Diferents poblacions, del 20 al 26 de febrer de 2020
En Carnestoltes, aquell que no té carn, és un dels protagonistes de les festes del Carnaval tradicional català. Aquest personatge grotesc i estrany, que durant uns dies és entronitzat com a rei de la tabola i la gresca i que després és ajusticiat sense pietat, té, a casa nostra, un bon nombre de formes i denominacions populars.
http://www.festes.org/
Dijous Gras
Tot el país, 20 de febrer de 2020
El dijous anterior al Dimecres de Cendra, conegut popularment com a Dijous Gras, Jarder o Llarder, és el tret de sortida tradicional a les festes de Carnaval arreu del país. Aquest dia és costum celebrar àpats familiars que tenen per protagonista a tot tipus de menges que combinen els ous amb la carn.
http://www.festes.org/
Els Gegants Bojos
Solsona (el Solsonès), Del 20 al 26 de febrer de 2020
La festa de Carnaval a Solsona es caracteritza, entre d’altres coses, per l’aparició d’uns gegants que reparteixen mastegots a tots aquells i aquelles que gosen posar-s’hi a sota: són els Gegants Bojos, una de les famílies de gegants més conegudes i originals del repertori català.
http://www.festes.org/
Farinada
Godall (el Montsià), del 21 al 25 de febrer de 2020
El Carnaval del Godall inclou, en la seva seqüència ritual, una multitudinària batalla de farina, la Farinada, que deixa els carrers i places d'aquesta població ben emblanquinats. Sorgida com a costum espontani del Carnaval local, la Farinada atrau cada any participants d'arreu.
http://www.festes.org/
Carnaval
Torelló (Osona), fins al 26 de febrer de 2020
Una de les festes més populars, multitudinàries, participatives i desitjades de tot l'any a Torelló. Amb el Cop d'Estat del Rei Carnestoltes i el retrobament del Falatell, l'escenificació sexual del Pullassu, la cercavila d'inversió de les Senyoretes, la Rua i altres activitats que fan del Carnaval dels pescallunes un referent pels pobles del voltant.
http://www.festes.org/
Els Portafardells
Mataró (el Maresme), 21 i 23 de febrer de 2020
Cada any la nit del Divendres de Carnestoltes un grup de persones emmascarades recorre els carrers del nucli antic de Mataró ballant i recitant uns versos satírics. Són els Portafardells, una comparsa carnavalesca inspirada en un animal fantàstic que cada any surt de les profunditats del mar per tocar el crostó als governants i fer mofa de tot i de tothom.
http://www.festes.org/
El Moixó Foguer
Diferents poblacions, Del 20 al 26 de febrer de 2020
El Moixó Foguer és un personatge disfressat d’ocell, embetumat amb mel i recobert de plomes, que recorre els carrers de Vilanova i la Geltrú durant les festes de Carnestoltes. Es tracta d’un personatge característic de la tradició catalana que havia estat present en molts altres indrets.
http://www.festes.org/
Carnaval i Ball de Gitanes
Sant Celoni (el Vallès Oriental), Del 20 al 26 de febrer de 2020
Una multitudinària participació popular i una comparsa -hereva d'antiquíssimes mascarades- que executa una representació parateatral que culmina amb l'enigmàtic part d'un animal, són els principals elements del Ball de Gitanes que cada diumenge de Carnaval es celebra en aquesta vila del Vallès Oriental.
http://www.festes.org/
La Sopa
Verges (el Baix Empordà), 25 de febrer de 2020
La Sopa de Verges és la tradició popular més important d’aquesta vila després de la Processó de Dijous Sant. Se n'elaboren uns 900 litres que poden arribar a alimentar, aproximadament, a 2.500 comensals a la Plaça Major.
http://www.festes.org/
Enterrament del Carnestoltes
Roses (l'Alt Empordà), 24 de febrer de 2020
El seguici mortuori, la crema del difunt Rei Carnestoltes i la lectura del seu testament configuren el punt i final del Carnaval de Roses, una de les celebracions festives més importants de l'any en aquesta població altempordanesa.
http://www.festes.org/
Ball del tio tio
els Banys d'Arles (el Vallespir), 29 de febrer de 2020
El ball del tio tio és un divertit i esbojarrat ball amb foc real amb què tradicionalment s’acaba la festa de Carnaval en molts indrets del país. A la vila termal dels Banys d’Arles, al Vallespir, el costum es manté ben vigent.
http://www.festes.org/
Festa de la Llum
Manresa (el Bages), del 14 de febrer al 8 març de 2020
La Festa de la Llum és un dels esdeveniments més importants de l’any a Manresa. Les celebracions, que duren tres caps de setmana, recorden amb actes molts diversos un miracle que, a mitjans del segle XIV, va salvar la població dels efectes devastadors de la sequera fent arribar l'aigua a la ciutat.
http://www.festes.org/
RECOMANACIONS EDITORIALS
La cuina del Tradicionari. Un recorregut pel calendari gastronòmic de Mallorca
Diversos autors, / Fundació Mallorca Literària/El Gall editor
http://www.festes.org/media.
Catalunya bull. El llibre de les sopes, els ranxos i les escudelles populars
Pujadó i Puigdomènech, Judit / Edicions Sidillà
http://www.festes.org/media.
Aragón y el Carnaval
Roma Riu, Josefina / Guara Editorial
http://www.festes.org/media.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada