Diverses poblacions, 25 de desembre de 2017
En moltes poblacions empordaneses es manté viva la tradició de la mona de Nadal, un tortell dolç que els padrins regalen als seus fillols el dia de Nadal. Conegut popularment per “Rabassa” o per "Tortell de Nadal", és un precedent autòcton del Tortell de Reis i sembla que està relacionat amb el ritu del tió.
http://www.festes.org/
El tió
A l'interior de cada casa, fins al 25 de desembre de 2017
La cerimònia del Tió de Nadal és una romanalla d’un antic culte a un amulet domèstic protector de la família que els nostres avantpassats realitzaven pels volts del solstici d’hivern. Amb les transformacions que el temps imposa i malgrat l’arribada de costums forasters, aquest culte manté la plena vigència en terres catalanes.
http://www.festes.org/
Cançons per fer cagar el tió
A cada casa, fins al 25 de desembre de 2017
Es pot dir que hi ha tantes cançons per fer cagar el tió com cases i famílies. El repertori d'aquestes cançons en la nostra tradició cultural és extensíssim i, malgrat que totes responen a un mateix patró, les lletres tenen moltes variants. Us n'oferim un recull, agrupades per comarques, per cantar mentre es pica ben fort amb el bastó.
http://www.festes.org/
Els focs de la nit de Nadal
Diferents poblacions, 24 de desembre de 2017
Durant la nit del 24 de desembre, nit de Nadal, són moltes les poblacions catalanes on és costum d’encendre focs, ja sigui en forma de fogueres o bé amb forma de torxes fetes amb tot tipus d'herbes. Aquesta és una pràctica que és hereva de mil·lenaris ritus propiciatoris de la fertilitat i d’expulsió del mal.
http://www.festes.org/
Cremada del carro
Organyà (l'Alt Urgell), Nit del 24 de desembre del 2017
En sortir de la missa del gall, els organyesos no se’n van a fer cagar el tió, sinó que presencien amb admiració la representació del ball del Cavallot i la Balladora, així com la cremada del carro posterior, seguida d’una profitosa xocolatada i una cantada de cançons que dura fins gairebé les dues de la matinada.
http://www.festes.org/
Festa de la fia-faia
Bagà (el Berguedà), 24 de desembre de 2017
Les festes amb foc són un dels elements més importants de les festes populars catalanes. La majoria se celebren coincidint amb el solstici d´estiu. A Bagà, però, les flames marquen l´entrada al fred de l’hivern, en una intensa cremada col·lectiva de torxes, les "faies", que la nit de Nadal il·lumina les muntanyes del nord del Berguedà.
http://www.festes.org/
Rodà de les aixames
Relleu (la Marina Baixa), 24 de desembre de 2017
Cada 24 de desembre al vespre, els xiquets i xiquetes de Relleu van per els carrers amb unes torxes d'espart anomenades "aixames". Primer passen per les cases demanant les estrenes i cantant cançons nadalenques i al final, a la plaça major, encenen les torxes que fan rodar perquè no s’apaguin.
http://www.festes.org/
Era Soca de Nadau
Les (la Val d'Aran), 24 de desembre de 2017
L’esforç i la imaginació de la població aranesa de Les ha ajudat a convertir l’encesa de la Soca de Nadau, una antiga pràctica familiar quasi en desús, en una celebració popular amb un fort caràcter socialitzador i eix de les festes nadalenques de la comunitat.
http://www.festes.org/
Les aixames
Xixona (l'Alacantí), 24 de desembre de 2017
El dia 24 a la nit, a diverses poblacions del País Valencià, com Xixona, els xiquets i xiquetes acompleixen una tradició ancestral: van per els carrers amb unes torxes anomenades "aixames", que fan rodar mentre demanen, casa per casa, les estrenes.
http://www.festes.org/
Pessebre Vivent
Pals (el Baix Empordà), 25 i 26 de desembre de 2017 i 1 de gener de 2018
Les espectaculars possibilitats escèniques que ofereixen els carrers i places del nucli antic de la vila de Pals són aprofitades, cada any, per escenificar aquest pessebre vivent que destaca per la recreació d'alguns vells oficis relacionats amb el mar i l'arròs i per la incorporació de quadres bíblics.
http://www.festes.org/
Festa de la Fia-faia i endreça de cases
Sant Julià de Cerdanyola (el Berguedà), 24 de desembre de 2017
Sant Julià de Cerdanyola acull, durant el vespre i la nit de Nadal, la festa de la Fia-Faia i l’Endreça de cases, una de les celebracions festives més importants de l'any al municipi. La jornada, que compta amb dos moments ben diferenciats, visualitza que aquesta és una nit especial per a tothom.
http://www.festes.org/
Els Pastorets
L'Ametlla de Merola, Aj. Puig-Reig (el Berguedà), 26 i 30 de desembre i 7, 14 i 21 de gener de 2018
Una música i una lletra pròpies, fruit d’una llarga tradició teatral, una escenografia artesanal i la participació entusiasta de tots els veïns són les claus de l’èxit dels Pastorets de l’Ametlla de Merola, que es representen cada diumenge de gener al teatre d’aquesta antiga colònia tèxtil del riu Llobregat.
http://www.festes.org/
Mostra de diorames i pessebres
Mont-Ras (el Baix Empordà), fins al 15 de gener de 2017
Cada any per Nadal la població baixempordanesa de Mont-Ras acull una exposició de pessebres i diorames que aglutina algunes de les millors creacions dels artistes pessebristes d'aquestes contrades.
http://www.festes.org/
Cagations populars
Diferents poblacions, Nadal de 2017
Tot i que la cerimònia nadalenca d'alimentar i fer cagar un tros de soca gruixuda d'arbre és un ritu de tipus domèstic que s'esdevé bàsicament a l'interior de cada llar catalana, des de fa uns anys, diverses poblacions han convertit aquest ritu casolà en un esdeveniment col·lectiu que té lloc a l'espai públic.
http://www.festes.org/
El cant de la Sibil·la
Diferents poblacions, 24 de desembre de 2017
La nit de Nadal, Mallorca celebra les Matines, les misses que commemoren el naixement de Jesús i, durant les quals, té lloc l’emotiu Cant de la Sibil·la, un drama litúrgic medieval nadalenc d’origen incert en què es profetitza la fi de món i la segona vinguda de Jesucrist per jutjar els fills de Déu.
http://www.festes.org/
RECOMANACIONS EDITORIALS
Guia de tions de Catalunya
Diversos autors, / Edicions Cossetània
http://www.festes.org/media.
El cant de la Sibil·la. Patrimoni de la Humanitat
Vicens i Vidal, Francesc / Lleonard Muntaner, Editor
http://www.festes.org/media.
festes.org al Facebook --> http://www.facebook.com/pages/
festes.org a Twitter --> https://twitter.com/festesorg
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada