divendres, 19 de febrer del 2016

La reina d’Anglaterra s’instal·la a la Sala Cabanyes per rebre els seus primers ministres a “L’Audiència”



Pere Vàzquez dirigeix aquesta obra de Peter Morgan basada en les trobades setmanals d’Elisabet II amb els seus caps de govern

Cada dimarts a la tarda, la reina Elisabet II (Paquita de la Hoz) rep al palau de Buckingham el primer ministre britànic. Durant aquestes trobades, la monarca pot manifestar al cap de govern la seva visió dels afers polítics del país. Al llarg dels més de 60 anys de regnat, pel despatx d’Elisabet II hi han passat dotze primers ministres, de Winston Churchill (Carles Maicas) a David Cameron (Xavier Codony), tots ells amb les seves diferències ideològiques... i també de personalitat.

“L’Audiència” mostra la relació d’una de les monarques més longeves de la història amb els seus primers ministres: una reina i un governant discutint sobre els afers d’una potència mundial, però també dues persones mostrant-se l’un davant de l’altre tal com són, amb els seus problemes i les seves debilitats.

“L’obra no parla de política, o ho fa a molt petita escala, sinó de les relacions entre la reina i els seus primers ministres. Amb cada un d’ells hi ha mantingut una relació totalment diferent, amb alguns més íntima, amb alguns més tensa, fet que dóna al muntatge un aire totalment humà”, explica Pere Vàzquez.

Paquita de la Hoz es posa en la pell de la reina d’Anglaterra, un paper que alterna amb Roser Dresaire i Mireia Lorente quan la monarca és més jove. Altres primers ministres que passen per l’Espai Saleta durant les gairebé dues hores de funció són Anthony Eden (Toni Ars), Harold Wilson (Rafael Prats), Margaret Thatcher (Imma Llorens), John Major (Vicenç Gual) i Gordon Brown (Aureli Quintana). “El que es veu no és una obra sobre la història d’Anglaterra, ni molt menys. És una obra de personatges amb molt de poder que encaixen les relacions humanes de la manera que poden”, apunta Vàzquez. El repartiment el completen Jaume Pagès, Lídia Rovira, Marta Domingo, Set Simon i Kevin Cortés, com a personal de la reina.

“L’Audiència” és el quart muntatge que dirigeix Vàzquez a la Sala Cabanyes, després de “L’habitació del nen”, “Adulteris” i “El curiós incident del gos a mitjanit”, totes elles amb una gran acollida del públic. Darrerament, també ha dirigit “Hikikomori”, dins del cicle “Fet a Mataró”.

Per Vàzquez, el públic “en cap moment deixa de veure un personatge a qui el poder li ha caigut a sobre (ella en diu “per gràcia de Déu”) i l’ha portat com ha pogut depenent de les circumstàncies del moment”. “El text em va captivar perquè un personatge amb tant poder i conegut mundialment, al mateix temps és una desconeguda a nivell personal”, diu.

L’autor de ”L’Audiència” és Peter Morgan, dramaturg i guionista que ha escrit el guió de pel·lícules com “The Queen”, “Frost/Nixon” o “L’últim rei d’Escòcia”, entre d’altres. Autèntic “especialista” en  la reina d’Anglaterra, a la tardor Netflix estrenarà una sèrie de televisió escrita per Morgan sobre l’accés al tron d’Elisabet II.

L’obra s’ha representat només a Londres i a Nova York. Tant en l’estrena al West End com en la producció que es va fer a Broadway el paper de reina el va representar Helen Mirren, guanyadora d’un Oscar per la seva interpretació d’Elisabet II a “The Queen”. L’any passat se’n va fer una nova versió a la capital britànica, protagonitzada per Kristin Scott Thomas.

Inici dels actes del Centenari
“L’Audiència” és el primer muntatge  de la programació del Centenari, inaugurat aquest dissabte amb una gala escrita i dirigida per Toni Grané. Davant d’un teatre ple de gom a gom,  es va fer un recorregut acompanyat de música i humor per la història de la Sala Cabanyes i Els Pastorets de Mataró.

Els actes van començar a la parròquia de Sant Josep, d’on va ser rector mossèn Josep Plandolit, impulsor de la primera representació d’Els Pastorets, el dia de Nadal de 1916. Posteriorment, l’acció es va traslladar a la Sala Cabanyes, on va haver-hi la gala.

Dies de representació:
Divendres, 19 de febrer de 2016, a les 21.30 hores
Dissabte, 20 de febrer de 2016, a les 21.30 hores
Diumenge, 21 de febrer de 2016, a les 18,30 hores
Divendres, 26 de febrer de 2016, a les 21.30 hores
Dissabte, 27 de febrer de 2016, a les 21.30 hores
Diumenge, 28 de febrer de 2016, a les 18.30 hores

Lloc:
Espai Saleta del Centre Catòlic (La Riera, 110-120)
Horari de taquilla:
Els caps de setmana de representació, divendres i dissabtes, de 8 a 9 del vespre
Informació i reserva de localitats:
A la página web www.salacabanyes.cat, al telèfon 618.77.30.13 (divendres, de 6 a 9 del vespre) i, en horari de taquilla, al 93.790.85.02
Preu:     10 euros (entrades sense numerar)