dimecres, 13 de maig del 2020

Butlletí 400 - Carolyn Daher : “Si planificas pensando en la salud y autonomía de un niño y un adulto mayor diseñas ciudades para todos"

 

Butlletí 400 - Carolyn Daher : “Si planificas pensando en la salud y autonomía de un niño y un adulto mayor diseñas ciudades para todos"

 
 25-02-2020 al 09-03-2020 
 

Sostenible, 20 anys i 400 butlletins

Aquest butlletí que avui arriba a la teva bústia de correu és el número 400. I volem celebrar amb tu que fa 20 anys que treballem per apropar-te la informació ambiental més rellevant, amb una especial atenció al compromís ambiental de les ciutats i pobles de Catalunya. Et volem donar les gràcies per seguir-nos, recordar-te que allò més important és que aquesta informació sigui útil per al camí de la transició a una forma de viure més justa i sostenible, i que ens pots seguir a les xarxes socials per estar al dia de tot allò que diàriament publiquem i fer-nos arribar les teves propostes.
 
Reflexió
 

Entrevista

 
 

Carolyn Daher : “Si planificas pensando en la salud y autonomía de un niño y un adulto mayor diseñas ciudades para todos"

09/03/2020

Què passaria si planificàrem les nostres ciutats pensant en la salut, en la seguretat dels nens i ancians, en l’autonomia i el contacte amb la natura? És el que somia, i pel que treballa Carolyn Daher, coordinadora de la Iniciativa de Planificació Urbana, Medi Ambient i Salut d’ISGlobal. 

Regine Hock : “Fins i tot si ara aturéssim les emissions, les glaceres continuarien retrocedint”
 

09/03/2020
 
Per primera vegada una Conferència de l’ONU sobre el canvi climàtic, la COP25, acollia l’estand de la criosfera. Aquest fet demostra la vulnerabilitat a la que es troben sotmeses les masses d’aigua congelades al planeta, i la importància de protegir-les. Sostenible va conversar amb Regine Hock, professora de geofísica de la Universitat d’Alaska Fairbanks.
 
 

Reportatges

 
 

2020: any de reptes per a la mobilitat en bicicleta

 
 
El 2020 es presenta com un any ple d’oportunitats i amenaces per al desenvolupament de la mobilitat en bicicleta a Barcelona i a Catalunya. La capital desenvolupa un seguit d’activitats que repercutiran en la resta de poblacions catalanes, ja que Barcelona continua sent motor i exemple de les polítiques de la bicicleta. 
 
 

Opinions

 
 

El fenomen del segle
 

08/03/2020
Albert Punsola
Un dia normal i corrent, en una típica oficina d’un municipi de l’àrea metropolitana de Barcelona, un empleat va veure que necessitava gomets, els petits cercles adhesius de colors que es fan servir per marcar arxius, documents, llibres, etc. Seguint les indicacions de compres,  va fer una comanda on-line a través del catàleg de l’empresa que té el contracte de subministrament amb l’ajuntament.

Gina Rippon: els àngels no tenen sexe, i els cervells, tampoc

08/03/2020
Eva van den Berg
«Els estereotips podrien restringir el nostre cervell flexible i plàstic. Per tant, sí: rebatre’ls és important», diu Gina Rippon. Aquesta neurocientífica britànica, investigadora de l’Aston Brain Centre de la Universitat d’Aston a Birmingham, va visitar fa pocs dies l’Aula Magna de l’Edifici Històric de la Universitat de Barcelona (UB) per participar a la primera conferència del cicle Debats UB: feminisme.
 
Notícies
 

La Xarxa celebrarà aquest 17 de març la 20a Assemblea General

09/03/2020
 
 
Montcada i Reixac acollirà el proper 17 de març la 20a Assemblea General de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat. La Xarxa és una associació de municipis compromesos amb el medi ambient per avançar cap a un desenvolupament sostenible.
 
 

Aprovada la Llei contra el malbaratament alimentari

05/03/2020
 
 
El Ple del Parlament de Catalunya ha aprovat la Llei de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentaris a Catalunya. La llei ens ha d’ajudar a assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible de fam zero i es proposa reduir en un 50% el malbaratament alimentari l’any 2030.
 
