dilluns, 28 de juny del 2010

Medalla d'Or


http://ramonbassas.blogspot.com
www.catalunyareligio.cat
21 de juny de 2010


Divendres passat vaig tenir l'honor de ser present al lliurament de la Medalla d'Or de la Ciutat al Centre Catòlic, amb motiu del 150 aniversari de la seva creació, poc abans de la Rerum Novarum. El Tot Mataró en parla avui, també dels projectes que, si els elements ens deixen, podrem bastir més aviat que tard. També Capgròs. Ja dic que urbanisme té la mateixa arrel que la paraula urbanitat, justament el paper -en sentit ampli- que el Centre Catòlic de Mataró ha fet fins avui i continuarà fent en endavant si, com alertava Manuel Cuyàs a la brillant glossa, la modernització no esborra l'esperit artesanal, manual, fraternal, gens professional (en el sentit pitjor de la paraula) que atresoren.

D'altra banda (i sense treure mèrit a la triologia històrica de Ramon Reixach sobre el catolicisme social al Mataró dels segles XIX i XX), urgeix el relat de les transformacions que visqué la ciutat al segle XIX en el seu abrupte pas a la industrialització i de la capacitat de resposta social que tingué: la creació d'ordes religiosos a la ciutat o inciatives com la del Centre Catòlic, l'aparició d'ateneus i sindicats, l'arribada del primer ferrocarril d'Espanya, l'edició de diaris, l'Eixample d'Emili Cabañes (arquitecte liberal lligat al Centre Catòlic) i de Melcior de Palau, el comerç amb Amèrica, la intensa activitat política: els liberals contra els conservadors, els obreristes contra la burgesia (més tard els del Centre Catòlic contra el Foment Mataroní )... versions sempiternes dels nyerros i els cadells ...o l'elecció de Les Santes com a patrones. Caram, sí que li devem coses al segle XIX, els mataronins!

Vaig veure que enregistraven en vídeo aquest emotiu acte. Si us plau, editeu les imatges perquè ho tinguem sempre present. I per molts anys!

(Teniu el vídeo d'un recent debat a TV Mataró / Maresme Digital TV aquí. Vaig narrar la meva experiència amb Sala Cabañes aquí fa un parell d'anys.)