dimecres, 3 de gener del 2018

“Els Pastorets de Mataró” s’estrenaran el 6 de gener



Marc Molina dirigirà Els Pastorets encapçalant un equip que compta amb Jordi Lluch com a director musical i Maria Garriga com a responsable de les coreografies

Els Pastorets de Mataró, l’espectacle centenari que cada Nadal es representa a la Sala Cabanyes, s’estrenaran el dissabte 6 de gener, diada de Reis. Després de les obres d’adequació de la Sala que s’han dut a terme en el darrer mig any, l’estrena d’Els Pastorets s’ha hagut d’endarrerir. Però un dels esdeveniments més representatius de les festes de Nadal no podia faltar a la seva cita amb els espectadors i, finalment, aixecarà el teló un any més. Dels Pastorets se’n faran deu representacions fins al diumenge 4 de febrer.

L’espectacle s’ha presentat aquest dilluns en una roda de premsa que ha comptat amb el nou director dels Pastorets, Marc Molina; la presidenta de Sala Cabanyes, Anna Gené; l’autor del cartell de l’obra, Enric Punsola; i una de les impulsores del Joc dels Pastorets, Raquel Codolà.

El nou director d’Els Pastorets de Mataró, Marc Molina (Mataró, 1982), té una llarga experiència com a director, productor i actor teatral. A Els Pastorets de Mataró, Molina hi ha participat fent gairebé tots els papers de l’auca, des de follet del pròleg fins a Mataties, passant per pastor sense text o ajudant de direcció.

A la Sala Cabanyes, ha dirigit “Aventures a la Gàl·lia” o “El Mikado”, la popular opereta de Gilbert i Sullivan que es va representar l’any 2011 i va fer gira per tot Catalunya en el marc del projecte “Espai A” del Departament de Cultura. Molina és també el director de La SaCa, l’escola de teatre de la Sala Cabanyes, i el director artístic de la productora Factea.

Molina s’ha envoltat d’un equip que aporta una mirada nova a l’espectacle, en el qual destaquen Jordi Lluch en la direcció musical i Maria Garriga com a nova coreògrafa.

Un nou pròleg
La part de l’espectacle que experimenta més canvis és el pròleg, un dels elements més particulars d’Els Pastorets de Mataró. La llum d’una fada farà de fil conductor de tot el pròleg, que comptaran amb unes bruixes molt diferents de les que hem vist en els darrers anys. “He intentat que el concepte de ‘la llum cegadora de l’Estel’, que és una frase dels Pastorets, sigui el fil conductor del pròleg”, ha explicat Molina. En el pròleg també hi jugarà un paper important el nou vestuari, dissenyat per Marina Pineda.

Més enllà del pròleg, un altre dels canvis dels Pastorets d’enguany és la revisió de la mètrica del text de Ramon Pàmies. Al llarg dels 101 anys que fa que es representa a la Sala Cabanyes, el text d’Els Pastorets de Mataró s’ha anat modificant, bàsicament per adaptar-lo a la nova normativa del català. Ara, amb la col·laboració de Pep Comas i M. Roser Trilla, s’ha treballat el text perquè tingui el nombre de versos corresponents, recuperant l’estructura basada en decasíl·labs i heptasíl·labs.

Pel que fa a l’estructura, Molina manté la divisió dels Pastorets en tres actes, però passa l’escena del Temple al final del Primer Acte, en comptes del principi del segon, on s’ha ubicat els darrers anys.

Cartell d’Enric Punsola
Els Pastorets de Mataró també canvien d’imatge amb un nou cartell, creat per l’artista mataroní Enric Punsola. El cartell, on damunt un fons vermell i negre s’hi llegeix el títol de l’espectacle, està inspirat en l’escena de l’Infern. Damunt els colors vermell i negre, hi apareixen traços de llum blanca, que representen “la llum cegadora de l’Estel” a què es fa referència en el text.

El joc dels Pastorets
Aquest any, Els Pastorets presenten com a novetat la creació d’un joc familiar que gira al voltant de l’espectacle. El joc, el primer material didàctic que hi ha al voltant de L’Estel de Natzaret de Ramon Pàmies, l’han elaborat conjuntament la Sala Cabanyes i l’Associació Cultural ...i15! A més, el joc compta amb la col·laboració de la direcció de Cultura de l’Ajuntament de Mataró i del departament de Promoció Econòmica.

El joc conté un teatrí que representa la Sala Cabanyes, on els nens i nenes poden dur a terme els seus propis Pastorets, amb els decorats de cada quadre i els personatges més característics de l’obra. A més, un conjunt de cartes fan possible molts altres jocs relacionats amb l’espectacle. El joc es podrà comprar a la Sala Cabanyes durant les representacions d’Els Pastorets i també a establiments de la ciutat.

Abonament per a tres obres
En aquesta temporada, la Sala Cabanyes ofereix la possibilitat d’adquirir un abonament per a tres dels muntatges que s’hi representaran: Els Pastorets, Billy Elliot i Els Miserables. Per un import de 43 euros, els espectadors poden comprar el pack “Per Nadal, regala teatre” amb les localitats per a totes tres obres, la qual cosa els suposarà un descompte del 15% respecte al preu de comprar-les per separat. Billy Elliot i Els Miserables són dues de les grans apostes de la Sala Cabanyes per aquesta temporada, que es podran veure a l’escenari mataroní el febrer i el maig, respectivament.

Dies de representació:
Dissabte, 6 de gener de 2018, a les 19.00 hores
Diumenge, 7 de gener de 2018, a les 17.00 hores
Dissabte, 13 de gener de 2018, a les 19.00 hores
Diumenge, 14 de gener de 2018, a les 17.00 hores
Dissabte, 20 de gener de 2018, a les 19.00 hores
Diumenge, 21 de gener de 2018, a les 17.00 hores
Dissabte, 27 de gener de 2018, a les 19.00 hores
Diumenge, 28 de gener de 2018, a les 17.00 hores
Dissabte, 3 de febrer de 2018, a les 19.00 hores
Diumenge, 4 de febrer de 2018, a les 17.00 hores

Lloc:
Sala Cabanyes (La Riera, 110-120)

Venda de localitats:
http://entrades.salacabanyes.cat