divendres, 1 de març del 2013

El diari de Anna Frank : la crítica de Comas - Soler




Testimoni de la barbàrie nazi

publicat per
www.totmataro.cat
26 de febrer de 2013
Comas - Soler

Sala Cabanyes presenta 'El diari d'Anna Frank'

En una nova mostra de la seva intensa activitat i a poques setmanes de l'acabament dels Pastorets, la Sala Cabanyes ja ha posat en escena el quart títol de la programació d'aquesta temporada. Sota la direcció de Joan Peran dissabte s'estrenava 'El diari d'Anna Frank'. L'espectacle tracta del famós dietari escrit per Annelies Marie Frank entre 1942 i 1944, quan, tot just adolescent, va viure dos anys reclosa secretament junt amb set persones més dintre un petit habitatge amagat d'Amsterdam en temps de l'ocupació nazi, durant la Segona Guerra Mundial. Malauradament, en ser descoberts per la Gestapo, van ser enviats a diversos camps d'extermini per la seva condició de jueus.

Otto Frank, que va ser l'únic supervivent de tot el grup, va retrobar el diari de la seva filla un cop acabada la guerra i va decidir de publicar-lo. D'aquesta manera, a partir de l'any 1947 es va convertir en un dels llibres més llegits i ha esdevingut un testimoni commovedor de l'holocaust consumat pel règim de Hitler.

Vigència
El 1955 la parella de guionistes americans Albert Hackett i Frances Goodrich en van fer una adaptació teatral que des de llavors ha estat escenificada arreu del món, tant en els circuits professionals com per part de companyies de teatre amateur. Aquesta mateixa versió, traduïda al català per Josep Maria Carreras, és també la que s'ha utilitzat com a base del muntatge fet per la Sala Cabanyes.

De la vigència de l'obra autobiogràfica d'Anna Frank n'és una mostra el fet que la fundació que en tot el món vetlla per la seva memòria, conscient que el pas del temps aconsellava la renovació de la versió escènica amb un enfocament dramatúrgic més modern, fa tres anys va promoure una convocatòria internacional d'autors de prestigi per escollir qui havia de dur-ne a terme l'actualització. L'elegit va ser el francès Éric-Emmanuel Schmitt i el mes de setembre passat va tenir lloc a París l'estrena mundial de la nova adaptació teatral de 'El diari d'Anna Frank', que en aquests moments continua en cartell al Théâtre Rive Gauche.

Força narrativa
La història representada l'explica l'Anna en primera persona, en to de confidència i amb un desenvolupament que permet constatar la seva evolució personal. Les diferents seqüències exposen amb dramatisme la incertesa i el patiment constants de totes les persones que comparteixen refugi, el seu temperament, les precaucions que han de prendre per no ser descoberts, les dificultats cada cop més grans que la duració del confinament i l'escassetat d'aliments signifiquen per a la vida en comú, les tensions que s'originen i, al final, el desenllaç fatídic. Però també queda subratllat el risc que corren les persones que els amaguen i, sobretot, la seva generositat. Una constatació exemplar.

L'atractiu i la validesa permanent del relat d'Anna Frank són indubtables, però això no significa que la seva teatralització sigui fàcil, perquè la força dramàtica acaba estant més marcada pel fil de la narració i allò que s'hi s'evoca que no pas per l'acció que s'esdevé en escena. La configuració fragmentària de la representació, la recurrència a les el·lipsis, els constants canvis a fosc i el recurs obligat de les explicacions en off són un llast. Tot i així, el treball de Joan Peran i els seus col·laboradors és remarcable. L'amplitud i la solvència dels equips artístics i tècnics que hi han intervingut són, com sempre a la Sala Cabanyes, una garantia marca de la casa. El plantejament escenogràfic d'en Marc Abril, per exemple, que resol tota la funció en una estança única, és brillant tant en el concepte com en la resolució. També és d'una gran oportunitat el nexe musical entre escenes que Josep Prat interpreta al clarinet. En el vessant interpretatiu, encara que de manera desigual, tothom compleix. Hi destaquen, perquè suporten els papers amb més protagonisme, Mireia Lorente i Genís Mayola. En suma, 'El diari d'Anna Frank' resulta una proposta interessant que es podrà veure encara els dos propers caps de setmana.