divendres, 19 de febrer del 2010

Medalla per al Centre Catòlic de Mataró

http://diarimaresme.com
8 de febrer de 2010

Per Redacció

La façana del Centre Catòlic amb la Sala Cabañes | Foto: Jordi Navarro
El Ple de l’Ajuntament va aprovar dijous passat, 4 de febrer, atorgar la Medalla de la Ciutat al Centre Catòlic de Mataró. La proposta es fa a instància de l’escrit presentat per l’entitat Amics de la Ciutat de Mataró, donada la transcendència cultural i social de les activitats que porta a terme aquesta associació amb 125 anys d’existència, i al qual s’han adherit més de 25 entitats de la ciutat.
Història
El Centre Catòlic de Mataró es va fundar l’any 1884 amb el nom de Círcol Catòlic d’Obrers i és l’entitat més antiga de la ciutat. El seu fundador va ser el Dr. Josep Nunell i Blanch i entre els primers membres de l’associació s’hi troben mataronins il•lustres com Josep Puig i Cadafalch o Joaquim Capell, que va ser el primer president de l’entitat.
En els seus inicis l’associació va néixer amb l’objectiu d’oferir als seus associats un espai de trobada on fomentar el lleure, la lectura i l’educació. Durant els seus 125 anys d’història, l’entitat ha estat impulsora d’iniciatives en diversos camps com l’educació, el teatre, la música, el cooperativisme, les arts, l’esport, entre d’altres. Com a fets destacats es poden citar, entre d’altres, la posada en marxa de l’Escola d’Arts i Oficis; la construcció de la Sala Cabañes en honor a qui va ser president de l’entitat durant 23 anys, Emili Cabanyes; la representació d’Els Pastorets; la creació de l’Orfeó Mataroní o la fundació de l’equip de bàsquet de la Unió Esportiva La Gàbia.