dilluns, 10 d’octubre del 2016

Rabassa: “Volem apropar Terra Baixa al jovent”

Rabassa: “Volem apropar Terra Baixa al jovent”

Entrevistem Josep Maria Rabassa, director de Terra Baixa, el nou espectacle del centenari de La Sala Cabanyes que estrena aquest cap de setmana

  • Marta Gómez // Fotos: arxiu
  • Dijous, 06 Octubre 2016 17:25

Cultura 2014/2015, Josep Maria RabassaQuè suposa per a Josep Maria Rabassa dirigir una obra com Terra Baixa?

Per a mi particularment és tot un repte. I la raó és molt clara: a la Sala Cabanyes Terra Baixa només s’hi ha representat un cop, als anys 60. Aquesta vegada que es va representar jo hi vaig participar, feia el paper de Sebastià.

Un repte més important.

És clar. Quan la Sala em va proposar dirigir un clàssic, no vaig tenir cap dubte que seria Terra Baixa, amb una diferència molt important: d’actor he passat a director.

Com et planteges l’espectacle?

Terra Baixa s’ha fet molt i, poc o molt, la gent ja coneix l’obra. És cert que sobretot la gent gran, però s’han fet moltes versions diferents i millorar-la és complicat. Tothom qui vingui a veure Terra Baixa vindrà amb una versió en ment, amb un llistó.

És un clàssic que tothom coneix.

M’he quedat sorprès de tota la gent jove que precisament no coneix Terra Baixa. Encara que a les escoles s’hagi fet, els joves ho desconeixen bastant. El que nosaltres volem és apropar Terra Baixa a aquest jovent.

És difícil representar un drama de Guimerà?

Jo he volgut mantenir íntegrament el text i he aprofundit amb les intencions i els sentiments dels personatges. Crec que hem descobert el que Guimerà ens deia en aquell temps i que no ens n'havíem adonat.

Serà una obra sentimental?

Sempre he pensat que Terra Baixa és una obra pleníssima de sentiments. Quan es va representar als anys 60  potser a això no se li donava tanta importància. Amb el treball per a aquesta nova representació hem descobert que encara que el text sigui el mateix, serà diferent. No es tracta de sobreactuar, però hem intentat dotar els personatges de molta personalitat.

Com es representa això?

Doncs el tret principal és que hem intentat donar-li ritme, veracitat, sortir de les coses “nyonyes”,... El text és molt complicat, tot i que ens hi hem mantingut fidels, així que hem augmentat el ritme. Sobretot per la personalitat dels personatges, que tenen un caràcter fort.

Què esperes del públic, amb una història com aquesta, que tothom sap com acaba?

Espero que la reacció del públic sigui bona, tot i que això sempre és una incògnita. Estic i estem molt esperançats, portem molt de temps, moltíssim, treballant en aquesta obra i compto amb un gran equip de professionals, una escenografia mai vista,... a tot l’entorn de Terra Baixa hi treballa molta gent.

Dissabte estrena.

Molt contents que arribi el dia. Farem tres caps de setmana seguits. Jo, a la gent que no l’ha vist, els diria que vingui a veure-la. I a la gent que ja l’ha vist, que serà diferent a la que ja hagi vist.
publicat per
www.totmataro.cat