dimarts, 5 de febrer del 2019

Imperdibles culturals febrer 2019

El Carnaval de Sitges és un dels més sonats de Catalunya
El Carnaval de Sitges és un dels més sonats de Catalunya
Com pot ser que en ple mes de febrer, un dels més gèlids de l'any, la gent surti al carrer mig despullada? La resposta la trobem en una de les festes més esbojarrades de l'any: el carnaval.
Quin és l'antídot del fred de l'hivern? El Carnaval, per descomptat. Aquest mes us oferim aquesta i d'altres propostes mes, ara que arriba la Candelera, per oblidar-se del fred i viure la cultura popular!
El mes de febrer comença amb la força dels alumnes dels instituts de les comarques gironines. L'Associació UAP eduquem per la pau, protagonitza una cantata de caire solidari per fomentar la pau. Els beneficis van a Intermón Oxfam Càrites i hi participen prop de 1.000 alumnes. El públic tindrà l'oportunitat de veure'ls tant al Teatre Municipal de Girona com al Teatre Jardí de Figueres.
El club Vuitimig organitza des de l'any 2000 una mostra d'animació que busca creadors audiovisuals: els participants dels tallers d'animació escolars i els Correcurts, un dels seus actes més reconeguts. El MACCA comptarà també amb una mostra de videoclips gironins, l'hora del conte, un taller d'animació i una selecció de curts animats.
El 23è Cicle de Titelles per als més menuts, el Joc del Ninot, clou l'edició d'enguany amb dues darreres actuacions el 3 i el 10 de febrer. El cicle, pensat pels més petits de la casa, es compon de cinc actuacions de gairebé una hora de durada cadascuna on les titelles dibuixen històries fantàstiques que deixen embadalits als infants.
Viu la Candelera a la vila empordanesa d’Empúries aprofitant que la població hi fa coincidir la Festa Major d’Hivern, amb tot un seguit d’activitats plenament d’hivern quan es compleixen 40 dies del Dia de Nadal, tal i com marca la tradició. Durant els actes es farà entrega dels Premis Espiga i Timó, i diverses activitats relacionades amb la cultura popular, com ara la Despertada amb els Fusellers de Castelló d'Empúries, la V Trobada de Puntaires, o el 2n Campionat de Botifarra.
Activitats per a joves des de les 17h i concerts des de les 20h al Moll de la Fusta (Doctor Prats, Marcel Lázara i Júlia Arrey, Suu, Angangas i Beals the Band). Les associacions juvenils de la ciutat organitzen, per quart any consecutiu, la festa major juvenil i associativa de Barcelona, enguany dedicada a reivindicar l’ús de l’espai públic, aquest any sota el lema « Per cuidar-la, cal cuidar-nos», dins la programació oficial de les Festes de Santa Eulàlia.
Carnaval (diversos municipis, al voltant de l’11 de febrer)
No cal discutir per qui té el títol al millor Carnaval de Catalunya, òbviament és... Millor ho deixem a gust del personal! El comú denominador de tots ells, això sí, és la sàtira, la disbauxa, les màscares i disfresses, les rues i cercaviles, la música... I molta implicació associativa de barris i viles que celebren, com si s’acabés el món, l’arribada del Rei Carnestoltes –i companyia- fins l’enterro de la sardina. Per nomenar alguns dels carnavals amb més tradició i concurrència, sense que ningú senti discriminacions, hi ha el de Vilanova i la GeltrúSitgesl’Alt Maresme a Calella, el de Terra Endins de Torelló...
A Les Borges Blanques hi ha una cafeteria, l'Slàvia, que compleix 25 anys, i ha decidit endegar una iniciativa que es circumscriu no només al mes de febrer, sinó al gruix de l'any. Es tracta de la programació de 25 concerts per celebrar aquest quart de segle del local. Els noms que apareixen al cartell i que es desplaçaran a la capital de les Garrigues fan respecte, així que l'Slàvia comptarà amb molt de públic per poder acomplir el lema "sense tu no hi ha art".
Andrea Mir, Moniato, Sweet Angie i Catacasa amenitzaran un dinar solidari a la Societat Cultural de Sant Jaume de Premià de Dalt que servirà per recaptar fons per al Projecte Tabassaye africà, una associació assistencial creada el 2017 a Catalunya i a Suïssa per ajudar al desenvolupament sanitari, humà i educatiu dels habitants de Tabassaye Manding, un poblat situat a 60 km de Kolda, capital de l'alta Casamance, al Senegal.
La Llibreria 22 de Girona organitza el Club de Lectura Feminista, que dura gairebé un any i que programa la lectura d’una obra escrita per una dona una vegada al mes (excepte el mes de desembre) . Pel que fa al mes de febrer, la clàssica llibreria de les comarques de Girona ha programat el llibre 'El cuaderno dorado' de Doris Lessing (DeBolsillo). Les persones que participen en aquest club, després poden trobar una valoració crítica de l’acte al blog del club.
font 
http://xarxanet.org/cultural/noticies/imperdibles-culturals-febrer-2019