dilluns, 16 de febrer del 2009

75 anys aixecant el teló : “1993 : Josep M de Ramon “Els reis m’han portat una carrossa”


75 anys aixecant el teló: 16 abril de 1933 – 16 abril 2008

“Els reis m’han portat una carrossa”

Jordi Portals
Foto Toni Canal
Crònica de Mataró
12 de gener de 1993

Entrevista a Josep M. De Ramon
Dissenyador de la nova carrossa de la Cavalcada de Reis.

Bona part dels milers de mataronins que van envair , com cada any , els carrers de la ciutat durant la tradicional Cavalcada de Reis , van descobrir que hi havia una novetat important. Efectivament , aquest any hi havia una carrossa nova dins la llarga comitiva. Una caseta , regals que pujaven i baixaven , fum ... Parlem amb el seu creador , Josep M de Ramon.

Josep Maria de Ramon és un mataroní absolutament introduït en el món de la cultura de la ciutat. Des dels set any ha participat actuant , dirigint o fent tota mena de feina en la major part de les activitats de la Sala Cabañes. Dirigeix Els Pastorets. També col·labora des de dins en la preparació de Les Santes i el Carnestoltes . Porta a més , la direcció de la Cavalcada de Reis de Mataró. I aquest any n’ha dissenyat la nova carrossa.

Don sorgeix la idea de fer una carrossa nova ?

Des de la Comissió de la Cavalcada ens vam adonar que calia replantejar la desfilada, perquè lluís al màxim. Calia donar-li nous aires, perquè , per exemple , carrosses com el tren , l’oca o el vaixell , fetes amb elements que eren molt espectaculars quan es van construir , ara eren força estàtiques. Calia major dinamisme . I una mica de rebot , ja que per manca de temps no se li podia encarregar a ningú més , em vaig trobar dissenyant la nova carrossa.

La carrossa nova aporta aquest dinamisme de que parlava ?

Si. Vaig partir del fet que havia de ser una carrossa on hi passés alguna cosa, que donés joc. La idea és simple : una delegació reial del Pol Nord , que viu en un iceberg , rep les cartes dels nens i prepara els regals.

Molta gent comentava que no havia tingut temps de veure tot el que hi havia a la carrossa ...

Aquesta és la idea . que la gent es quedi sense veure alguna cosa. Que tot tingui vida. Preteníem que fos una carrossa que de lluny no s’identifiqués clarament , que s’acostés. Aleshores , en tenir-la davant , com que tot és ple i en moviment sempre s’escapa alguna cosa.

Per aquells que no hi van veure tot el que hi havia, doncs , com és aquesta carrossa , que hi ha ?

La podem dividir en tres zones ben diferenciades : la part frontal és la de rebuda de les cartes dels nens , i al mig on hi ha la caseta i la forja , on es preparen els regals. I la part del darrera és una muntanya , però una muntanya que té vida que treu fum , que és un personatge.

És gaire difícil bastir una carrossa ?

La veritat és que no és molt senzill , si es vol fer una cosa que duri. