dimarts, 9 de febrer del 2016

Teatre amateur centenari

publicat per
www.totmataro.cat


Els Pastorets de Mataró i La Sala Cabanyes celebren els seus 100 anys d'història

  • Marta Gómez // Fotos: Anna Aluart i cedides
  • Dijous, 04 Febrer 2016 10:53
Cultura 2014/2015, pastorets 1
Milers i milers de persones han passat per la platea de La Sala Cabanyes. En els seus 100 anys d'història s'han representat tot tipus d'obres des de comèdies fins a drames passant per grans clàssics i obres contemporànies.
D'entre els clàssics n'hem de destacar la cirereta del pastís de La Sala Cabanyes, Els Pastorets de Mataró. És l'obra per excel·lència de cada temporada, la que guarneix les festes de Nadal i la que aglutina amics i famílies, ja no només de la ciutat de Mataró, sinó també de fora.
El centenari de la mateixa Sala Cabanyes, i també de la primera representació dels Pastorets de Mataró a la ciutat, ens porta a parlar de la seva història, el seu recorregut i trajecte i el gran any de celebració que preparen.

Costum o tradició. Els Pastorets de Mataró s'han convertit en un clàssic de cada Nadal. I ho fa no només a la ciutat i la comarca sinó també arreu del territori. S'ha convertit en una representació atreta per milers de persones i ja no és estrany que cada any es programin 10 representacions de l'obra.
Va ser el 25 de desembre de 1916 quan es van representar per primera vegada Els Pastorets de Mataró. Llavors es va fer al Saló-Cafè del Centre Catòlic, també anomenat "La Saleta". Durant 17 anys es van representar en aquell espai, abans que s'inaugurés la nova sala i el gran escenari que encara se situa al lloc actual. Durant la Guerra Civil les representacions es van haver d'interrompre i, tot i la prohibició del català en molts àmbits, a la represa La Sala Cabanyes va poder seguir representant Els Pastorets en català. L'Ajuntament de Mataró va declarar, el 1981, l'espectacle d'Els Pastorets com a Patrimoni Cultural de la Ciutat, un suport decisiu per mantenir i consolidar la dignitat i la qualitat de l'obra. Un reconeixement merescut per la seva implicació i repercussió a la ciutat.

Centenari doble

La Sala Cabanyes aquest 2016 celebra els seus 100 anys de vida. I ho fa amb l'exponencial més important de tots aquests anys: la representació dels Pastorets. Uns pastorets que, a la ciutat, sempre ha acollit centenars de persones dalt de l'escenari i milers de persones com a espectadors. A Mataró s'han representat sempre amb el text de Ramon Pàmies, també centenari.
El Centre Catòlic de Mataró però, va tenir un paper clau en la creació de La Sala. Va ser el 1908 quan, després de 24 anys, es van establir a La Riera, on se situa encara. Llavors el seu president era Emili Cabañes que, a la seva mort va provocar un impàs al Centre. Amb l'arribada de Mossèn Plandolit es van obrir les portes a un grup de joves amb moltes ganes d'organitzar diferents activitats. Una d'elles va ser el teatre i així es va crear la Secció Dramàtica del 1916, el que és La Sala Cabanyes d'avui. "El Centre Catòlic ha deixat que al llarg dels anys les seccions es desenvolupessin soles, nosaltres les hem ajudat quan ha calgut", explica l'actual president del Centre Catòlic, Antoni Blanch.

Entitat viva

Al llarg de tants anys s'han representat tot tipus d'obres i hi han participat tot tipus de persones. Si una característica s'ha mantingut i ha perdurat en el temps però, és la voluntat, la passió i l'esforç de fer teatre amateur. Teatre a canvi dels aplaudiments i l'entrega del públic, sense incentius econòmics.
"És important arribar al centenari perquè significa que és una entitat viva i que al llarg d'aquests anys s'ha pogut mantenir", assegura la presidenta de La Sala Cabanyes, Anna Gené, que afegeix: "Hi ha hagut tota una sèrie de persones que s'han preocupat per mantenir l'activitat social i la del teatre i això ha servit per mantenir viva La Sala". 
De fet, alguns dels actors i actrius que han passat per l'escenari de La Sala Cabanyes han acabat trobant el seu lloc dins el món professional. Hem de dir també que, més enllà de la temporada estable que cada any presenta La Sala, es programen cada any altres activitats com ara La SaCa, per aprendre i perfeccionar la interpretació teatral a tots els nivells o l'aula de lectura teatral, entre altres activitats i cursos.
Els Pastorets són l'eix vertebrador de la secció teatral, és l'obra en què participa més gent”

Els Pastorets de Mataró

Els Pastorets de Mataró s'han convertit pràcticament en una marca i essència de la representació teatral a la ciutat i rodalia. Són coneguts arreu per la quantitat de gent que hi participa, més de tres-centes persones, i com de concorreguts són. "Per a nosaltres són l'eix vertebrador de la secció teatral, és l'obra que aglutina més gent i en la que pràcticament tota la massa social que tenim s'hi involucra", afirma Gené que continua: "Creiem que té mèrit que els Pastorets encara siguin reconeguts arreu del país, nosaltres fem l'esforç de mantenir-nos actuals".
Una actualitat que aconsegueixen amb la introducció de diferents elements. El director de l'obra, Marc Abril, assegurava que per aquest any "hem prosseguit amb la renovació de personatges i el treball de tot tipus de detalls com la il·luminació, que hem renovat a fons i que ens permet veure colors nous en decorats de tota la vida". Abril seguirà al càrrec dels Pastorets del centenari que els planteja "especials".
Cultura 2014/2015, pastorets 2A Mataró, de Ramon Pàmies
Les obres més populars de representació d'Els Pastorets són "L'estel de Natzaret" de Ramon Pàmies, "Els Pastorets" o "L'adveniment de l'Infant Jesús" de Josep Maria Folch i Torres i "La Flor de Nadal" de Francesc d'Assís Picas. Tot i que l'obra de Folch i Torres és també molt representada, sobretot a les escoles, i aquest any també commemora el seu centenari, Els Pastorets de Mataró sempre ha representat l'obra de Ramon Pàmies, datada el 1903.

Any de celebració

Per a aquest 2016 el plantejament és diferent. Als 100 anys només s'hi arriba una vegada i s'han posat sobre la taula diferents activitats. Pel que fa a la temporada teatral "hem intentat que hi hagi l'enfocament del present, el passat i el futur", diu Gené. Així doncs hi haurà obres com l'Audició Sacra de la Passió, Blancaneus, Terra Baixa, Ball d'Agost o l'Audiència.  "Més enllà de la temporada teatral hi haurà activitats socials que volem que tinguin repercussió a la ciutat: xerrades amb professionals de diferents àmbits i actors que han sortit de La Sala i que ja són al món professional", assegura la presidenta. "L'objectiu és gran, però ho celebrem en gran per tots els que hi han passat", conclou Anna Gené.
Cultura 2014/2015, pastorets 3