dijous, 26 de gener del 2017

Internacionalitzar la punta catalana

Internacionalitzar la punta catalana

Exemple de punta al coixí.
L’Associació Catalana de Puntaires (ACP) manté contactes regulars amb associacions puntaires internacionals. Difondre la punta catalana arreu del món, i paral·lelament conèixer les tècniques que es practiquen lluny de Catalunya, és una de les seves principals prioritats. Fruit d’aquesta voluntat oberturista, les puntaires catalanes formen part de l’Organisation Internacionale de la Dentelle aux Fuseaux et à l’Aiguille (OIDFA), constituïda l’any 1982. Rosa Maria Provencio, presidenta de l’ACP, destaca la importància de participar en els congressos bianuals de l’OIDFA: “Ens permet conèixer les novetats del món puntaire, i establir contacte amb les millors mestres a escala europea”, subratlla.
L’organització del Concurs Internacional de Puntes Contemporànies compleix el mateix objectiu: compartir experiències i tècniques amb algunes de les millors puntaires mundials. Les candidates que desitgen participar-hi poden utilitzar qualsevol tipus de tècnica: boixets, punt a l’agulla, macramé, frivolité...  Únicament han de respectar el motiu que ha inspirat cada certament del Concurs, molt divers en les vuit edicions celebrades fins ara: Gaudí, tocats, paleta pastel, pàgines subtils, l’aigua, de cap a peus... Per tal que les seves sòcies puguin emmirallar-s’hi com a exemple, els dos primers premis de cada edició, valorats amb 1000€ i 500€ respectivament, passen a formar del patrimoni de l’associació.
El IX Concurs Internacional de Puntes Contemporànies està dedicat al reconegut pintor surrealista Salvador Dalí. Provencio es felicita d’haver pogut comptar amb la col·laboració de la Fundació Gala – Salvador Dalí: “Ens han ofert les màximes facilitats i han contribuït a crear una de les edicions més originals del concurs”.
 
L'Associació Catalana de Puntaires cataloga el seu fons
Amb la col·laboració de la Direcció General de Cultura Popular i l’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural, l’Associació Catalana de Puntaires està catalogant el seu fons. Segons Provencio, “registrar el nostre fons evitarà la possible pèrdua de peces i investigar les tècniques que desconeixem”. Eva Garcia Lleixà, historiadora de l’art i tècnica en catalogació, ha supervisat les 250 peces registrades en la primera fase del projecte. Provencio anuncia que ja s’ha iniciat la segona fase del procés de catalogació, que preveu registrar aproximadament 280 noves peces, i que posarà fi a l’esmentada catalogació.
Actualment, l’ACP és l’única organització estatal que agrupa les associacions puntaires a escala autonòmica. Una singularitat que la fa mereixedora del reconeixement de tota la comunitat puntaire internacional.
publicat per