diumenge, 24 de febrer del 2013

El Diari d’Anna Frank’, una història d’esperança a Sala Cabanyes




publicat per
22 de febrer de 2013

L'obra s'estrena aquest dissabte, dia 23, i es podrà veure en sis representacions fins al 10 de maig

Un cop deixats enrere Els Pastorets, que han centrat els esforços de Sala Cabanyes des del Nadal i durant tot el mes de gener, continua el teatre a l’escenari del Centre Catòlic. El segünent muntatge de la temporada, que s’estrena aquest cap de setmana, és ‘El diari d’Anna Frank’, l’adaptació teatral dels escrits de la noia jueva Annelies Marie Frank a Amsterdam entre els anys 1942 i 1944, durant l’ocupació alemanya.

El diari d’Anna Frank es presenta com una història plena de vida i d’esperança durant la Segona Guerra Mundial. Anna Frank (Mireia Lorente) arriba juntament amb els seus pares, Otto (Genís Mayola) i Edith (Imma Gironès), i la seva germana Margot (Anna Capdaigua) a un amagatall de la ciutat d’Amsterdam esquivant els nazis. El seu pare li regalarà un diari, on Anna exposarà les seves vivències quotidianes i la de la gent que l’envolta en un moment tan difícil com aquell. Estarà acompanyada del matrimoni Van Dan, el seu fill Peter, el dentista Jan Dussel i els seus contactes amb l’exterior, Miep Gies i Victor Krales.

Malgrat el destí tràgic que espera a Anna Frank –va morir al camp de concentració de Bergen-Belsen- els seus diaris transmeten un esperit positiu i esperançador des d’una maduresa i perspicàcia sorprenents en una autora tan jove. Aquet fet ha convertit el llibre en un dels més traduïts i llegits del món, i la seva autora, en una de les víctimes més famoses de l’Holocaust.

L’esscenari de Sala Cabanyes s’ha transformat en les golfes on s’instal•la la família d’Anna Frank, amb una escenografia que transmet la sensació de claustrofòbia amb què conviuen els personatges. La direcció escènica del muntatge va a càrrec de Joan Peran, que a la Sala Cabanyes ha dirigit obres com “Un violinista a la teulada”, “Els Pirates”, “La comèdia dels errors” o “Nit de Sant Joan”. Peran és al capdavant d’un equip d’una seixantena de persones. La versió teatral d’”El Diari d’Anna Frank” la van escriure Frances Goodrich i Albert Hackkett. Amb aquest text, estrenat el 1955 a Nova York, van guanyar el premi Tony a la millor adaptació teatral i el premi Pulitzer de teatre. L’obra es podrà veure a Sala Cabanyes en un total de sis representacions fins al diumenge 10 de març.