dimecres, 22 de març del 2017

[Sostenible] Butlletí 322 - La Xarxa celebra 20 anys, demanant lideratge i transversalitat de la sostenibilitat als governs municipals

 

Butlletí 322 - La Xarxa celebra 20 anys, demanant lideratge i transversalitat de la sostenibilitat als governs municipals

 
 07-03-2017 al 20-03-2017 
 
REFLEXIÓ   |   NOTÍCIES   |   RECURSOS   |   BONES PRÀCTIQUES   |   LA DADA   |   ESPECIALS 
AGENDA
 
Reflexió
 

Entrevista

 
 

“L’oligarquia és un mur de contenció per a la transició energètica”

20/03/2017
Entrevistem Sebastià Riutort, sociòleg i autor del llibre “Energía para la democracia”
 
 
Sebastià Riutort és doctor en Sociologia de la UB, on actualment hi imparteix docència. Les seves línies de treball són la transició cap a la sobirania energètica, la nova economia cooperativa i la innovació en l’àmbit de la política socioeconòmica municipal. El seu primer llibre, Energía para la democracia  analitza els processos d’innovació social i de democratització de l'energia impulsats per cooperatives de ciutadans per a les energies renovables. De manera especial, ha analitzat de prop el cas de Som Energia.
 
 

Reportatges

 
 

La Xarxa celebra 20 anys, demanant lideratge i transversalitat de la sostenibilitat als governs municipals

Celebra la 17a Assemblea a Tarragona, amb 286 administracions associades i 20 grups de treball
 
 
Liderar els ajuntaments i fer valdre la força i la urgència del medi ambient per convertir la sostenibilitat en un compromís de cada ciutat i poble de Catalunya. Aquesta reivindicació és representativa de l'energia de la 17a Assemblea de la Xarxa de ciutats i pobles cap a la sostenibilitat, celebrada aquest 8 de març a Tarragona. La trobada ha permès compartir iniciatives locals pioneres i aprovar la Declaració de Tarragona per un turisme sostenible i compartit.
 
 

Opinions

 
 

Només #natura a Instagram

 
18/03/2017
Joana Diaz
La natura és tan grandiosa que ofereix emoció, atracció i admiració permanent i continuada a l’iris. Però el medi ambient és un concepte social que no entra pels ulls sinó pel coneixement i necessita molt més que grans pantalles i grans angulars.

Un metabolisme perillós: remeis de futur contra l’augment del CO2?

14/03/2017
Jaume Terradas
La geoenginyeria és una de les esperances per a intentar frenar i reduir els nivells de CO2 de l’atmosfera. Les innovacions tecnològiques han d’ajudar a trobar una solució al problema.
 
Notícies
 

Es presenta la Setmana de l'Energia 2017

 
20/03/2017

Del 19 al 25 de juny se celebra la Setmana de l'Energia 2017, coincidint amb la Setmana Europea de l'Energia Sostenible, una campanya de conscienciació que pretén sensibilitzar la societat en relació a l'estalvi i l'eficiència energètica. 

La Diputació de Barcelona promou l'educació ambiental en sistemes aquàtics continentals

20/03/2017

En el marc de les accions al voltant del Dia Mundial de l'Aigua, la Diputació de Barcelona presenta el programa de suport Va d’Aigua. El programa pretén donar a conèixer i difondre els valors dels sistemes aquàtics continentals, promoure la seva conservació i fomentar un ús sostenible de l’aigua dolça que garanteixi l’equilibri entre satisfer la demanda de consum i la conservació del medi natural.
 
 

Arrenca el projecte Lleida+Biodiversitat amb la proposta d’apadrinament de caixes niu

 
17/03/2017

La Paeria de Lleida ha endegat aquest un projecte destinat a donar a conèixer i afavorir la biodiversitat urbana de la ciutat de Lleida, així com a fomentar la implicació de la ciutadania en la seva millora, començant per augmentar la presència de refugis de fauna al municipi.

S’inicia el procés de participació ciutadana a l’Estratègia del patrimoni natural i la biodiversitat de Catalunya

16/03/2017

L’Estratègia de patrimoni natural i biodiversitat de Catalunya estableix el full de ruta de la Generalitat en matèria de conservació de la natura fins l’horitzó 2030.Aquest març s’ha iniciat el procés de participació ciutadana per donar a conèixer el document inicial de l’Estratègia i per recollir les aportacions dels sectors que hi estan més vinculats i de la ciutadania en general.
 
