dijous, 18 d’abril del 2013

La Generalitat ultima la constitució de la Fundació Iluro




publicat per
www.totmataro.cat
9 abril de 2013

Substituirà i gestionarà el patrimoni i l’obra social de l’antiga Fundació Caixa Laietana

En les properes setmanes es presentarà en societat la nova Fundació Iluro, la que ha de gestionar l’obra social de l’antiga Fundació Caixa Laietana. La Generalitat és la que tutel·la el procés de conversió de l’antiga obra social de l’extinta entitat financera i, a l'igual que en la resta de casos a Catalunya, el procés consisteix en la constitució de fundacions privades especials que han de salvaguardar les obres socials i el patrimoni cultural de les entitats. En aquest sentit ja fa setmanes que a Mataró s’està gestant el procés que ha de donar a llum a la futura Fundació Iluro. Hi haurà representants de l’Ajuntament de Mataró i d’entitats de la ciutat.

Pel que ha pogut saber el Tot Mataró i Maresme, el procés es troba pendent sols de l’ordre de la Generalitat per constituir la nova Fundació especial. Aquesta serà l’encarregada de vetllar i gestionar immobles com l’antiga seu de Caixa Laietana a la Plaça de l’Ajuntament, l’Ateneu del Carrer de Bonaire, l’edifici de la Plaça de Santa Anna, la casa Coll i Regàs o l’antic espai Laietana. Alhora haurà d’establir la viabilitat econòmica de la gestió i pervivència de l’obra social mitjançant un pla de viabilitat que asseguri el finançament d’aquesta obra més enllà de la dotació que heretarà de la Fundació Caixa Laietana. La Fundació Iluro heretaria a més els 14 treballadors actuals de la mateixa. A la direcció de la futura Fundació Iluro hi haurà representants també d’Òmnium Cultural, Foment Mataroní, Centre Catòlic, Sant Lluc per l’Art i Museu Arxiu de Santa Maria.

Polèmica pels representants de l’Ajuntament
El Ple Municipal de dijous passat va designar els dos representats de l’Ajuntament de Mataró en la futura Fundació Iluro, fruit d’un pacte arrossegat durant força setmanes entre CiU i PSC. Representaran l’Ajuntament l’advocat Jordi Surinyach i el fotògraf Ramon Manent. Les dues designacions no són exemptes de polèmica ja que els grups de l’oposició van denunciar no haver estat informats dels mateixos i en van criticar l’opacitat. En aquest sentit l’Alcalde Joan Mora va defensar el nom de Surinyach “és una persona propera que sempre ha ajudat aquest Alcalde quan li he demanat” i Joan Antoni Baron assegura de Manent que “està fora de tot dubte el seu bagatge i capacitat cultural”. La resta de grups van criticar la significació política i pública de Surinyach i l’elecció de Manent, marit de la darrera representant municipal al Consell d’Administració de Caixa Laietana, l'extinent d’Alcalde Pilar Gonzàlez-Agapito.