dimarts, 30 de juny del 2020

Butlletí 409 - Pep Canadell: "Cal agafar aquesta oportunitat única si volem evitar la gran disrupció que pot significar el canvi climàtic"

 

Butlletí 409 - Pep Canadell: "Cal agafar aquesta oportunitat única si volem evitar la gran disrupció que pot significar el canvi climàtic"

 
 17-06-2020 al 29-06-2020 
 
REFLEXIÓ   |   NOTÍCIES   |   RECURSOS   |   BONES PRÀCTIQUES   |   AGENDA
 
Reflexió
 

Entrevista

 
 

Pep Canadell: "Cal agafar aquesta oportunitat única si volem evitar la gran disrupció que pot significar el canvi climàtic"

29/06/2020
 
 
Pep Canadell és director executiu del Global Carbon Project, el consorci científic mundial per estudiar l’impacte de l’activitat humana en el cicle del carboni i en el canvi climàtic. Canadell, una de les veus més prestigioses en la ciència del canvi climàtic ens explica com la crisi sanitària de la COVID-19 ens situa en un punt d'inflexió davant l'evolució climàtica, i desgrana com aprofitar aquesta oportunitat si volem evitar la disrrupció que podria significar l'escalfament global.
 
 

Opinions

 
 

La vida digna i sostenible com a nova normalitat

29/06/2020
Yayo Herrero
És el moment d'abordar amb valentia i ambició un pla de xoc ecosocial. La clau és garantir ingressos i serveis públics de manera massiva i afrontar les necessàries transicions ecològiques, econòmiques i socials per adaptar les nostres societats a les condicions biogeofísiques que són la nova normalitat.

Canvi d’escala, canvi de perspectiva 

28/06/2020
Eva van den Berg
Si de debò volem evitar un col·lapse ecosistèmic, hauríem de fer un altre gran reposicionament, una reactualització del nostre sistema operatiu tenint en compte un input llargament ignorat: no som una espècie a part, som una peça més de la xarxa interconnectada de la vida.
 
Notícies
 

Es crea l'Agència de la Natura de Catalunya

27/06/2020
 
 
El Parlament ha aprovat la Proposició de llei de creació de l’Agència del Patrimoni Natural i la Biodiversitat de Catalunya. L’objectiu d’aquesta agència és protegir, planificar, restaurar, millorar i estudiar el medi natural de Catalunya, tant en l’àmbit continental com en el marí.
 
 

El Congrés Acusti.cat 2020 es realitzarà íntegrament en streaming el 14 i 15 d'octubre

29/06/2020
Els dies 14 i 15 d'octubre del 2020 s'emetrà en streaming i des de Sant Cugat del Vallès la 3a edició d’acusti.cat, el Congrés d’Acústica de Catalunya. L'esdeveniment comptarà amb diverses activitats de debat i reflexió paral·leles entorn els reptes i dilemes al voltant de la problemàtica del soroll. 

Els alcaldes i alcaldesses catalans aposten per polítiques de sostenibilitat post-COVID-19

26/06/2020
La sostenibilitat i la lluita contra el canvi climàtic serà un dels elements clau per a superar la patacada econòmica.Vuit de cada deu alcaldes i alcaldesses catalans considera bastant o molt prioritari tirar endavant polítiques verdes per superar la situació generada per l'emergència sanitària. Un 50% dels alcaldes creu que és molt prioritari aquest tipus d'accions.
 
 

S'inicia el dispositiu de prevenció d’incendis per a la campanya d’estiu 

26/06/2020
El dispositiu d’aquest any 2020 pels boscos de la província de Barcelona que lidera la Diputació de Barcelona constarà d’una plantilla de 259 persones quw atendran un total de 484.813 hectàrees forestals, que representen el 98,7 % de la superfície forestal de la demarcació de Barcelona.  

La cinquena edició dels Festivals de Senderisme dels Pirineus oferirà 8 esdeveniments i més de 80 activitats

25/06/2020
Són esdeveniments d’entre dos i set dies de durada que ofereixen a un públic ampli rutes guiades a peu per conèixer un territori, amb activitats culturals i gastronòmiques complementàries.
 
 

Alliberats a la natura 235 tritons del Montseny

24/06/2020
En el marc del projecte Life Tritó Montseny, aquesta primavera s’han deixat anar dos centenars d’exemplars criats al centre de fauna de Torreferrussa, del Pont de Suert i del Zoo de Barcelona al Parc Natural – Reserva de la Biosfera del Montseny

El metro i els autobusos de TMB han guanyat 200.000 viatges diaris 

23/06/2020
Coincidint amb el final de l’estat d’alarma i l’entrada en la fase de represa després del confinament per Covid-19, les xarxes de TMB normalitzen a partir d’aquest cap de setmana la seva oferta, que serà el 100% de la que correspon per tipus de dia i època de l’any, tant a la xarxa de metro com a la d’autobusos.
 
 

La Diputació de Barcelona impulsa activitats educatives digitals per la transició energètica

22/06/2020
Del 22 al 26 de juny, la Diputació de Barcelona se suma a la Setmana Europea de l’Energia Sostenible amb una àmplia oferta de recursos educatius i de divulgació que aquest any tindran un format digital, en un esforç per adaptar els objectius de transició energètica de la campanya a la situació derivada de la crisi sanitària.

Arrenca Dunia, la primera comunitat de Barcelona per a cofinançar l’agricultura sostenible 

22/06/2020
El projecte Dunia, de microfinançament agroecològic, permet a la població urbana de Barcelona donar suport a productors locals de tot Catalunya i facilitar així la implicació de la ciutadania en una alimentació més sostenible.
 
 

El 15 de setembre arribaran les primeres multes de la ZBE Barcelona

18/06/2020
 
 
L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) començarà a multar els cotxes contaminants que se saltin les restriccions de la ZBE Barcelona el 15 de setembre del 2020. Les primers multes seran només a cotxes i motos particulars, les sancions a furgonetes, camions i autocars arribaran a partir de l’abril del 2021.
 
 

Més Notícies

 
 

Aigua

 
 

Programa conjunt de la Paeria de Lleida, amb Girona i França, per promoure la descoberta dels espais fluvials del Segre

 
 

Biodiversitat

 
 

Sitges actua per conservar el corriol petit

Una tortuga marina pon ous per primera vegada a Menorca

 
 

Les praderies de posidònia de les Balears es troben en bon estat, encara que no òptim, segons la Xarxa de Monitoratge de la Posidònia

 
 

Canvi climàtic

 
 

Fridays for Future Sant Cugat dissenya un pla d'estratègia per lluitar contra la crisi climàtica

 
 

Ciència

 
 

La UIB i l'Ajuntament de Capdepera creen la Càtedra de Medi Ambient i Turisme

 
 

Contaminació

 
 

Amb l’arribada de 3 nous autobusos híbrids, Sabadell ja disposa de 18 vehicles de baixes emissions

 
 

Educació ambiental

 
 

El Consell d’Infants de Sant Julià de Vilatorta inicia una campanya d'educació ambiental

 
 

Energia

 
 

València ja ha canviat més de la meitat del seu enllumenat públic amb un estalvi de 4,2 milions anuals

L’Ajuntament de Paret del Vallès aposta per l’energia neta i sostenible i instal·larà panells fotovoltaics al Camp de Futbol Josep Seguer

 
 

Enllumenat més eficient a Castellví de Rosanes

Catalunya celebra del 22 al 26 de juny la Setmana Europea de l'Energia Sostenible 

 
 

L’Hospitalet s’adhereix a la Setmana Europea de l’Energia Sostenible

Terrassa participa en la Setmana Europea de l’Energia Sostenible amb activitats online sobre la transició energètica

 
 

La plaça de les Tereses de Mataró estrena il·luminació LED amb un estalvi energètic del 50%

 
 

Parcs naturals/Paisatge

 
 

Treball comú dels municipis per una gestió sostenible del litoral

 
 

Reciclatge/Residus

 
 

La Paeria iniciarà a finals d’any la segona fase d’implantació de la recollida porta a porta a Pardinyes i Balàfia

 
 

Terra

 
 

La reforestació de l'incendi de la Ribera d'Ebre redueix el risc d'erosió en un any molt plujós

 
Recursos
 

1001 maneres d'estalviar energia

El canvi comença a casa. Jo trio, jo actuo
 
 
Europa celebra enguany la Setmana Europea de l'Energia Sostenible del 22 al 26 de juny amb l’objectiu de conscienciar la societat amb actuacions i activitats al voltant de l’eficiència energètica, les energies renovables i el paper clau de la ciutadania en la transició energètica.
 
 

Atrapada al Delta del Llobregat

La Janna Fredeluga és una investigadora i naturalista del Delta del Llobregat. S’ha quedat atrapada en un lloc amagat del Delta. Necessita la teva ajuda per trobar-la i rescatar-la. La Janna ens ha deixat pistes per a localitzar-la. Si superes totes les proves, ho aconseguiràs.

Què es la Zona de Baixes Emissions?

 
La Zona de Baixes Emissions Rondes Barcelona (ZBE Rondes BCN) és l’àrea on es restringeix l’accés als vehicles més contaminants. S’espera que la mesura ajudi a reduir en un 15% les emissions.
 
