dilluns, 16 de juliol del 2018

FULLS DEL MUSEU ARXIU DE SANTA MARIA



Us fem arribar el targetó  amb motiu de la celebració dels 40 anys de Fulls Arxiu de Santa Maria
LA REVISTA
L’abril de 1978 sortia el primer número de Fulls del Museu Arxiu de Santa Maria. Eren fulls ciclostilats; d’aquí en ve el nom. La revista naixia amb l’objectiu de donar a conèixer la documentació dels fons de l’arxiu, posar-la a l’abast de tots els estudiosos i, a la vegada, deixar constància escrita dels treballs de conservació i d’investigació que en resultaven, tant en la part de Museu com en la d’Arxiu.
Fulls és avui una publicació de referència, no solament per a la història de Mataró i el Maresme, sinó també per a la història global del país. És una de les revistes més longeves en el seu gènere. No ha deixat mai de sortir en aquests 40 anys. Una continuïtat avalada pel rigor acadèmic, pels gairebé 500 estudis originals publicats i pels nombrosos col·laboradors que els han escrit.
L’ACTE
Es presentarà el número 121 de la revista amb la intervenció dels autors dels estudis que s’hi publiquen:
Joan Comellas, 150 anys de la parròquia de Sant Josep de Mataró. Una mirada als orígens
Ruth Garcia, Els cartrons de les Santes i el pintor Joan-Carles Panyó (1755-1840).
Una mostra d’art efímer de l’època barroca a Mataró
Nicolau Guanyabens, Eusebi Vidiella i l’auca del centenari del ferrocarril
Durant la presentació es mostrarà un dels cartrons de les Santes d’època barroca i també
les estampes de la polèmica auca d’Eusebi Vidiella.
A continuació es llegirà una petita selecció de fragments significatius d’alguns editorials de la revista al llarg de la seva història. I, finalment, es farà un brindis de reconeixement i agraïment a totes les persones i entitats que han fet i fan possible la revista: els socis del Museu Arxiu, l’equip de redacció, els correctors, els tècnics de Copisteria Castellà, els autors dels estudis, els subscriptors i anunciants, i les direccions de Cultura i Eduació de l’Ajuntament de Mataró.