dimecres, 2 d’octubre del 2019

[Sostenible] Butlletí 386 - Fernando Camacho de Coca: “Científicos, medios y ciudadanía debemos unirnos y presionar para frenar esta grave crisis ecológica”

 

Butlletí 386 - Fernando Camacho de Coca: “Científicos, medios y ciudadanía debemos unirnos y presionar para frenar esta grave crisis ecológica” 

 
 17-09-2019 al 30-09-2019 
 
REFLEXIÓ   |   NOTÍCIES   |   RECURSOS   |   BONES PRÀCTIQUES   |   ESPECIALS  
AGENDA
 
Reflexió
 

Entrevista

 
 

Fernando Camacho de Coca: "Científicos, medios y ciudadanía debemos unirnos y presionar para frenar esta grave crisis ecológica"

30/09/2019
 
 
Fernando Camacho de Coca és doctor en física i director de l'empresa EOLAB (Earth Observation Laboratory). Vinculat al projecte europeu Copernicus i al Comitè Internacional de Satèl·lits d’Observació de la Terra, la seva veu està avalada per 20 anys monitorant diàriament l’escorça terrestre: temperatura, albedo, humitat, vegetació, incendis…
Alerta que la crisi ecològica no ha fet més que començar i que ens tocarà despertar i viure amb coherència,  si no volem arribar al col·lapse del sistema. 
 
 

Marina Garcés, sobre l'emergència climàtica: "Tota aquesta lluita pels futurs és una guerra de present"

25/09/2019
 
 
El 23 de setembre, a Nova York, es va celebrar la Cimera d'Acció pel Clima. Hi van participar els líders polítics de 60 països, però la imatge del dia va ser la del discurs que hi va fer l'activista Greta Thunberg. Al Programa Planta Baixa reflexionen sobre la crisi climàtica amb la filòsofa i professora de la UOC Marina Garcés.
 
 

Entrevista: Fridays for Future Barcelona

19/09/2019
 
 
Els integrants de Fridays for Future a Barcelona expliquen en aquesta entrevista quines són les reivindicacions d’aquest moviment de lluita contra l’emergència climàtica i per què van decidir implicar-s’hi. Pel que fa a Barcelona, els joves exigeixen que s’apliqui un peatge urbà que limiti l’entrada de cotxes.
 
 

Reportatges

 
 

Molta ambició, poca concreció

Les claus de la Cimera d'Acció Climàtica de Nova York
 
 
Quatre anys després de la cimera de París, les Nacions Unides han reunit els líders de diferents països i de la societat civil a la Cimera d’Acció Climàtica de Nova York. L’objectiu: comprovar quin és el grau de compromís dels actors amb als acords aconseguits el 2015 i de cara al futur. La cimera ha acabat amb una llarga llista de mesures i estratègies  damunt la taula.  És cert que l’ambició ha crescut, però les veus més crítiques han denunciat ambigüitat i falta de concreció a l’hora d’assolir les fites.
 
 

Opinions

 
 

No us ho perdonarem mai…

Gràcies, Greta, perquè ens has posat en marxa. No ens perdonaràs i el teu no perdó ens encoratja i ens estimula per no fallar-vos més. Gràcies infants, adolescents i joves, perquè fareu de debò un món millor i per aquesta oportunitat que ens doneu. Les escoles estem preparades. Les mestres i els mestres també.

Debats climàtics a les antípodes

30/09/2019
Joana Diaz
De l’onada a l’emergència, de la diversió a la por, la incertesa i la vulnerabilitat. Ha de ser aquest el debat pel que fa al canvi climàtic? Hem de triar entre indolència o pànic? Europa comença a semblar-se massa als EUA en el seu debat polaritzat i caldrà parar atenció al que passa a altres regions del món.

 
Notícies
 

Milers de persones es manifesten contra la inacció dels governs en l’emergència climàtica

30/09/2019
 
 
El moviment Fridays for Future aconsegueix posar al centre de l'agenda pública l'emergència climàtica i reuneix milers de persones per demanar mesures efectives per aturar la crisi ambiental. 20.000 persones participen a la manifestació a Barcelona, la qual culmina una setmana de concentracions i actes a tot el país.  


 
 

No hi ha pla(neta) B: grans manifestacions en la primera vaga mundial pel clima

26/09/2019
 
 
Les mobilitzacions pel clima promogudes a tot el món pel moviment Fridays for Future han inundat les principals ciutats del món. Arreu del món s'han convocat més de 5.000 manifestacions  a més de 160 països. Fins i tot en zones en conflicte, com ara Somàlia, el Iemen o Mali.


 
 

Per la inacció contra el Canvi Climàtic, el món està abocat a un augment de 3ºC

24/09/2019
 
 

Els experts de l'ONU vaticinen que, si no s'endureixen els plans per lluitar contra l'escalfament, el 2030 hi haurà el 10,7% més de gasos d'efecte hivernacle i 3ºC més que fa 150 anys. 
 

El tritó del Montseny es manté en perill crític d’extinció pels efectes del canvi climàtic

30/09/2019
Els estudis i accions realitzades en el marc del projecte Life Tritó Montseny han posat de manifest que la situació d’aquest amfibi ses manté en perill crític d’extinció, malgrat la seva població es mantingui estable, especialment per efectes de la hidrologia de la zona i el canvi climàtic.


El món local davant l'emergència climàtica
 

27/09/2019
Entitats locals d'arreu del país donen suport a la Vaga pel Clima i exposen les mesures d'acció climàtica que preveuen adoptar per fer front a l'emergència. Des de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat fem un resum a les accions dels municipis.

 
 

Ciutats, regions i empreses poden ajudar els països a superar les reduccions d'emissions compromeses
 

27/09/2019
Nacions Unides confirma l'important potencial dels governs locals i les empreses per reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle, especialment quan es treballa a través de xarxes com el Pacte Mundial d'Alcaldes. Els governs locals i les empreses de tot el món podrien reduir encara més les emissions si s'unissin per abordar objectius comuns a través d'iniciatives conjuntes, sovint juntament amb els governs nacionals.


La Diputació de Barcelona mostra el suport a la declaració d’emergència climàtica i a les mobilitzacions pel clima

26/09/2019
La Diputació ha manifestat el seu suport a la declaració d’emergència climàtica, a les campanyes de conscienciació i a la convocatòria de mobilitzacions pel clima; així com la voluntat d’implementar un model de transició energètica per fer front als reptes futurs i el compromís a treballar de forma transversal en la mitigació i l’adaptació als efectes del canvi climàtic.

 
 

Aquesta tardor, el millor cinema de medi ambient es veu a Barcelona
 

25/09/2019
Aquesta tardor, el millor cinema sobre medi ambient arriba als equipaments municipals de la ciutat de Barcelona. Impulsat per l'Ajuntament de Barcelona, el cicle "Claqueta i Acció!" desembarca per segon any consecutiu als 10 districtes amb una selecció dels documentals exhibits al Festival Internacional de Cinema de Medi Ambient (FICMA) de 2018 que reflexionen sobre alguns dels reptes ambientals més importants.


Colau demana des de l’ONU més finançament contra la contaminació i  l'emergència climàtica

25/09/2019
L'alcaldessa ha presidit a les Nacions Unides, a Nova York, la inauguració de la cimera mundial de ciutat sobre l'emergència climàtica. Colau ha enviat un missatge als Estats perquè reconeguin les ciutats com a “aliades, sòcies i protagonistes de l’acció climàtica”. L’alcaldessa ha demanat que les ciutats participin en la governança i en la distribució del finançament per fer més efectiva l’actuació.

 
 

El conseller Calvet reivindica les polítiques i compromís de les regions davant l'emergència climàtica a la Cimera d'Acció Climàtica

25/09/2019
Damià Calvet reivindica el compromís dels governs no estatals amb les polítiques d’acció climàtica a la taula rodona De cimera a cimera: Reflexions de l’acció pre-2020, un dels actes  vinculats a la Cimera d’Acció Climàtica de les Nacions Unides.


La crisi climàtica està provocant un augment en el nombre de persones que pateixen fam
 

22/09/2019
El nombre de persones a tot el món que pateixen fam va en augment, amb més de 820 milions de persones que no tenen prou per menjar, segons un nou informe de la FAO de les Nacions Unides. Per altra banda, un informe també presentat per l'IPCC demana canviar la dieta per garantir la seguretat alimentària i frenar la degradació del sòl.

 
 

Mataró invertirà un milió d’euros per crear una anella ciclista que dobli i millori la xarxa de carrils bici

20/09/2019
Es preveu la construcció d’una desena de nous trams de carrils bici connectats als existents per arribar als llocs i equipaments de la ciutat que generen més mobilitat. El projecte doblarà la xarxa actual de carrils i espais aptes per circular amb bici, que a finals de l’any que ve arribarà als 16 km.


El forat de la capa d'ozó, en els nivells més baixos dels darrers trenta anys

19/09/2019
El Servei de Monitoreig Atmosfèric Copèrnic confirma la lenta però continuada recuperació dels nivells d'aquest gas a les capes altes de l'atmosfera. El 2060 el forat es podria haver tancat del tot.

 
 

El Govern aprova un acord per donar suport a les accions adreçades a la lluita contra el canvi climàtic

19/09/2019
El Govern ha aprovat un acord on expressa el seu suport a les iniciatives ciutadanes que estan sorgint per fer front a l’emergència climàtica i en reitera el seu compromís. D’altra banda, el Govern reconeix que l’emergència climàtica és un repte principal de país i convida tota la societat catalana a implicar-s’hi.


Entitats i experts coincideixen: cal anar més enllà de la zona de baixes emissions

18/09/2019
L’investigador del CSIC Xavier Querol i Ricard Riol, president de l'entitat Promoció del Transport Públic, veuen la Zona de Baixes Emissions una mesura insuficient i demanen, entre d'altres mesures, la implantació d'un peatge urbà.

 
 

Unanimitat de les alcaldies del Valllès Occidental per combatre el canvi climàtic
 

18/09/2019
El Consell Comarcal elaborarà aquest mandat un Pla d’acció per la Millora de la Qualitat de l’Aire per frenar l’augment de la contaminació a la comarca, a més l'ens supramunicipal ha declarat l’emergència climàtica al Vallès Occidental i crearà una taula política i una de tècnica sobre aquest àmbit.

Els ajuntaments del Vallès Occidental no assumiran els deutes generats per les companyies energètiques

17/09/2019
El Consell d’alcaldies ha manifestat que els ajuntaments del Vallès Occidental no assumiran els deutes generats per les companyies energètiques. També s’ha aprovat un acord on s’insta el govern de la Generalitat a prendre el lideratge polític en la defensa dels drets energètics, especialment dels i les ciutadanes més vulnerables.
 

 

Més Notícies

 
 

Biodiversitat

 
 

Més de 400 persones participen en la Nit dels Ratpenats al Parc de la Mitjana

Un conveni de custòdia fluvial desplega mesures de preservació i protecció d’un tram del riu Congost

 
 

Canvi climàtic

 
 

La Paeria de Lleida declara l'estat d'Emergència Climàtica

Crítica de l'IEC als polítics per no fer prou cas als científics en la crisi climàtica

 
 

La Diputació de Girona dona suport a la Vaga pel Clima

Badalona se suma a les mobilitzacions per la Vaga Mundial pel Clima el pròxim 27 de setembre

 
 

Mig centenar de persones tallen la Meridiana contra el Dia sense Cotxes

L'Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda dona suport a la Vaga mundial pel clima i fa una crida per secundar-la

 
 

L’Ajuntament de Montcada i Reixac se suma al moviment 'Fridays for Future' i participarà en diverses accions contra l’emergència climàtica

Canvi climàtic: més CO2 no sempre implica creixement més ràpid de les plantes

 
 

La PTP s’adhereix a la vaga mundial pel clima i demana utilitzar només sistemes de transport d’emissions nul·les o molt baixes

Els joves de Fridays for Future pressionen Barcelona: “Volem el peatge urbà”

 
 

Som Energia se suma a la vaga mundial pel clima

Els beneficis econòmics d''afrontar l'escalfament global serien 4 vegades superiors als costos

 

 

Contaminació

 
 

Marxa de cotxes contra les restriccions als vehicles contaminants el 28 de setembre

 
 

Educació ambiental

 
 

S'inicia el programa 'Guilleries a l'escola'

 
 

Energia

 
 

El grup de compra agregada d'energia de Rubí creix fins als 91 punts de subministrament

El Govern català adapta l'estratègia en energia solar fotovoltaica al nou context normatiu

 
 

Vilawatt ja té els seus primers clients

Manresa posa en funcionament el nou servei Punt d'Assessorament d'Eficiència Energètica (PAE)

 
 

Sant Climent de Llobregat disposa de fotolinera

 

 

Mobilitat

 
 

L'autobús guanya al cotxe a la cursa del transport

Rubí substitueix cinc vehicles de la seva flota per models híbrids

 
 

La zona 30 arriba a cinc barris més de Terrassa

 
 

Parcs naturals/Paisatge

 
 

