dimarts, 16 de juliol del 2019

Inauguració d'exposició (Re)construir la festa. Les Santes de 1979

Inauguració d'exposició

(Re)construir la festa. Les Santes de 1979

(re)construir la festa. Les Santes de 1979
Una part important de la festa major de Mataró, tal com la coneixem avui en dia, té el seu origen en un moviment popular que, a les acaballes del franquisme i durant la Transició, es proposa recuperar una festa que es troba en crisi.
L’estiu de 1975 un grup de joves entorn de l’entitat Foment Mataroní inicia una campanya, sota el lema “Les Santes, fem-ne Festa Major”, que ha esdevingut històrica i que representa de forma molt simbòlica l’esperit d’una època i d’una generació. La reflexió al voltant de les festes i tradicions populars, així com la voluntat de fer-les valer i renovar-les, s’uneixen al desig col·lectiu de prendre la paraula, d’ocupar els carrers, d’autoorganitzar-se i de generar espais de llibertat, d’intercanvi i de celebració.
L’arribada del primer Ajuntament democràtic el 1979 representa un revulsiu per a Les Santes i propicia una organització més participada de la festa. En la línia de la recuperació cultural del país i de normalització ciutadana, la festa major és concebuda com la màxima expressió de la cultura d’un poble. La festa ha de ser de tots i per a tots.

Organitza: Museu de Mataró – Direcció de Cultura de l’Ajuntament de Mataró
Dimarts 16 de juliol de 2019