 

Mataró posa en marxa un pla d’acció per millorar l’estat de neteja i la recollida de residus de la ciutat

15/03/2017

L’Ajuntament de Mataró ha posat en marxa un pla d’acció per millorar el servei de recollida de residus i neteja viària i de platges, adequar-lo a les necessitats de la ciutat, atacar l’incivisme i complir els objectius de recollida selectiva als quals obliga la normativa catalana en l’horitzó del 2020. 

Manresa invertirà gairebé 2,5 milions d'euros per millorar l'enllumenat públic durant els propers 5 anys

14/03/2017

A principis de 2018  arrencarà la primera fase d’actuacions que inclou treballs als carrers i places del Centre Històric on se substituiran més d’un centenar de lluminàries de vapor de sodi per d’altres de llum blanca amb tecnologia led.
 
 

Es celebra a València la II Jornada del Pacte de les Alcaldies pel Clima i l'Energia

14/03/2017

La Diputació de València, a través de la Xarxa de Municipis Valencians Cap a la Sostenibilitat, ha celebrat la II Jornada del Pacte de les Alcaldies pel Clima i l'Energia, on s'han posat de manifest exemples d'actuacions que poden dur a terme els 214 municipis que ja s’han compromès amb aquest Pacte al País Valencià.

El Consell Comarcal d'Osona i Olot, entre les entitats reconegudes amb els Premis d'Excel·lència Energètica

10/03/2017

Els guardonats dels Premis d'Excel·lència Energètica 2017 de l'Institut Català de l'Energia han estat l’Ajuntament d’Olot i l’UTE Gas Natural-Wattia Olot; SUD Energies Renovables; M. Àngels Negre; Estabanell Energia i Evectra Mobility Services; Tarpuna; el Consell Comarcal d’Osona, i el Grup de Gestors Energètics, i han rebut el premi de mans del conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget. 
 
 

La ciència ciutadana s’erigeix com una gran aliada de la biodiversitat

 
10/03/2017

Un nou estudi, en el que hi participa l’investigador del CREAF i la UAB Bernat Claramunt, destaca el gran potencial que encara té per davant la ciència ciutadana en el camp de la conservació. De fet, més del 50% de les dades de la Infraestructura Mundial d’Informació en Biodiversitat (GBIF) ja provenen de la ciència ciutadana.

Reus inicia la campanya de foment del reciclatge “I tu, per què recicles?”

10/03/2017

La novetat d’aquesta campanya és que l’Ajuntament de Reus destinarà els recursos que s’obtinguin de l’increment de la recollida selectiva a projectes i activitats relacionats amb la cultura (fracció de paper), l’educació (fracció d’envasos), l’aprofitament alimentari i la lluita contra la pobresa (fracció de vidre) i l’art (fracció orgànica).
 
 

Més Notícies

 
 

Agricultura

 
 

Inici de les actuacions pels nous horts urbans a Calaf

Aigua del metro per al reg dels horts de Can Buxeres a L'Hospitalet

 
 

Biodiversitat

 
 

Les orenetes s’avancen a la primavera

Sant Andreu de la Barca combat les plagues amb ratpenats

 
 

Energia

 
 

Palafolls comença a substituir l'enllumenat públic per leds

Sant Fruitós de Bages renova l'enllumenat públic amb la instal·lació de tecnologia LED

 
 

Parcs naturals/Paisatge

 
 

Suma d'esforços per salvar els boscos del Maresme

El Parc Natural de Cap de Creus organitza un curs de guies subaquàtics per fomentar el busseig responsable i sostenible

 
 

Actuació conjunta de Sant Cugat i Rubí per millorar l’accés a l’estany dels Alous i preservar els seus valors ecològics

 
 

Reciclatge/Residus

 
 

El Papiol prepara canvis per millorar la recollida selectiva

Gavà ja disposa de minideixalleries

 
 

Pla pilot de recollida de residus porta a porta, a Lleida

 
Recursos
 

L’autoconsum, una opció viable per a particulars, empreses i per a l’Administració


Coincidint en dates amb la Creació de la Taula d’impuls a l’autoconsum fotovoltaic a Catalunya i del Dia Mundial de l’Eficiència Energètica (5 de març), diverses associacions i administracions catalanes han presentat la campanya ‘L’autoconsum, una opció viable per a particulars, empreses i per a l’Administració’, que gira entorn d’un vídeo divulgatiu elaborat per aquestes entitats.

Valor afegit

 
Te'n vas, envàs ?