Finalitza la campanya forestal amb 211 incendis

L’ONU premia Torroella de Montgrí i l’Estartit per la seva aposta per la sostenibilitat

 
 

El Parc del Garraf celebra els 30 anys d'observacions d'aus migratòries

 

 

Reciclatge/Residus

 
 

L’empresa catalana Sorigué engega un projecte d’economia circular per transformar residus de pneumàtics en filtres per al tractament d’aigües

Gavà posa en marxa la segona fase del nou model de recollida i gestió de residus

 
 

La Conca de Barberà implantarà l'any vinent un nou sistema de recollida selectiva

Santa Pau ja recicla prop del 70% dels residus generats gràcies a la prova pilot amb contenidors tancats i bosses codificades

 
 

Comença una nova campanya informativa sobre la recollida selectiva de residus a Valls

Una societat educadora ha de contribuir a tenir una ciutadania més responsable en matèria de residus

 
 

El Vallès Occidental vol arribar al 60 per cent de la recollida selectiva

El Bon Pastor dobla la recollida selectiva amb els contenidors mòbils

 
 

Sant Boi acull una prova pilot per incentivar la recollida selectiva d’envasos mitjançant el telèfon mòbil

Uns 70 voluntaris recullen a Blanes 80 kg de deixalles en la neteja del Fons Marí i la Platja de Sa Palomera

 
 

Comença la campanya “Organitza’t amb l’orgànica! del cubell al contenidor” a Sant Adrià de Besòs

 

 

Renovables

 
 

El consum de biomassa es quintuplica a les comarques de Girona els darrers anys

 Recursos

 

‘Mucho miedo y más valor’, la banda sonora de la Vaga pel Clima

No estem aquí per a 'defensar el planeta. Som el planeta defensant-se a si mateix... ‘Mucho miedo y más valor’ és el resultat d'un procés col·lectiu entre Ecologistes en Acció i Tremenda Jauría.


Closing the loop / Tancant el cercle
 

Closing The Loop és el primer documental de llarga durada d'abast mundial sobre l’economia circular i les estratègies residu zero. Es va presentar el passat mes de juliol a ESADE Creapolis a Sant Cugat del Vallès.


 
 

Premi "El menjar no es llença"
 

Saps quant menjar es llença al món? Has pensat mai quines conseqüències té aquest problema? I tu, què faries per fer-hi front? L'organització Espigoladors busca infants i joves entre 6 i 17 anys amb idees originals i ganes de transformar el món. 


Canvia els teus hàbits, redueix els residus

Enguany la 11a edició de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus posa el focus en l’Educació i comunicació per la prevenció de residus, per fomentar un canvi de comportament a l’hora de produir i comprar productes i gestionar aquests residus. 
 
 

Greta Thunberg i George Monbiot protagonizen un breu film sobre com la natura és clau per afrontar la crisi climàtica

 
 
Els activistes ambientals Greta Thunberg i George Monbiot han ajudat a produir un curtmetratge que posa de manifest la necessitat de protegir, restaurar i utilitzar la natura per afrontar la crisi climàtica.
 
 

Més Recursos

 
 

Emergència Climàtica

 
Bones Pràctiques
 

La Generalitat aprova el Pla Nacional de l’Agenda 2030

920 compromisos per assolir el desenvolupament sostenible
 
 
La Generalitat de Catalunya ha aprovat el Pla Nacional de l’Agenda 2030, un text que recull més de 900 compromisos de Catalunya per donar resposta als 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) fixats per Nacions Unides
 
 

El Pantà de la Foixarda, un nou espai de biodiversitat a Barcelona

El pantà de la Foixarda s’ha convertit en un espai de biodiversitat urbà a Barcelona. Situat en una antiga pedrera de Montjuïc, té més de 100 anys d’història i s’ha convertit en un hàbitat idoni perquè s’hi instal·lin les 23 espècies actuals d’aus i vuit de ratpenats: una xifra molt poc habitual a la ciutat.

Aigües de Mataró promou el consum d’aigua de l’aixeta per beure

Bevem aigua de l’aixeta per cuidar millor el planeta” és el lema de la campanya que arrenca a Mataró amb l’objectiu de promoure el consum de l’aigua de l’aixeta com alternativa a l’envasada per reduir el consum d’envasos de plàstic, minimitzar el cost energètic associat al consum d’aigua i evitar la  presencia d’envasos en el medi natural.

