dimecres, 10 de novembre del 2010

L’escola concertada reclama igualtat amb la pública


Els docents recullen 600 signatures i inicien una campanya informativa

Els mestres de les escoles concertades mataronines diuen prou i s’organitzen per donar a conèixer, a través d’una campanya, la “discriminació” que pateixen per part del Departament d’Educació respecte als centres públics. En roda de premsa dimarts 9 al matí, representants de 13 de les 15 escoles concertades de la ciutat han donat suport a un manifest al qual s’han adherit un 88% dels mestres de 14 d’aquestes escoles, amb l’excepció de l’Escola Meritxell. En total, la comissió ha recollit 599 signatures.

Greuges històrics
El portaveu de la comissió de mestres pro concertada, Joan Pedrola, de l’escola Salesians, ha explicat que l’origen d’aquesta campanya i el manifest es troba en les concentracions celebrades fa menys d’un mes davant dels centres territorials per entrar per registre els fulls de reclamació per demanar el retorn del retall salarial. Malgrat aquest va ser el punt inicial, Pedrola i la resta de representants dels centres remarquen que no es tracta d’una protesta puntual per aquest retall salarial, sinó que la protesta és conseqüència d’una llista de greuges que l’escola concertada i els seus docents han patit durant molts anys. “Volem posar punt i final a la discriminació”, va deixar clar el representant. “I ho volem fer explicant-nos”, va afegir.

Entre els ‘greuges’ que Pedrola va destacar es troba la diferència de sous amb els professionals de sector públic, així com unes partides pressupostàries que qualifiquen “d’insuficients” o el fet que no es rebin ajudes pel transport infantil o pels programes d’atenció especial als nouvinguts. Els mestres recorden, a més, que com a treballadors d’empreses privades, “no poden tocar els salaris sense negociar-ho amb la mesa de conveni”. Els mestres de l’escola concertada volen que els sindicats i els professionals públics “deixin d’atribuir tots els seus mals a la concertada”. “No som un bolet sense fonament”, concloïa Pedrola després de fer cinc cèntims de la història de l’escola concertada a Catalunya i, concretament, a Mataró.

Campanya informativa
Davant aquesta retallada concreta, els mestres anuncien un contenciós administratiu com a mesura per paralitzar la reducció, a més de l’entrada per registre de les queixes. Malgrat tots aquests esforços, el col•lectiu té molt clar que el que vol és “dedicar les energies a la formació dels alumnes”. Sota el lema ‘Concertada discriminada, concertada desil•lusionada’, hi haurà una sèrie d’activitats i accions de protesta que encara no s’han concretat i que s’han iniciat amb la roda de premsa.

Més enllà de les reivindicacions que es facin a nivell català, Pedrola deixa clar que la campanya és una iniciativa local que neix amb l’objectiu d’arribar “a oïdes de qui pertoca”. Per a ells, la vaga “ha de ser l’últim recurs” i prefereixen centrar la campanya en accions de caire informatiu.

publicat per
Alber R. Dot
www.totmataro.cat
10 de novembre de 2010