 

La Seu, NATURALMENT

Recull tota la biodiversitat que es pot observar passejant pels carrers de la ciutat, editat en 4 idiomes (català-anglès i castellà-francès).

Concurs 'Estalvio energia'

Amb motiu de la Setmana de l'Energia 2020, la Diputació de Tarragona organitza un concurs a les xarxes socials per a afavorir la conscienciació de la societat davant la necessitat d’una nova cultura energètica basada en l’estalvi energètic i el foment de les energies renovables.
 
 

Actuem amb energia

 
 
L'exposició virtual Actuem amb energia ens mostrarà com, a partir d'un recurs que es troba a la natura, podem acabar encenent un llum.
 
 

Més Recursos

 
 

Us atreviu a cuinar amb l’energia del sol?

 
Bones Pràctiques
 

Experiències amb una taxa d'escombraries justa

 
 
L'Agència de Residus de Catalunya ha publicata aquest vídeo amb les experiències catalanes de taxa justa aplicada a la gestió dels residus municipals.
 
 

El projecte ‘Save The Homes’ facilitarà millores de confort en habitatges de valència a través de la seua rehabilitació energètica.

El pròxim mes de setembre es posarà en marxa el projecte SAVE THE HOMES per a facilitar als ciutadans i ciutadanes de València una sèrie de millores en el confort dels seus habitatges a través de la seua rehabilitació energètica. 

Impuls a la millora ambiental de la conca del riu Ripoll mitjançant l’aplicació dels acords de custòdia fluvial i el manteniment de les lleres

Els treballs, emmarcats en el conveni de custòdia fluvial, han consistit  en l’aplicació de tècniques de bioenginyeria, així com altres actuacions complementàries com  la retirada de deixalles, l’eliminació d’espècies vegetals invasores i la plantació d’espècies vegetals autòctones emprantfeixina viva, entre d’altres.
 
 

València desenvolupa una estratègia d‘apicultura urbana 

Esta estratègia d’apicultura urbana forma part de la política per promoure la biodiversitat de València

L’Ajuntament de Lleida reprèn les activitats de natura i medi ambient

Dins de les Ecoactivitats d’aquest estiu, hi ha visites guiades per gaudir del Parc de la Mitjana, visites noctures i rutes guiades en bicicleta, així com visites guiades.
 
 

L’Ajuntament de Manresa instal·la una xarxa de calor alimentada amb biomassa per a diversos equipaments del barri de La Balconada

 
 
Amb l’objectiu de potenciar un consum energètic més sostenible, s’ha decidit instal·lar una caldera de 300 kW, que cremarà estella provinent d’explotacions forestals de proximitat, i que substituirà el consum de combustibles fòssils.
 
 

Més Bones Pràctiques

 
 

"Enfeina't". Viladecavalls participa en els projectes per afrontar la vulnerabilitat energètica i el consum responsable

La ZEM de la rambla del Celler de Sant Cugat del Vallès, model de referència per l'Agència Internacional de l'Energia

 
 

L’Ajuntament de Santa Perpétua de Mogoda va estalviar un 11% de consum energètic l’any 2019

El Prat participa en la nova edició de la iniciativa “Mi Playa Sin Plásticos”

 
 

La Dada

 
 

Setze ajuntaments del Vallès Oriental estalviaran prop de 17.000 € al mes en conjunt amb la reducció de la potència contractada

S’ha reduït la potència a equipaments tancats per la COVID-19
 
 
Setze ajuntaments es van interessar per la proposta del Servei Comarcal de Gestió Energètica i Aigua (SCGEA) del Consell Comarcal del Vallès Oriental d’ajustar la potència contractada en aquells equipaments que estaven tancats per la COVID-19.
 
Agenda
 

Tot l'estiu

Continuem apostant per un món de colors. Digues la teva!

Tot l'estiu

Sea Level Rise room

 
 

Tot l'estiu

Exposició virtual: Treballem per una energia sostenible

Tot l'estiu

Juguem amb energia

 
 

Tot l'estiu

Exposició virtual - Actuem amb energia

Fins el 30/06/2020

Avancem per la transició energètica al Vallès Occidental

 
 

Fins el 30/06/2020

Setmana de l'Energia 2020: Sessions en línia dirigides a la ciutadania

Fins el mes de juliol

Setmana Europea de l'Energia Sostenible a Barcelona

 
 

30/06/2020

Mesures per a la millora energètica de la llar

 
 
 
Subscripció: 
Butlletins publicats
 
Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona
 
   
Twitter Facebook YouTube