 
 

El Govern impulsa la venda crèdits de CO2 generats per projectes socials desenvolupats a Catalunya

Aquests crèdits, que impulsa el Govern a través del Programa voluntari de compensació d’emissions de gasos amb efecte d’hivernacle, estan destinats a persones i empreses que vulguin compensar voluntàriament les emissions de CO2 que generen amb la seva activitat. La Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat té previst compensar les emissions de les seves activitats a través d'aquest programa.

Projecte Gat Fer: Seguiment del Gat salvatge a Catalunya
 

El gat salvatge o gat fer (Felis silvestris), és l’únic felí autòcton de Catalunya, però un dels mes desoneguts per la seva semblança amb el gat domèstic. Des del 2013, el Projecte Gat Fer del grup de naturalistes d'Osona (GNO-ICHN), ha utilitzat el foto-trampeig per tal d'estudiar les seves poblacions, i així ampliar el coneixement d'aquesta espècie al nostre país.

 
 

A la recerca d’un paviment que generi energia neta i renovable

 
 
L’i.lab, el laboratori d’innovació urbana, sostenible i social, llança un nou repte, en col·laboració amb l’Agència de l’Energia i la Fundació BIT Habitat, per impulsar el desenvolupament de paviments generadors d’energia renovable. El projecte guanyador rebrà una subvenció de 30.000 euros per posar en marxa una prova pilot a la ciutat.


 
 

Més Bones Pràctiques

 
 

La cadena humana de Saype avança

 
Especials
 

Biomassa, combustible per la transició energètica

 
 
Catalunya és un país de boscos. I sembla que ho està recordant. La biomassa, com a font d’energia, és avui l’única renovable que creix imparable, malgrat la crisi. I les administracions locals tenen molt a veure. Prop de 150 municipis catalans ja han incorporat la biomassa com a font energètica a instal·lacions municipals.

 
 
Agenda
 

Fins el 10/11/2019

Exposició: Som Natura

12/10/2019

DIA MUNDIAL DE LES AUS MIGRATÒRIES

 
 

Fins el 26/10/2019

Expo UPCYCLING

 

Fins el 22/09/2019

Exposició "El retorn de la llúdriga al Besòs"

 
 

19/09/2019

Cicle de cinema Claqueta i Acció, amb la mostra del 25è Festival de Cinema de Medi Ambient

30/09/2019

Jornada tècnica "Priorització d'àrees estratègiques per a la custòdia del territori. El cas del camp de Tarragona"

 
 

30/09/2019

Jornada sobre fenologia: segueix el ritme de la natura a casa, a l'escola o a la feina

02/10/2019

Jornada: Prevenció i Gestió dels residus municipals: cap al 2030

 
 

06/10/2019

Diumenges a La Fàbrica del Sol - Juga!

07/10/2019

III Congrés Internacional sobre el Potencial dels Boscos en la Salut

 
 

12/10/2019

V Setmana del Bosc

13/10/2019

Diumenges a La Fàbrica del Sol - Visita!

 
 

17/10/2019

Fira de l'autoconsum elèctric

19/10/2019

Setmana Bio per l'alimentació ecològica

 
 

22/10/2019

Ciutat naturalitzada

24/10/2019

Primer Congrés de Qualitat de l'Aire

 
 

26/10/2019

Dansem La Fàbrica del Sol

27/10/2019

Diumenges a La Fàbrica del Sol - Vine!

 
 

30/10/2019

Espelmes terrorífiques

31/10/2019

Dia Mundial de les Ciutats a Barcelona

 
 

02/11/2019

Expoelèctric 2019

03/11/2019

Diumenges a La Fàbrica del Sol - Juga!

 
 

04/11/2019

Exposició “Reduïm Residus” a Tiana

08/11/2019

Les persones primer

 
 

10/11/2019

Diumenges a La Fàbrica del Sol - Visita!

16/11/2019

SETMANA EUROPEA DE LA PREVENCIÓ DE RESIDUS

 
 

17/11/2019

Diumenges a La Fàbrica del Sol - Vine!

18/11/2019

Jornada: Els municipis i la gestió dels residus

 
 

19/11/2019

Claqueta i Acció! Useless

21/11/2019

La higiene que embruta - Activitat

 
 

22/11/2019

Claqueta i Acció! Hondar 2050

26/11/2019

Els comerços sumen esforços - Activitat

 
 

28/11/2019

Acció local, efecte global - Activitat

01/12/2019

Diumenges a La Fàbrica del Sol - Visita!

 
 

03/12/2019

Carrega't d'energia: desmuntant la factura de gas i electricitat