dijous, 5 de gener del 2012

El Ros trenca el Mataró i es corona en un final agònic

El Ciudad Ros Casares trenca els pronòstics i s’imposa en una final memorable al Mataró (61-63) després de dominar tot el partit i resistir les envestides del Platges, que ha cregut en la victòria fins el darrer instant, però que ha pagat massa cars els mals minuts del primer quart.

Ari Pujol, màxima anotadora de la final amb 23 punts, en una acció d'atac. Foto: GEiEG
El Ros Casares de València és el campió del 23è Torneig d’Any Nou del GEiEG després d’imposar-se en una final trepidant al Platges de Mataró i tombar-lo després de quaranta minuts de frec a frec. Un mal primer període de les catalanes ha permès a les de València dominar el marcador en tot moment i jugar amb un avantatge que tampoc han deixat escapar en els moments més calents del duel, quan a l’últim quart el Mataró ha aconseguit empatar el partit en diverses ocasions.
Neus Bermejo i Núria Talavera alçaven el teló amb 4 punts consecutius del Platges, però la situació es torçava ràpidament per les catalanes. De la mà de Rebeca Cotano, que anotava 6 punts en el quart, el Ros Casares bloquejava l’atac d’un Mataró que tampoc era capaç d’aturar l’allau de joc que li venia al damunt. El constant degoteig de punts de les de València s’ha traduït en un aclaparador parcial de 0-15, que posava el 4-15 a tres minuts pel final del quart. Un temps mort de César Aneas feia despertar les seves noies, que amb un triple d’Ariadna Pujol s’esperonaven i s’apropaven al Casares amb un parcial de 10-4, fixant el 14-19 als deu minuts.
Al segon quart, el Mataró restablia les seves constants vitals després del ‘desastre’ del primer període, amb Ari Pujol tirant-se l’equip a l’esquena, anotant –7 punts en el quart–, traient faltes personals i apropant el Platges (25-28). Malgrat les catalanes han posat en problemes a les valencianes amb una defensa zonal, aquestes eren capaces de mantenir a ratlla les mataronines, invalidant els seus esforços per recuperar l’avantatge. Per mitjà d’un triple de Sara Saiz i 5 punts pràcticament seguits de Marlés Balart el Ros tornava als 9 d’avantatge (25-34). La mataronina Berta Dalmau s’ha sumat als esforços de la seva base amb 7 punts més en el quart, inclosos dos triples, que mantenien les del Maresme dins el partit (30-36 al descans) tot i les rèpliques d’un Ros molt seriós i que mai s’ha desfet.
A la represa, Ari i una inspirada Victòria Vidal avivaven el foc amb un intercanvi de cistelles que mantenia les mataronines a remolc. A més, les valencianes han preparat una defensa especial per mirar d’eixugar la principal font d’anotació catalana, i Pujol ha estat vigilada de ben a prop per Virginia Sáez, que al mateix temps també ha tingut un paper destacat en atac. El domini del rebot –41 reb. Ros, 34 Mataró– d’un Ros brillant en el joc i l’esforç col•lectiu complicava encara més les coses a un Platges que no tenia el dia de cara a cistella. Saiz anotava un triple contra taula que posava el +11 (38-49) i semblava enterrar un Mataró que així i tot ha pogut escurçar distàncies al final del tercer quart (40-49).

Les grogues sortien amb empenta en un darrer període a vida o mort, i amb un 7 a 1 forjat per una esplèndida Ari Pujol amb les penetracions i una Neus Bermejo endollada des del perímetre, avisaven al Ros Casares (47-50). Amb set minuts encara per jugar-se, el Mataró semblava haver trobat la fórmula per desfer la teranyina del València, que tanmateix davant la intensa defensa de les catalanes ha tingut més problemes per anotar. Tot i així, el Ros negava qualsevol concessió i es resistia a entregar el seu avantatge, i ja fos en joc o des del tir lliure –des d’on han estat molt segures– les valencianes asseguraven el control del marcador. Fins que Cristina Pujol ha fet l’empat a 53 a quatre minuts pel final. Però de nou la gran capacitat rebotejadora del Ros Casares, personificada en Balart (18 rebots), sumada al poc control dels llançaments errats per part del Mataró, les d’Aneas han vist com el partit se’ls complicava. La mateixa Marlés també ha estat clau en la parcel•la ofensiva, anotant 13 punts, la majoria d’ells decisius en darrer quart, i precisament els dos últims posaven el 58 a 62 a falta d’un minut pel final. Just abans que Bermejo fes somiar al Platges de Mataró amb un triple in-extremis que feia explotar el Lluís Bachs en un final vibrant. Amb 61 a 62, la serenitat del Ros Casares s’ha imposat a les ganes d’un Mataró que ha pagat el peatge d’anar a remolc durant tot el partit (i d’haver de remuntar 10 punts en un quart), i un nou rebot ofensiu seguit d’un tir lliure han deixat en una quimera el cop de dits final del Mataró buscant una pròrroga èpica amb dues dècimes de segon al cronòmetre. Al final, 61-63 i merescuda victòria d’un Ros molt efectiu en el seu plantejament i a qui no li ha tremolat el canell quan les genialitats del Mataró les han posat contra les cordes.
Fitxa tècnica:
Platges de Mataró (61): C. Conejos, N. Bermejo (17), C. Pujol (4), A. Pujol (23), N. Talavera (8) –cinc inicial–, M. Argall, B. Dalmau (7), L. Farreras, M. Teixidó (2), S. Peiris. Eliminada per faltes: N. Talavera.
Ciudad Ros Casares (63): L. Chahrour, V. Sáez (11), A. Navarro, M. Balart (13), R. Cotano (15) –cinc inicial–, M. Camarasa (2), S. Saiz (6), E. Díaz (3), V. Vidal (13), A.M. Jiménez
Parcials: 14-19 / 16-17 (30-36) // 10-13 (40-49) / 21-14 (61-63).
Àrbitres: Renart i Alcaraz