dijous, 28 de novembre del 2019

El Palau de la Generalitat es transforma en l’escenari dels Pastorets




Diumenge es va inaugurar oficialment la temporada 2019 de la Coordinadora de Pastorets de Catalunya

Més de 120 actors i més d’un centenar de públic es va reunir ahir a la tarda a la seu de la Generalitat amb ocasió d’una singular representació dels Pastorets, un acte amb que s’aixeca oficialment el teló de la temporada 2019. Els Pastorets de Cardona i la Banda de Cardona, a més d’una desena d’altres grups de Pastorets d’arreu de Catalunya, van ser els encarregats de portar en escena el clàssic nadalenc per excel·lència de Catalunya. A la representació va assistir del president Quim Torra, qui va promoure aquesta iniciativa.

Els pastors, l’arcàngel Sant Miquel i Satanàs, la Verge i el nen Jesús, i també el Bato i el Borrego –els dos protagonistes principals del Pastorets que Cardona, l’alcalde d’un poblat d’Israel i el seu secretari, respectivament, que viuen tota mena d’històries de camí cap a Betlem– van ocupar durant unes hores el Palau de la Generalitat per oferir un tastet d’aquesta tradicional representació nadalenca.

L’entitat cultural cardonina El Traspunt va triar quatre espais emblemàtics del Palau de la Generalitat (el Pati dels Tarongers, la Galeria Gòtica, el Pati de Carruatges i el Saló Sant Jordi) per representar quatre quadres de la versió dels Pastorets que el grup porta més de 120 anys portant a escena: la conversa a l’infern entre Satanàs i Sant Miquel; l'escena de les sopes, amb l'anunciació; la cantada de cuplets, amb els tradicionals cuplets de Pastorets, que fan un repàs a l’actualitat política. Al Saló Sant Jordi va acollir el quadre del portal de Betlem, amb l’apoteosi final i les ofrenes dels diferents pastors i pastores vinguts d’arreu de Catalunya.

Els Pastorets, un fenomen intergeneracional
És el segon cop en tres anys que Palau de la Generalitat acull una representació dels Pastorets. Així ho va recordar Lleonard del Rio, el president de la Coordinadora de Pastorets de Catalunya, qui va destacar també que els Pastorets, amb més de 65.000 persones de públic les darreres temporades, són el “fenomen teatral més important de Catalunya”. L’alcalde de Cardona, Ferran Estruch, va destacar la seva capacitat de generar “sensacions i emocions” úniques que uneixen diferents generacions al voltant del fenomen. I és que entre els actors de la representació de diumenge, el més gran era un pastor de 90 anys, i el més jove, el nen Jesús, de només un mes.

En el parlament final, el president de la Generalitat, Quim Torra, impulsor de la iniciativa, va recordar que “un any més, hi ha persones que aquestes Festes de Nadal les viuran lluny dels seus” perquè estan a la presó o a l’exili o perseguits per les seves idees.

Una temporada amb més de 250 representacions
Aquesta temporada la Coordinadora preveu fer més de 250 representacions dels Pastorets arreu de Catalunya. La primera es podrà veure el 14 de desembre al Centre Gràcia de Barcelona, mentre que els Pastorets del Vendrell seran els encarregats de tancar la temporada el 9 de febrer al Teatre Municipal Àngel Guimerà. El 29 de desembre estan previstes unes 40 representacions en un sol dia.

+ info