dimarts, 21 de maig del 2019

Butlletí 376 - Especial Reial Decret 244/2019 d’Autoconsum Elèctric

 

Butlletí 376 - Especial Reial Decret 244/2019 d’Autoconsum Elèctric

 
 
En aquest Butlletí recollim la informació de l'Especial que hem publicat i on tractem d'aportar llum sobre les possibilitats d'autoconsum fotovoltaic que ofereix el nou decret legislatiu que regula l’autoconsum elèctric a Espanya. Hem volgut clarificar informació tècnica i parlar amb diferents agents del territori implicats en la transició energètica per esbrinar les oportunitas i els reptes que hi ha al darrere del nou marc legal. 

 
 
 
REFLEXIÓ   |   NOTÍCIES   |   RECURSOS   |   ESPECIALS  
 
Reflexió
 

Entrevista

 
 

Alfons Pérez “Les institucions públiques tenen el repte de fer possible que l’autoconsum elèctric sigui per a tothom”

20/05/2019
Alfons Pérez és enginyer tècnic en electricitat i investigador de l'Observatori del Deute. Parlem amb ell sobre les oportunitats que ofereix el nou decret d'autoconsum per la transició energètica. Alfons representa la Xarxa per la sobirania energètica (Xse) conformada per associacions, col·lectius i ciutadans i ciutadanes d’arreu del territori català que treballen per avançar cap a un nou model energètic distribuït, renovable, democràtic, just i ecofeminista.

Xavier Farriols: “L’autoconsum gaudirà d’un creixement molt elevat, cal que el sector es dimensioni per fer-hi front”

20/05/2019
El nou marc legal de l'autoconsum sens dubte impactarà en el sector de les energies renovables. Hem volgut parlar-ne amb Xavier Farriols, president del Clúster de l'Energia Eficient de Catalunya (CEEC)  un ens que, a través de la col·laboració entre les empreses i les entitats associades procedents d’àmbits com el tecnològic, de recerca, institucional, regulador, industrial, informatiu i de negoci, té per finalitat impulsar l'àmbit de l'energia eficient.
 
 

Marta García: “Aviat veurem iniciatives que mostraran opcions per fer arribar l’autoconsum també a les famílies en situació de vulnerabilitat”

19/05/2019
Marta García és CEO d'Ecoserveis, una associació sense ànim de lucre que des de 1992 treballa en l'àmbit local i internacional per acostar l'energia a la societat. El seu objectiu és donar a conèixer les tecnologies renovables, implementar mesures per fer un ús eficient de l'energia i garantir-ne el dret i l’accés a un preu just. Parlem amb ella per saber com impactarà el nou decret la ciutadania i el sector.

Francesc de Sárraga: “La nova norma està pensada per aprofitar totes les potencialitats de l’autoconsum, fins i tot les disruptives de model”
 

19/05/2019
Francesc de Sárraga és cap de la secció de suport a la gestió energètica local de l'Oficina Tècnica de Canvi Climàtic i Sostenibilitat de la Diputació de Barcelona, entitat que fa anys està implicada en la promoció de l'autoconsum energètic a l'àmbit local. Hem parlat amb ell per saber com afecta el nou decret la seva tasca i quines oportunitats es despleguen al món local.
 
 

La suspensió de l'impost de generació ha servit per reduir el preu de la factura de la llum?

01/05/2019
 
 
Reproduïm aquesta entrevista de TV3 a Pep Salas per saber si la suspensió de l'impost de generació ha servit per reduir el preu de la factura. També li plantegen per què puja o baixa el preu de l'electricitat o per què l'electricitat aquí és de les més cares d'Europa.
 
 

Opinions

 
 

El nou decret d’autoconsum obre el camí de la transició energètica 
 

08/05/2019
Manel Romero
Els polítics catalans s’han quedat sense l’excusa del centralisme de Madrid: “Ah! Jo no hi puc fer res, és una llei que depèn de Madrid”. Ja no. Ara les barreres al desplegament de les renovables les tenim principalment a Catalunya: a la Generalitat, i a les administracions locals. Quines són, aquestes barreres?

RD 244/2019 sobre autoconsum: un abans i un després… però encara queda camí

01/05/2019
Pep Salas
Al voltant del món de l’energia hi ha sempre un reguitzell de terminologia tècnica, legal i econòmica que en dificulta la comprensió pel ciutadà o empresari no expert. Un darrer exemple ha sigut l’impost sobre generació elèctrica del 7% que després de sis mesos d’exempció, a primers d’abril s’ha tornat a aplicar.

 
Notícies
 

La factura de la llum serà més barata per a qui tingui plaques solars

24/04/2019
El nou decret del govern espanyol per regular l'autoconsum d'electricitat permetrà als qui tinguin plaques solars obtenir descomptes en la factura del mes següent a canvi dels excedents que aboquin a la xarxa. És una modificació substancial, amb la qual es pretén impulsar aquesta modalitat de consum.

Llum verda a l'autoconsum elèctric
 

15/04/2019
El Consell de Ministres ha aprovat el reial decret que regula l’autoconsum elèctric a Espanya, que inclou un mecanisme per compensar l’excedent d’energia, habilita la figura de l’autoconsum col·lectiu, obre la porta a aprofitar l’energia no consumida pel veí i redueix els tràmits.
 
Recursos
 

Nou marc legal per l'autoconsum fotovoltaic

 
 
En aquesta infografia interactiva t'expliquem les principals novetats del Reial Decret 244/2019, les modalitats d'autoconsum que recull i les condicions per poder exercir el teu dret a la generació elèctrica.
 
 

Guia de tramitació de l'autoconsum (versió preliminar)
 

En aquesta Guia es descriuen els passos necessaris per a la tramitació d'instal·lacions de generació elèctrica en autoconsum de qualsevol de les modalitats previstes en la normativa. Està dirigida al públic en general, però més específicament a les empreses instal·ladores de sistemes d'autoconsum.

Ordenança municipal per a la promoció de les instal·lacions d’autoconsum amb fotovoltaica.

El grup de treball d’Administracions Locals de la Taula d’impuls a l’autoconsum fotovoltaic a Catalunya, promoguda per l’ICAEN, ha aprovat un model d’ordenança què estableix una regulació d’àmbit municipal que promou i incentiva la implantació de les instal·lacions d’autoconsum amb energia solar fotovoltaica.
 
Especials
 

Reial Decret 244/2019 d’Autoconsum Elèctric

 
 
Enllaç als continguts de l'Especial. En aquest especial tractem d'aportar llum sobre les possibilitats d'autoconsum fotovoltaic que ofereix el nou decret legislatiu, el qual regula l’autoconsum elèctric a Espanya. 
 
 
   
Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona
 
   
Twitter Facebook YouTube