 

Tallers i jocs tradicionals omplen un carrer d’Aragó lliure de trànsit
 

09/03/2020
Aquest 8 de març ens ha deixat una imatge mai vista del carrer d’Aragó. Durant 10 hores aquesta via principal de la ciutat ha quedat lliure de trànsit i ocupada per tallers ambientals, jocs, circuits de bicicletes, espectacles itinerants o una cadena lila per celebrar el Dia Internacional de les Dones. Són algunes de les activitats amb què la ciutadania ha pres el lloc als cotxes i ha ocupat aquesta artèria.

La igualtat es reforça amb un pla d'acció quinquennal adoptat en la COP25

08/03/2020
A la Conferència de l'ONU sobre el clima, COP25, els països van prendre mesures per accelerar un enfocament més sensible al gènere en l'acció climàtica a partir de l'adopció de el Programa de Treball de Lima sobre Gènere i el Pla d'Acció de Gènere millorats i exhaustius. En ells s'estableixen les accions que els països i la comunitat internacional en general poden i han de prendre per assolir aquest objectiu.
 
 

Així serà la nova tarifa de la llum

 

07/03/2020
Per primera vegada, la tarifa regulada no és la mateixa a tot Espanya i s'establiran diferents períodes horaris de facturació i nous peatges.

La Comissió Europea presenta la futura llei climàtica europea a Barcelona

06/03/2020
La Comissió Europea ha presentat la futura llei climàtica europea a Barcelona. L'anomenat 'Pacte Verd Europeu' vol convertir Europa en el primer continent climàtic neutre el 2050.
 
 

El riu Besòs es recupera, el govern ho explica als alcaldes del Consorci

 

04/03/2020
La qualitat de l’aigua del riu ha estat un dels aspectes que ha tingut una recuperació més ràpida de manera que la contaminació ha pràcticament desaparegut del riu. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, explica que l’ACA amplia el seu pla de xoc per la contaminació que s’ha detectat en els pous d’aigua subterrània d’ús industrial.

Els municipis de la costa central catalana constitueixen el Pacte de Coma-ruga d'Adaptació al Canvi Climàtic

04/03/2020
Els municipis que han posat en marxa aquesta iniciativa comparteixen una unitat geogràfica de costa, pertanyents a diverses comarques i demarcacions provincials, però units per un problema: l’impacte dels efectes del canvi climàtic sobre les platges, que no entén de fronteres administratives.
 
 

Els danys ocasionats pel temporal Gloria a Barcelona costaran 24 M €, el doble de l’estimació inicial

03/03/2020
Les reparacions més urgents estan en marxa i també s'ha aprovat la sol·licitud de zona greument afectada pel temporal

2020, un any clau per fer front a les emergències del clima i la biodiversitat

03/03/2020
En els últims mesos, la comunitat científica ha encès les alarmes sobre el col·lapse de la biodiversitat i l'emergència climàtica que travessa el nostre planeta.
 
 

Mataró acull la primera parada de l’exposició de la Diputació de Barcelona ‘Qüestió de temps’ sobre el canvi climàtic

02/03/2020
La mostra s'ha instal·lat a la plaça de Santa Anna i ha constat de tres activitats: un iglú transparent on s'ha pogut fer un escape room, un joc de cubs amb informació sobre el canvi climàtic i una visita guiada per actuacions de mitigació i adaptació a Mataró.

El canvi climàtic ja afecta a la dinàmica de les migracions

 

01/03/2020
El recompte d’aus hivernants als diferents parcs naturals de les Illes Balears ha conclòs amb un cens de 16.061 aus de 70 espècies diferents i confirma que el canvi climàtic ja afecta a la dinàmica de les migracions.
 
 

Barcelona vol ser una ciutat més apta per caminar i jugar

 

29/02/2020
Sota el lema "Obrim carrers" cada primer cap de setmana de mes, diversos carrers principals de la ciutat es tallaran al trànsit i es transformaran en vies pacificades on el veïnat podrà passejar, jugar i fer vida de comunitat.

Mollet del Vallès inicia un projecte de plaques fotovoltaiques per autoconsum elèctric en un centre educatiu

27/02/2020
L’escola d’educació infantil i primària Sant Vicenç de Mollet del Vallès, ha estat el primer centre educatiu en apuntar-se al projecte A-prenem el sol? impulsat per la Diputació de Barcelona per implementar l’autoconsum elèctric amb energia solar.
 
 

Més Notícies

 
 

Agricultura

 
 

Els restaurants, obligats a donar tàpers als clients per endur-se el menjar que sobra

Un projecte europeu veu viable la cria de llavor d’ostra al delta de l’Ebre

 
 

Entregades trenta parcel·les dels horts municipals a Palau-Solità i Plegamans

Rubí organitza un curs d'horticultura per fomentar la inclusió social entre joves

 
 

Economia

 
 

Ecodistricte Industrial, pol verd d'activitat

 
 

Biodiversitat

 
 

Un estudi valora els serveis ecosistèmics de 200.000 arbres viaris de Barcelona

60è aniversari del seguiment de la colònia del ratpenat de cova de Sant Llorenç del Munt per investigadors de l'IRBio-UB

 
 

La llúdriga torna al Llobregat

 
 

Canvi climàtic

 
 

Adaptar-se al canvi climàtic a Ontinyent

L'ACA destinarà més de 50 MEUR en restauració de rius i reparació d'infraestructures del cicle de l'aigua afectades pel temporal Gloria

 
 

La Diputació de Barcelona destina 8M d'euros a ajudar municipis del Maresme després del Glòria

Sant Cugat torna a reclamar mesures urgents per combatre el canvi climàtic

 
 

El Consell dels Infants ja treballa sobre l’emergència climàtica i per fer de Mollet una ciutat sense plàstic

L'ajuntament de Sant Celoni, compromès en la lluita contra l'emergència climàtica

 
 

Aprovada la Declaració d’emergència climàtica i Agenda 2030 de Sabadell

 
 

Contaminació

 
 

L’ACA detecta afectacions en pous d’ús industrial pel vessament al Besòs en l’incendi a l’empresa de Montornès

 
 

Educació ambiental

 
 

Noves propostes de serveis comunitaris ambientals

Breda estrena agent ambiental

 
 

Energia

 
 

Neix l'Agència Comarcal de l'Energia de la Conca de Barberà

El Vendrell fa una prova pilot amb fanals intel·ligents

 
 

Granollers posa en marxa una deixalleria industrial

L’Ajuntament de Mollerussa aconsegueix un estalvi energètic del 90% amb la reforma de l’enllumenat del centre urbà

 
 

La tecnologia LED arribarà enguany al 35% de l’enllumenat de Vilafranca

Santa Eugènia de Berga promou els sistemes de generació d’energia renovable

 
 

Cabrera de Mar promou l’ús d’energia fotovoltaica

 
 

Mobilitat

 
 

Experts en mobilitat reclamen regular els desplaçaments de casa a la feina per reduir l’ús del vehicle privat

La Diputació de Barcelona destina 2,4 milions d’euros per pal·liar els desperfectes del Gloria a la xarxa local de carreteres

 
 

Sant Cugat ja forma part de l'Estratègia Catalana de la Bicicleta 2025

Aparcaments d’intercanvi per fomentar el transport públic, a Cervelló

 
 

L'Ajuntament de Sant Joan Despí instal·larà un nou tram de pantalles acústiques a l’autovia B-23

Nou disseny per als camins escolars segurs, a l'Hospitalet de Llobregat

 
 

Parcs naturals/Paisatge

 
 

La xarxa de parcs metropolitans creix

 
 

Reciclatge/Residus

 
 

El porta a porta millora la recollida selectiva de la brossa

Barcelona ja disposa d'una taxa de residus

 
 

Un banc gràcies al plàstic reciclat a Sant Julià de Vilatorta

Abrera reparteix 1.250 carmanyoles als i a les escolars per prevenir residus

 
 

Unes 1.400 famílies de Rubí han obtingut el nou carnet per fer aportacions a les deixalleries municipals

L’Ajuntament de València presenta els gots reutilitzables per a les falles 2020

 
Recursos
 

Canvi climàtic: Una qüestió que afecta a les dones

 
 
Quin és l'impacte del canvi climàtic en les dones? Les Nacions Unides ens ofereixen aquest interactiu per demostrar que visibilitzar la vulnerabilitat de les dones davant el canvi global.
 
 

5 coses sobre eficiència energètica i contra el canvi climnàtic


L'Institut Català de l'Energia ens ofereix en aquest vídeo 5 reflexions sobre el que podem fer per reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle dels grans emissors.

Ultra Clean Marathon 2020. La cursa sostenible i solidària amb la natura


La gran cursa solidària per la natura es correrà el 6 de juny, l’endemà del Dia Mundial del Medi Ambient.


 
 

L'Hora del Planeta 2020
 


El dissabte 28 de març, de 20:30 a 21:30, apaga la llum. Aquesta acció ja clàssica intenta sensibilitzar contra el canvi global.

Banc de Terres del projecte BCN Smart Rural


El Banc de terres del projecte #BCNSmartRural és un servei que posa en contacte persones que necessiten terres per conrear amb propietaris de parcel·les en desús o abandonades.

 
 

AiguArt: reivindicant la importància de l'aigua

 
 
Arriba una nova edició de l’AiguArt, el cicle d’activitats que reivindica la importància de l’aigua a través de l’art. El festival, que tindrà lloc a diferents espais de la ciutat de Barcelona del 2 al 28 de març, s’emmarca en la celebració del Dia Mundial de l’Aigua el 22 de març. 


 

Més Recursos

 
 

Concurs: "Donem Forma al Reciclatge"

Concurs sobre reciclatge i guanyeu bosses fetes amb banderoles

 
 

Inventari de custòdia 2019

 


Bones Pràctiques
 

Granollers posa en marxa la primera xarxa de calor per biomassa que escalfa cinc equipaments públics

 
 
L'Escola Municipal del Treball, l'Institut Antoni Cumella, l'Escola Municipal Salvador Llobet, l'Escola Salvador Espriu i el Cinema Edison de Granollers ja s'escalfen amb calderes alimentades per biomassa, amb estella procedent de boscos de proximitat. Aquest fet és possible gràcies a la construcció de la xarxa nord de calor que proporciona calefacció i aigua calenta sanitària i que substituirà el gas natural. 


 
 

Per segon any consecutiu Barcelona forma part del grup de ciutats que lideren la lluita contra el canvi climàtic

L’organització independent i sense ànim de lucre CDP, reconeix enguany el fort compromís i l’acció contra el canvi climàtic de 105 ciutats, entre elles, Barcelona.

Nou hort al terrat de l'Escola Francesc Macià de Barcelona

 

S'ha plantat la primera llavor al nou hort urbà del terrat de l'Escola Francesc Macià, situada a tocar de la plaça d'Espanya. Alumnes de 4t de Primària i persones usuàries de la residència i centre de dia Tres Pins conrearan aquest hort vertical amb capacitat per a 560 plantes.
 
 

En marxa l’oficina d’estalvi i eficiència energètica d'Osona Nord

Manlleu ha presentat l’oficina d’Estalvi i eficiència energètica d’Osona Nord. Aquesta oficina també serà present als pobles del voltant de Manlleu: Torelló, Sant Pere i Sant Vicenç.

Nou sistema ecològic per eliminar males herbes amb vapor d’aigua

L’Ajuntament de Reus i el Taller Baix Camp, posen en marxa aquesta setmana un sistema innovador per a la eliminació de les males herbes a partir de l’aplicació de vapor d’aigua a alta temperatura. 
 
 

L'Oficina de l'Energia Menorca 2030 ja està oberta a tota la ciutadania

 
 
L'organisme ofereix assessorament a particulars, empreses i entitats públiques per a la transició energètica en qüestions com l'autoconsum, el vehicle elèctric o l'eficiència energètica així com orientació en les tramitacions de projectes, ajuts i autoritzacions.
 
 

Més Bones Pràctiques

 
 

Com s'ho va fer la ciutat de Gant (Bèlgica), per reduir dràsticament el trànsit a l'interior del nucli urbà?

L’emergència climàtica i l’impacte dels residus, al centre de la nova campanya de sensibilització ciutadana de Barcelona

 
 

Cinc milions d'inversions per transformar Cornellà en una ciutat més sostenible i humana

Refugis climàtics per resguardar-se en èpoques de calor, primer premi 8 de Març

 
 

A Reus, "La brossa a dins!"

 
 

La Dada

 
 

Emissions de CO2 per càpita (en tones) per països.
 

Les emissions només concerneixen diòxid de carboni, no inclosos altres gasos d’efecte hivernacle. No s’inclouen emissions de l’ús del sòl. Països ordenats per emissions de consum.

Davallada significativa del 40% de les espècies de papallona estudiades a Catalunya

Cada any el Catalan BMS permet calcular les tendències d'un major nombre de les espècies aparegudes a la xarxa. Amb les dades recollides aquest 2019 ha estat possible calcular la tendència de 123 espècies.
 
Especials
 

NATURALITZACIÓ DE LES CIUTATS

 
 
Ciutats de tot el món han decidit trencar la frontera entre el medi urbà i el rural, i deixar d'entendre la ciutat com l'antagonista del camp. Al darrere, la voluntat de millorar la qualitat de vida de la ciutadania i oferir-li un hàbitat més complex, amb més biodiversitat de fauna i flora, un aire més net, més espais de silenci i connexió… En definitiva fer de la ciutat un espai més d’acord amb la naturalesa humana que necessita, sens dubte, la natura per desplegar-se amb salut i sentit.  
 
 

QUALITAT DE L'AIRE

La Qualitat de l'Aire és un tema de salut pública de primer ordre, la contaminació atmosfèrica està impactant en la salut de la ciutadania i afectant el desenvolupament de les noves generacions. L'evidència científica és clara i demana mesures urgents. En aquest especial recollim algunes informacions i eines d’interès i donem veu a participants destacats del I Congrés de Qualitat de l'Aire celebrat a Sabadell el passat 24 i 25 d'octubre.
També consultable en format butlletí.

COP 25 XILE-MADRID

En aquest especial us apropem algunes veus destacades de la conferència, prèvies i sobretot algunes anàlisis reposades per entendre que ha significat aquesta trobada per fer front a l'emergència climàtica. Anem oferint  entrevistes amb els diferents agents presents a la COP25 que ens permeten analitzar la qüestió des de diferents perspectives, una informació clau per actuar també a nivell local i personal.
També consultable en format butlletí.
 
Agenda
 

01/01/2020

ANY INTERNACIONAL DEL SO

20/02/2020

Canviar el relat. Una nova sensibilitat per la natura

 
 

24/02/2020

Curs de Filosofia per la Pau, dedicat al canvi climàtic

02/03/2020

AiguArt 2020

 
 

09/03/2020

Urban Resilience in a Context of Climate Change (#URCC2020)

10/03/2020

Versos Ecofeministes

 
 

11/03/2020

Segon congrés - Transport públic és cosa de Dones

13/03/2020

2a Setmana del Consum Responsable: Canviem el consum, salvem el clima!

 
 

13/03/2020

Jornada: Mites i realitat de les professionals de l'Educació Ambiental en el 2020

15/03/2020

Visita La Fàbrica del Sol!

 
 

15/03/2020

Visita La Fàbrica del Sol!

15/03/2020

Activitat Aprofruita

 
 

15/03/2020

Activitat Agafem el cabàs!

15/03/2020

Activitat Agafem el cabàs!

 
 

15/03/2020

Activitat Construïm un molinet de vent

15/03/2020

Activitat Avall el volum, amunt el somriure!

 
 

15/03/2020

Activitat Aigua va!

21/03/2020

DIA INTERNACIONAL DELS BOSCOS

 
 

22/03/2020

DIA MUNDIAL DE L'AIGUA

22/03/2020

De mica en mica s'omple la pica

 
 

23/03/2020

DIA MUNDIAL DE LA METEOROLOGIA

24/03/2020

Taller de compostatge

 
 

25/03/2020

Conferència sobre Energia i Emergència Climàtica

25/03/2020

Consumir de forma responsable a Sarrià

 
 

25/03/2020

Economia circular i emergència climàtica: oportunitat o necessitat?

27/03/2020

Claqueta i Acció - Food City!

 
 

28/03/2020

L'Hora del Planeta

05/04/2020

Eco Fira de Calaf

 
 

07/04/2020

DIA MUNDIAL DE LA SALUT

20/04/2020

SETMANA SENSE SOROLL A CATALUNYA

 
 

22/04/2020

DIA DE LA TERRA

28/04/2020

Congrés Acusticat 2020

 
 

29/04/2020

DIA INTERNACIONAL SENSE SOROLL

03/05/2020

Setmana Internacional del Compost

 
 

08/05/2020

LET'S CLEAN UP EUROPE

 
 
   
Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona