dimecres, 2 de desembre del 2015

Els Pastorets encaren el centenari perllongant el mandat de Marc Abril



publicat per
30 de novembre de 2015
Cugat Comas

Modificacions al tercer acte, canvis interpretatius i nous decorats i estructures, les novetats

Diumenge passat es feia a la Sala Cabanyes el primer assaig general dels Pastorets de Mataró. La maquinària de la Sala ja està greixada i dies abans es presentava a la premsa la nova temporada de l'espectacle de Nadal per antonomàsia que, per segon any s'encomanen a Marc Abril. El director, a més, ha acordat perllongar un any més el seu mandat i també serà al capdavant de l'obra el 2016, quan se celebra el centenari. Precisament aquest horitzó de la celebració dels 100 anys – que s'iniciarà tan bon punt s'abaixi el teló dels Pastorets d'aquest any– marca el plantejament amb què s'encara l'obra que es podrà veure del 20 de desembre al 24 de gener, en fins a deu representacions.

"No és un any de transició, és un any de pre-centenari que ens permet treballar nous elements diferents dels de l'any passat", assegura Marc Abril. El director va explicar que "passar d'un projecte a dos, a un altre a tres anys ens permet ser més ambiciosos i exigents i més amb el centenari sobre la taula". En aquest sentit va apuntar que "hem prosseguit amb la renovació de personatges i el treball de tot tipus de detalls com la il·luminació, que hem renovat a fons i que ens permet veure colors nous en decorats de tota la vida". Allà on es concentraran més novetats serà, però, al tercer acte de l'obra que presenta diferents novetats. Les estructures laterals de prosceni s'han renovat i s'utilitzaran en més d'una escena, per tal "d'acostar-nos al públic ens avancem cap a la platea i donem tota una nova dimensió a aquestes escenes" explica Abril. Aquestes noves estructures laterals, així com un nou decorat, s'han confiat al taller Castells.

Les novetats són el gran al·licient de cada any als Pastorets i és que la seva parròquia fidel de públic les espera com a reclam. En aquest sentit el segon any d'Abril insistirà en efectes com el vol en escena de personatges, canvis en el vestuari i també en el cant coral. Hi ha una cançó nova a l'apoteosi, una il·luminació del tot renovada i a les pauses entre actes s'habilitarà un "photocall" amb actors protagonistes al vestíbul del teatre. "Anem aplicant tècniques noves a un espectacle amb un segle d'història, hem d'anar-li exigint més i més i en aquest sentit hem evitat el relaxament que algun cop tenia el segon any d'una direcció i hem estat més ambiciosos que l'any passat", assegura el director.


La celebració del centenari de l'obra començarà passades les representacions dels Pastorets.