dissabte, 13 d’abril del 2013

La Sala homenatja Agatha Christie amb ‘La Ratera’




publicat per
www.totmataro.cat
12 abril de 2013

Toni Grané i Enric Lucena dirigeixen aquest clàssic misteriós

 “La Ratera”, el clàssic del misteri escrit per Agatha Christie, s’estrena el passat dissabte dia 6 a la Sala Cabanyes, on se’n faran sis representacions fins que abaixi el teló el 21 d’abril. Toni Grané i Enric Lucena codirigeixen aquesta obra per a tots els públics sobre un assassinat en un hotel rural, aïllat en ple hivern per la neu.

La casa d’hostes que han obert la Mollie (Lídia Rovira) i en Frank (Toni Luna) a Monkswell Manor no ha tingut una bona estrena. Cau una forta nevada i la ràdio acaba d’anunciar un assassinat a Londres. De mica en mica, van arribant els visitants: el peculiar jove Christopher Wren (Pere Vàzquez); la senyora Boyle (Paquita de la Hoz), que es queixa per tot; el senyor Paraviccini (Santi Clavell), una víctima de la nevada que de seguida ha fet sentir incòmodes la resta d’hostes; el major Metcalf (Xavier Codony), un militar retirat; i l’estranya senyoreta Cassewell (Marta de Santos).

L’obra es representa a la Sala Cabañes en el 60è aniversari de la seva estrena

Tots queden incomunicats a causa de la nevada i l’arribada de l’inspector Trotter (Enric Lucena) no ha millorat les coses: una nota trobada per la policia fa pensar que l’assassí de Londres va cap a l’hotel. Però quan descobreixen un cadàver s’adonen que no és veritat que l’assassí hagi d’arribar. Ja hi és.

El director Enric Lucena compara “La ratera” amb el muntatge ”8 dones”, estrenada a la Sala Cabanyes la primavera de 2009. “Quan vaig arribar a Mataró vaig veure “8 dones” que era una cosa lleugerament similar, on també hi havia vuit personatges i tenia una part de misteri molt intensa”.

Una llegenda del West End
“The Mousetrap”, el títol original de l’obra, es va estrenar a Nottingham el 6 d’octubre de 1952 i, el mes següent, va arribar al West End de Londres. Des d’aleshores no ha deixat de representar-se i, el mes de novembre passat, va superar les 25.000 representacions.

“És l’obra més representada de forma ininterrompuda de la història del teatre”, recorda Lucena. De fet, la idea de portar “La ratera” damunt de l’escenari de la Sala neix quan “vam veure la notícia que se celebrava el 60è aniversari de l’estrena”.