divendres, 3 d’agost del 2018

Festes d’aquesta setmana (del 30 de juliol al 5 d’agost de 2018)



Ballades en fonts i pous
Diferents poblacions, agost de 2018
Les illes Pitiüses mantenen, dins la seva tradició popular, l'antiquíssim costum d'anar a ballar en pous i fonts en determinades dates del calendari anual. Les ballades es concentren entre el solstici d'estiu i el 5 d'agost, diada de la Mare de Déu de les Neus, patrona d'aquestes illes.

Festa Major i Fogardera
La Ràpita (l’Alt Penedès), fins al 8 d'agost de 2018
Cada diumenge de festa major el Ball de Diables de la Ràpita fa la representació del seu acte sacramental, la lectura de les sàtires i la Fogardera, una impressionant encesa de més de vint minuts de pirotècnia incessant que vol representar l'Infern i que clou els intensos dies de la festa gran del poble.


Festa Major
Argentona (el Maresme), de l'1 al 6 d'agost de 2018
L’aigua i els càntirs són dos dels elements indispensables de la seqüència ritual tradicional de la festa major d'estiu d'Argentona, una vila del Maresme que, cada any des del segle XVII, renova el seu vot de poble a sant Domènec en agraïment per haver-los deslliurat de la pesta.

Ritu del càntir nou
Diferents poblacions, 4 d'agost de 2018
Coincidint amb l'època de l'any en què l'aigua és menys abundant als pous i a les fonts, el 4 d'agost se celebra la Festa de Sant Domènec o Sant Domingo, una diada que inclou la purificació i benedicció de l'aigua i el singular ritu del càntir nou.

Festa major
Poboleda (el Priorat), del 3 al 6 d'agost de 2018
Poboleda és un dels pocs municipis de tot el país que compta amb un canó festiu per anunciar l'arribada de la festa major, que en aquest municipi se celebra en honor de Sant Domènec fins a finals d'agost amb una gran quantitat d'actes de tot tipus.

Festa Major
Rocafort de Vallbona, Aj. Sant Martí de Riucorb (l'Urgell), fins al 6 d'agost de 2018
Sorgida espontàniament fa més de trenta anys durant la inauguració d'una font, la guerra d’aigua de la festa major de Rocafort de Vallbona és un bon exemple de com amb els recursos que un poble petit té a l’abast —un remolc cisterna amb mànegues i una bona presa d’aigua— es pot celebrar una batalla festiva amb aigua sense cap més pretensió que divertir-se una estona.

Festes del Crist de la Salut
El Palmar, Aj. de València (l’Horta), fins al 6 d'agost de 2018
Cada any a principi d'agost, centenars de persones celebren una singular romeria lacustre damunt les aigües de l’Albufera de València. És el moment més emblemàtic de la sortida anual del Crist de la Salut, protector d'aquest llac i patró del Palmar, un petit poble que aquests dies celebra la seva festa major d’estiu.

Aplec del Vinyet
Sitges (el Garraf), 5 d'agost de 2018
Cada 5 d’agost milers de persones s’apleguen al voltant del santuari de la Mare de Déu del Vinyet per celebrar la festa anual dedicada a la patrona del Garraf, una petita marededéu bruna a qui s'atribueix el domini sobre les condicions atmosfèriques.

Festes del carrer de Gurb
Vic (Osona), fins al 9 d'agost de 2018
Un ninot passejat com un ídol popular, el repartiment d’aigua sagrada, la història religiosa d’un sant guaridor d’una epidèmia i la crema ritual de bruc pels carrers i places, són els elements característics de les Festes de Sant Albert del Barri de Gurb de Vic.

LLIBRES RECOMANATS
Calendari de festes amb aigua
Carrera i Escudé, Manel / Botarga Produccions

Museu del Càntir Argentona. Guia
Calvo Vergés, Oriol / Museu del Càntir d’Argentona
http://www.festes.org/media.php?id_media=2365