Reciclar està molt bé, però encara és més important reduir, eliminar la generació de residus. El programa Valor Afegit de TV3 analitza com s'està lliurant la batalla per reutilitzar les ampolles o per comprar a granel, com es feia abans, o per reduir el pes i els contaminants dels envasos. Un repte per als governs, la indústria i els consumidors.
 
 

Més Recursos

 
 

Programa d'Ecoactivitats 2017 a Lleida

Es convoca el Premi Medi Ambient CILMA 2017

 
 

Procés i transport de la contaminació atmosfèrica

 
Bones Pràctiques
 

Es presenta la guia Cornellà a peu


Aquesta Guia Cornellà a Peu recull 17 itineraris per la ciutat  i és una proposta que s’emmarca en el programa Cornellà Natura, que un principi té l’objectiu de renaturalitzar la ciutat, que el nostre municipi esdevingui  un territori on el verd, les plantes i els arbres, sigui preeminents i ens ajudin a transformar la ciutat a fomentar la biodiversitat i la connectivitat.

Per unes Falles Sostenibles


Aconseguir unes Falles més sostenibles. Amb aquest propòsit treballen de forma conjunta la Diputació de València, la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural i l’Ajuntament de València a través d’un ampli projecte marc que pretén estimar l’impacte real de la festa en els àmbits econòmic, social, turístic i ambiental a la ciutat i els municipis de les comarques de València.
 
 

Mataró redueix la despesa energètica de dos equipaments municipals amb l’aplicació de bones pràctiques


La Biblioteca Antoni Comas i l’Edifici de Vidre han reduït notablement la seva factura energètica en els darrers 6 mesos amb l’aplicació de bones pràctiques. L’estalvi conjunt aconseguit amb mesures com la utilització eficient de la climatització o apagar els llums que no són necessaris ha estat de 3.000 €.

La 2a Marató de l'estalvi energètic aconsegueix 81.000 euros per la pobresa energètica

 
Les accions de la Marató s'han aplicat per part de 12 ajuntaments en més de 60 equipaments. Gràcies a la implicació de 2.000 treballadors, 10.000 alumnes i 100.000 s'han aconseguit uns estalvis d'energia, aigua i emissions de CO2, i de 81.506,75 € que es destinaran a la lluita contra la pobresa energètica.
 
 

S'obre l'Aula d'Educació Ambiental de Sant Adrià de Besòs

 
 

Més Bones Pràctiques

 
 

L'Hospitalet incorpora bicicletes elèctriques plegables per a ús intern del personal municipal

L'Hospitalet aplica tractaments innovadors contra la processionària del pi

 
 

Moià redueix un 25% el cost del servei d’enllumenat públic

El Projecte ReGot a Menorca

 
 

La Dada

 
 

Al 2020 les emissions de CO2 de Catalunya seran un 21% inferiors a les del 2005


La dada es desprèn del Full de Ruta per a l’assoliment de l’objectiu de reducció d’emissions difuses de gasos amb efecte d’hivernacle per al 2020 que ha elaborat l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic. L’escenari de creixement econòmic pot fer augmentar les emissions per sobre de les previsions, i caldrà canvis estructurals i de millores en eficiència.

Resultats de l'estudi del consum energètic de les famílies vulnerables a Sabadell


L’estudi comparatiu del consum energètic a Sabadell entre els anys 2014 i 2015 conclou que l’evolució del consum energètic de les famílies vulnerables es manté estable, amb una certa evolució quantitativa. Malgrat l’increment del nombre de prestacions, hi ha alguns indicadors que aporten informació positiva sobre l’impacte i els efectes de les actuacions impulsades des del conjunt de la societat –administracions i entitats– per fer front al fenomen de la pobresa energètica.
 
Especials
 

Setmana Europea de l'Energia Sostenible


Del 19 al 25 de juny se celebra la Setmana de l’Energia 2017, coincidint amb la Setmana Europea de l’Energia Sostenible, una campanya de conscienciació que pretén sensibilitzar la societat en relació a l’estalvi i l’eficiència energètica. Durant els mesos de maig, juny i juliol es realitzaran diferents activitats arreu del territori adreçades a la ciutadania. En aquest especial volem recollir informació sobre energia i sobre els actes que es celebren al voltant de la Setmana. En aquesta web podreu trobar tota la informació i el calendari d'activitats.

Dia Mundial de l'Aigua

 
L'Assemblea General de les Nacions Unides va designar el 22 de de març de 1993 com el primer Dia Mundial de l'Aigua. Des d'aquell moment se celebra per centrar l'atenció en la importància i la defensa de la gestió sostenible dels recursos d'aigua dolça.
En l'edició del 2017 el lema es centra en "Aigua i Aigües Residuals". Diverses administracions catalanes s'han coordinat per promoure una campanya d'activitats de sensibilització, comunicació i educació ambiental conjunta i coordinada arreu del país.
 
 

Biomassa, combustible per la transició energètica


Catalunya és un país de boscos. I sembla que ho està recordant. La biomassa, com a font d’energia, és avui l’única renovable que creix imparable, malgrat la crisi.
Sostenible vol dedicar aquest especial a analitzar la situació i les perspectives de futur d’una font energètica, la cadena de valor de la qual està íntegrament en el territori: obtenció, processament, transport, distribució i venda, sense oblidar la part de disseny i fabricació de calderes. I que, segons l’Estratègia Catalana per la Biomassa i el Pla d’Energia i Canvi Climàtic de Catalunya 2012-2020 podria ser la segona energia renovable més important a Catalunya en només 3 anys.

Adaptació al Canvi Climàtic

 
A Catalunya els efectes principals de l’escalfament es deixaran sentir a la costa però també a l’interior amb la pertorbació del cicle hidrològic, de la biodiversitat, dels boscos i de l’agricultura. La manca de recàrrega dels aqüífers, els incendis i la manca de recursos hídrics per als conreus seran alguns d’aquests efectes.
Sostenible.cat vol ajudar a abordar aquest gran repte amb aquest especial informatiu, on recollim informacions i reflexions valuoses per orientar aquells que han de prendre decisions en aquest sentit i acompanyar els ciutadans en la comprensió d’aquesta complexa situació.  
 
Agenda
 

14/03/2017

Exposició "Actuem amb energia" a Manlleu

15/03/2017

Jornades: La Central de Compres del món local

 
 

20/03/2017

Setmana del Medi Ambient 2017 a Prats de Lluçanès

21/03/2017

DIA INTERNACIONAL DELS BOSCOS

 
 

21/03/2017

Conferència: Aigua, bé comú. Reptes i futur

22/03/2017

DIA MUNDIAL DE L'AIGUA

 
 

22/03/2017

II Congrés de l'Aigua a Catalunya

22/03/2017

Catalunya Futur Verd: cicle de jornades de debat i reflexió

 
 

22/03/2017

Cicle Kosmopolis 17: La literatura del canvi (climàtic)

23/03/2017

Mirades a la mobilitat sostenible

 
 

24/03/2017

Visita: AiguArt: Les columnes del canvi

24/03/2017

Visita: AiguArt: Un espectacle d'aigua, música i color

 
 

25/03/2017

Visita: AiguArt: Unes clavegueres de cine

25/03/2017

Taller: AiguArt: El rap dels déus de l'aigua

 
 

25/03/2017

Descobrim petites bestioles al gorg de Castellfollit (Poblet)

25/03/2017

Taller: Obtenció de planter

 
 

25/03/2017

Visita familiar: AiguArt: Les clavegueres i en Felip Marlot

25/03/2017

L'Hora del Planeta

 
 

26/03/2017

Ecodescoberta. "Els racons de l'Horta de Grenyana, en bicicleta"

27/03/2017

Jornada: Auditories energètiques a l'abast de tots

 
 

28/03/2017

Fòrum tècnic "La gestió energètica eficient". Inauguració oficial de l'Any de la Gestió Energètica Eficient

28/03/2017

Jornada ENERGÈNCIES 2017 Intercanvi d’experiències d’aprenentatge al voltant de l’energia

 
 

29/03/2017

Taller familiar: AiguArt: Aquòfon: gotes de música i ciència

30/03/2017

Jornada: Vallès Circular

 
 

30/03/2017

Jornada: Millora de la rendibilitat econòmica de les instal·lacions de biomassa: venda d’emissions de CO2

31/03/2017

Jornada: Resiliència urbana per l’adaptació local al canvi climàtic - Solucions basades en la natura i balanç econòmic

 
 

01/04/2017

La piuladissa de la primavera

01/04/2017

Taller: SEMBRA NATURA: Fes un hort a casa

 
 

06/04/2017

Ruta: Barcelona, pol de ciència: la Barceloneta

09/04/2017

Segona EcoFira de Calaf

 
 
   
Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona
 
   
Twitter Facebook YouTube