Universitat Politècnica de Catalunya i màster en màrqueting i distribució comercial.

Reportatges

Horts urbans, la “navalla suïssa” de les ciutats sostenibles

Les persones necessitem trobar vies alternatives de consum i de vida, i tenir més i millor accés al verd. Aquesta és la lliçó apresa després d’una pandèmia mundial vinculada a la globalització i la destrucció de la natura que se suma a la situació actual de crisi climàtica. Una opció interessant per donar-hi resposta des de  les ciutats són els horts urbans, espais multifuncionals que proporcionen un abastiment més sostenible alhora que obren tot un ventall de vincles amb el medi ambient, la comunitat i l’aprenentatge.

Opinions

Come on! Per una nova Il·lustració

27/07/2020
Eva van den Berg
Seria útil deixar de parlar de tots aquests temes horrorosos que tant ens fascinen avui dia, com la distòpia, la fi del món, l‘apocalipsi o el col·lapse, i ens centréssim a debatre altres qüestions molt més interessants i transcendents que sembla que ens facin més por que la pròpia destrucció del planeta. Per exemple, el decreixement, la demografia i la limitació de la riquesa

Desinformació climàtica

27/07/2020
Joana Diaz
Al rànquing dels arguments clàssics per desinformar sobre el canvi climàtic ara hi hem d’afegir el que ja s’està plantejant com una competició entre emergències, la climàtica i la de salut. Si hi havia dubtes sobre la urgència d’actuar contra el canvi climàtic, una manera per reforçar-los és defensar que “ara no toca” perquè hi ha problemes més urgents.
Notícies

El Parlament aprova La Llei de protecció i ordenació del litoral
 

27/07/2020

Es creen nous instruments d’ordenació per als 714,4 km del litoral català, que permetran ordenar conjuntament per primer cop l’espai terrestre i marí, i fer front als reptes del canvi climàtic.

La recollida selectiva arriba al 45% del total, la xifra més alta de la història

27/07/2020

El Berguedà pren el lideratge a Osona en el rànquing de les comarques que més recullen selectivament, gràcies a la implantació del sistema de recollida porta a porta en els municipis més grans

Catalunya implanta els cabals ambientals de manera generalitzada en el 100% dels rius de les conques internes

23/07/2020

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha implantat des de l’1 de juny de 2020, l’obligatorietat d’alliberar cabals ambientals o ecològics en el 100% dels rius de les conques internes, seguint amb les directrius que marca l’actual planificació hidrològica catalana per al període comprès entre el 2016 i el 2021 i en línia amb els objectius de la Directiva marc de l’aigua.

Ecologistes en Acció alerta sobre l'amenaça de la mineria submarina

 

23/07/2020

Ecologistes en Acció ha publicat 'D'allò que els ulls no veuen... la mineria submarina a l'Estat espanyol', un informe on exposa els impactes que aquesta activitat minera pot tenir sobre la biodiversitat marina així com les amenaces a les quals s'exposen les aigües espanyoles.

Reby implanta a Terrassa una flota de bicicletes i patinets elèctrics que mesuraran la contaminació atmosfèrica de la ciutat

21/07/2020

La companyia de mobilitat posa en circulació uns 200 vehicles dotats, parcialment, d'uns sensors que recolliran els agents contaminants atmosfèrics a temps real dels diferents punts de la ciutat. Es tracta d'un projecte pioner impulsat per la Universitat Politècnica de Catalunya i en col·laboració amb l'Ajuntament de Terrassa.

Els efectes de la COVID-19 en l’àmbit de l’emergència climàtica

 

17/07/2020

L’aturada provocada per la covid-19 ha tingut un impacte ambiental directe a tot el món. L’emissió de gasos amb efecte d’hivernacle ha disminuït un 8% respecte a les dades de l’any 2019. L’informe de seguiment de la Declaració d’emergència climàtica a Barcelona mostra l’experiència i els aprenentatges proporcionats pel confinament per poder prendre mesures i fer front a la crisi climàtica.

"Més mascaretes que meduses": alerten del rastre que pot deixar la Covid al mar

17/07/2020

Guants i mascaretes arriben a les platges de tot el planeta, la brossa de la Covid ja es troba al fons marí i causa un gran impacte ambiental

Primera posta d’ous d’una tortuga marina en una platja de Barcelona
 

17/07/2020

L'animal ha fet el niu a la platja del Bogatell, un fet que no s'havia documentat mai en una platja barcelonina. Els tècnics han estudiat el niu i hi han trobat 77 ous. La gran majoria, 60 ous, els han traslladat uns metres més endins a la sorra per protegir-los de la costa.

L'AMB col·loca trenta refugis de biodiversitat creats a partir d'arbres caiguts pels temporals

16/07/2020

Els refugis, que s'estan instal·lant a 30 parcs metropolitans, esdevindran hàbitats idonis per a la proliferació de diferents espècies de fauna i flora. Aquesta actuació, basada en un procés d'economia circular, s'emmarca dins del Pla de millora de la biodiversitat.

L’Ajuntament deixarà créixer l’herba i podarà menys els arbres a 130 hectàrees de Barcelona

14/07/2020

El consistori aprofita que la flora i la fauna s'han obert pas durant el confinament per repensar els espais verds i donar més protagonisme a la biodiversitat

Més Notícies

Biodiversitat

Nous albiraments de dofins a la costa del Maresme

Canvi climàtic

Per què el mar està excepcionalment calent?

El Port de Tarragona es compromet a reduir el 96% d’emissions de CO₂ al 2021

Educació ambiental

Palau-solità i Plegamans disposa d’un agent cívic per informar sobre la recollida selectiva de residus

'Els guardians dels arbres', rep una menció d'EUROPARC-Espanya.

Energia

Instal·lada una caldera de biomassa a Santa Margarida de Montbui

Mobilitat

Primer pas cap a l'electrificació de la xarxa de busos interurbans

Reciclatge/Residus

L'Ajuntament de Parets renovarà tots els contenidors de recollida selectiva de paper, cartró i envasos abans de final d'any

Ecoembes i el Govern de les Illes Balears realitzen un estudi per analitzar els residus comercials de les Illes Balears

El Consell Comarcal de l'Alt Empordà i Sant Pere Pescador inicien la recollida de residus comercials porta a porta

L'Ajuntament de Tarragona instal·la una illa de contenidors per a persones amb mobilitat reduïda

La Diputació de Barcelona obre una línia d’ajuts per a la recollida de l'amiant a les deixalleries

Renovables

S'inicia a Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant la instal·lació de la xarxa que permetrà escalfar tres equipaments municipals amb biomassa

Viladecavalls crearà una xarxa de calor amb biomassa a dues escoles municipals

A Gandesa, la instal·lació de la “Xarxa de calor de proximitat” permetrà escalfar tres equipaments municipals amb biomassa

Salut

Barcelona es prepara per ser la capital de l'alimentació sostenible

Terra

En marxa les obres per consolidar el tram baix del Besòs com a espai protegit

Recursos

El senyor Riu, a la teva biblioteca
 


Des de la Gerència de Serveis de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, en coordinació amb la Xarxa de Biblioteques Municipals organitzem un seguit de tallers de contacontes del llibre El senyor Riu, per sensibilitzar als infants sobre el cicle de l’aigua.

El COAMB llança un nou portal per promoure el turisme sostenible


Amb el suport de Barcelona Activa, el Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya (COAMB) posa en marxa una xarxa per fomentar les iniciatives de turisme responsable, i un programa d’assessorament sobre el terreny per al turisme ambientalment responsable.

Activitats virtuals per la Setmana Europea de la Mobilitat 2020
 


La Setmana Europea de la Mobilitat (SEM) d'aquest any tindrà com a lema "Per una mobilitat sense emissions" i se celebrarà del 16 al 22 de setembre. La Diputació de Barcelona i la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat han recopilat recursos educatius virtuals per a promoure la Setmana.

‘Atles del mar’: crònica de les amenaces als ecosistemes marins de tot el planeta


El nou volum és la primera edició en català de l’obra original Ocean Atlas, escrita en anglès per més d’una vintena d’especialistes vinculats a la Universitat de Kiel

Informe de seguiment de la Declaració d'Emergència Climàtica de Barcelona


Després de mig any d'aquesta declaració i de la crisi provocada per la COVID-19, es presenta un nou informe que, entre d'altres, recull l'anàlisi de l’efecte del confinament en les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle i altres variables ambientals. Alhora, també s'han presentat noves projeccions climàtiques que s’ha generat els darrers mesos i els diferents escenaris de reducció de consum d’energia i de les emissions per a l’any 2030 d’acord amb els nous objectius de reducció de la Declaració.

Més Recursos

Els ocells dels parcs metropolitans

El Consell Insular publica una guia per prevenir el malbaratament alimentari

1001 maneres d'estalviar energia

Subvencions pel clima

Bones Pràctiques

Sabies que Barcelona té un parc d’esculls sota el fons marí?


Els ecosistemes marins de posidònia són responsables d’aproximadament la meitat de l’emmagatzematge de carboni blau del món, és a dir, del carboni que fixa i acumula la vegetació costanera del planeta, com les maresmes, els manglars i les praderies marines i per aquest motiu és important tenir-ne cura.

Vic té a punt 34 refugis climàtics en cas que s’activi una onada de calor


L'Ajuntament ho té tot a punt per activar 34 refugis climàtics en cas que arribi una onada de calor a Vic. La regidora de Salut pública, Núria Vergés, explica que els refugis climàtics són espais exteriors o interiors que, per les seves condicions naturals o urbanístiques, redueixen l'impacte de les altes temperatures i la calor. 

València es converteix en la primera ciutat del món que verifica i certifica l’empremta de carboni de la seua activitat turística

València compta amb un informe que verifica l'impacte ambiental de la seua activitat turística. Este document, que a més ha sigut certificat per l'Associació Espanyola de Normalització i Certificació (AENOR), contempla dades com, per exemple, que la quantitat de gasos d'efecte d'hivernacle emesos per l'activitat turística equival només a la tercera part de la petjada de carboni generada pel consum d'aliments de tots els habitants de la ciutat.

Més Bones Pràctiques

La Diputació de València publica la convocatòria de les ajudes mediambientals REACCIONA

Aposta metropolitana per augmentar i fidelitzar l'ús de les deixalleries i els punts verds

La Diputació de Tarragona convoca una nova edició del Premi Iniciativa Medi Ambient

La Policia Local de Mataró substitueix 15 motocicletes de la seva flota per unes 100% sostenibles

L'Ajuntament de Castellar posa en marxa set itineraris de natura en col·laboració amb el Centre Excursionista

L'Escala crea un camp de boies per protegir la posidònia

La Dada

El 95% de la ciutadania de Barcelona està a favor de més transport públic i prop d'un 80% de més espai per als vianants

Així ho recull el Baròmetre semestral corresponent al mes de juliol de 2020, que s’ha elaborat a partir de 805 entrevistes telefòniques fetes entre el 3 i el 13 de juliol. El 94,7% dels enquestats veu positiu fomentar el transport públic, el 77,9% -vuit de cada deu- està d’acord amb l’ampliació de l’espai per vianants, i un 57,9% es mostra també partidari de construir més carrils bici.
Agenda

Tot l'estiu

Continuem apostant per un món de colors. Digues la teva!

Tot l'estiu

Exposició virtual: Treballem per una energia sostenible

Tot l'estiu

Juguem amb energia

Tot l'estiu

Exposició virtual - Actuem amb energia

2 i 9/08/2020

Busseig i caiac al Centre d'Estudis del Mar a Sitges

A partir del 7/08/2020

El senyor Riu, a la teva biblioteca

16/09/2020

DIA INTERNACIONAL PER A LA PROTECCIÓ DE LA CAPA D'OZÓ

16/09/2020

SETMANA EUROPEA DE LA MOBILITAT

18/09/2020

LET'S CLEAN UP EUROPE 2020

Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona