dissabte, 4 de gener del 2020

Marc Molina: “Segurament, mai més no podré tornar a dirigir una obra d'aquestes característiques”



Parlem amb Marc Molina, director per tercer any consecutiu d''Els Pastorets de Mataró', l'obra amb més reclam a la ciutat per Nadal
 
Marc Molina forma part de la història de la Sala Cabanyes des de fa més de 20 anys. Abans de dirigir 'Els Pastorets', també havia participat en l'espectacle interpretant diversos personatges, com el follet que surt a tots els pròlegs o en Mataties. Després d'una pausa, el 2017 Molina va decidir tornar al teatre local com a director de l'obra amb més tradició del municipi, un encàrrec que li ha permès viure tota mena d'emocions.

Què ha suposat per a tu dirigir 'Els Pastorets' durant els últims tres anys?
Per a mi ha estat un plaer. Suposa molta feina i alguns maldecaps, però la valoració general que en faig és positiva. Segurament al llarg de la meva vida no tornaré a dirigir un espectacle d’aquestes característiques, sobretot pel que fa a volum de gent. I com a membre de fa molts anys de la Sala Cabanyes, que t’encarreguin dirigir l’espectacle emblema de la casa és un orgull.

Què ha estat el millor i el pitjor de la teva feina?
El millor de dirigir l’obra és poder-la fer a la teva manera, oferir el teu punt de vista de l’espectacle, dirigir els personatges i muntar les escenes. Hi seguiria 10 anys més. La part negativa és la que no es veu, la més organitzativa. Per sort, hi ha un equip al darrere que s'encarrega de fer la gestió de l'equip humà, que aquest any està al voltant dels 400 intèrprets, però vulguis o no el director acostuma a tenir la darrera paraula en moltes situacions.

Com has adaptat l’espectacle a la teva manera de fer?
Quan vaig entrar, sí que vaig canviar alguns personatges, però n'hi ha alguns que els heretes dels antics directors. També hi ha personatges de sempre que han anat plegant i et trobes amb la responsabilitat d’haver-los de substituir. Per exemple, aquest any ha marxat en Santi Clavell, un Satanàs històric.

D'altra banda, el primer any vaig reendreçar l'estructura de l'obra eliminant un dels entreactes i fent-ho de tal manera que quedés més condensada. També vaig humanitzar una mica més els personatges i vam introduir unes projeccions noves. Malgrat això, hem de partir de la base que estem parlant d’una peça de museu que de tant en tant s'ha de restaurar però que no podem canviar. Com a director sempre he intentat que l’espectador no s’avorreixi i que l’obra tingui una continuïtat i un ritme ràpid.

Reduir el temps de l'obra també ha estat un dels teus objectius?
Era una de les coses que tenia més clares. L’espectacle s'havia d'escurçar i no superar les 3 hores, seguint la línia que va introduir el meu antecessor, en Marc Abril.

Aquest any hi ha hagut molta demanda per figurar en el repartiment?
La implicació de la ciutat és molt gran; al maig ens vam trobar que hi havia moltíssims inscrits en el grup d’edat dels 9 fins als 14 anys. 'Els Pastorets' deuen estar de moda perquè realment hi ha hagut una resposta molt bona per part de la gent a l’hora d’apuntar-s'hi.

És el teu últim any com a director, veritat?
Sí, sempre són dos anys amb opció a un tercer. Encara no sé com m'acomiadaré, però alguna cosa haurem de fer perquè han estat tres anys molt intensos durant els quals he passat moltes hores amb la gent de l'equip.

Vols veure els pastorets?
Dirigits per Marc Molina, amb la direcció musical de Gemma Sancho i la coreogràfica de Maria Garriga, 'Els Pastorets de Mataró' estaran a la Sala Cabanyes els dies 6, 12, 18, 19 i 26 de gener, i el 2 de febrer. Les entrades estan a la venda al web oficial del teatre.

Publicat per
Berta Seijo
Fotos: Daniel Ferrer
http://www.totmataro.cat/cultura/teatre/item/46659-marc-molina-segurament-mai-mes-no-podre-tornar-a-dirigir-una-obra-d-aquestes-caracteristiques