divendres, 11 de novembre del 2016

Festes d'aquesta setmana (del 7 al 13 de novembre de 2016)

La vida i la llegenda d'aquest sant amb nom de déu guerrer venerat a Catalunya des de temps immemorials com a patró de la cavalleria explica en part el fenomen òptic de l'Arc de Sant Martí i el de l'Estiuet de Sant Martí, l’interludi de bonança que cada any té lloc a mitjans de novembre.

Festa Major
Arenys de Munt (el Maresme), del 4 al 13 de novembre de 2016
La Festa Major de Sant Martí dura tota una setmana i es caracteritza per una exquisidesa gastronòmica local: el farcit o relleno de pomes, un plat amb recepta medieval, hereu de la "bóia", que només s'elabora per aquestes dates.

Festa Major
Xerta (el Baix Ebre), del 7 al 12 de novembre de 2016
La temporada de bous a les terres de l’Ebre finalitza per Sant Martí, a Xerta, on celebren les últimes tancades i bous a la plaça. La Jota Xertolina, ballada per grans i petits el dia del sant patró, esdevé un dels altres actes essencials de la celebració.

Aplec de Sant Martí
Santa Pau (la Garrotxa), 11 i 13 de novembre de 2016
Sardanes, una castanyada, el sorteig d'un xai, una gran caliuera a disposició de tothom i el Joc de la Virolla són alguns dels elements de l'Aplec de Sant Martí, que cada any es celebra a l'ermita dedicada a aquest sant que hi ha a Santa Pau.

Festa del Vi Nou
Calonge (el Baix Empordà), del 4 al 13 de novembre 2016
La vila de Calonge dedica bona part de la seva Festa Major d’Hivern a celebrar l’arribada del primer vi de la temporada, un vi de pagès i amb denominació d’origen Empordà que és en una de les zones enològiques amb més tradició de Catalunya.

El Ball de Faixes
Sant Martí de Tous (l'Anoia), 12 de novembre de 2016
"Visca Sant Martí i visca Catalunya!". El crit en honor al patró i al país torna a ressonar, pels volts de l'11 de novembre, amb la tradicional execució del ball de faixes de Sant Martí de Tous. Cada festa major, un dels balls més propis de l'Anoia retorna amb tot el seu esplendor i la seva història, essent un dels pocs balls de faixes que hi ha a tot el país.

Fira de Sant Martí
Puig-Reig (el Berguedà), de l'11 al 13 de novembre de 2016
La festa major d’hivern de Puig-Reig se celebra pels volts de l’11 de novembre amb l’arrelada tradició d’escollir la pubilla i l'hereu amb els vots de totes les entitats del municipi. La festa també compta amb diverses fires temàtiques i altres activitats culturals.

Festa de la Ratafia
Santa Coloma de Farners (la Selva), del 10 al 13 de novembre de 2016
La Festa de la Ratafia de Santa Coloma de Farners és la més antiga i arrelada de totes les que se celebren a Catalunya relacionades amb aquest licor espirituós. Estructurada al voltant d’un concurs i d’una fira, la festa està destinada a preservar i ampliar la tradició colomenca al voltant de l'elaboració d'aquesta beguda.

Fira de la Perdiu
Vilanova de Meià (la Noguera), 13 de novembre de 2016
Cada segon diumenge de novembre Vilanova de Meià celebra la seva Fira de la Perdiu, una trobada on s’exposen diferents ocells apreciats per la qualitat de la seva carn. La protagonista del mercat és la perdiu roja, que es distingeix per tenir vermells el bec i les cames, i la caça, cria i gastronomia de la qual compta amb una gran tradició a la zona.

Mostra Internacional de Titelles
Diferents poblacions de la Vall d'Albaida, del 10 al 13 de novembre de 2016
Durant una setmana, diverses poblacions de la comarca de la Vall d'Albaida, al País Valencià, viuen les històries explicades per titelles, putxinel·lis i marionetes en el marc d'un certamen de referència que cada any reuneix al bo i millor en l’art de la manipulació d’aquests petits éssers moguts per fils i del teatre d’animació en general.

Fira de l'Intercanvi
Mieres (la Garrotxa), 13 de novembre de 2016
Intercanviar i compartir béns i serveis són les dues principals activitats que es fan durant la Fira de l'Intercanvi de Mieres, mirall de totes les altres fires d'aquestes característiques que es celebren al país. Nascuda el 9 de novembre de l'any 1986, la Fira s'ha consolidat com un esdeveniment que ha aconseguit demostrar que viure només amb el troc també és possible.

Fira d'Oli Siurana
Reus (el Baix Camp), 11 i 12 de novembre de 2016
També coneguda amb el nom de Festa de l’Oli Nou, la Mostra és una de les cites festives més importants per divulgar el coneixement de la Denominació d'Origen Protegida Oli Siurana i presentar l’oli nou de la temporada, que es pot degustar i adquirir durant tot el cap de setmana.


NOTÍCIES D'ACTUALITAT

Festa Major de Sant Martí 2016 a Viladecavalls


RECOMANACIONS EDITORIALS

Pous de neu i de glaç
Costa i Savoia, Ernest / Diputació de Girona i Fundació Caixa Girona

Muletes i llaguts. La tradició fluvial a Móra d'Ebre
Diversos autors, / CERE, Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre

El llibre de la ratafia. Ratafies i licors d’herbes de tot el món.
Fàbrega, Jaume / Edicions Cossetània



festes.org a Twitter --> https://twitter.com/festesorg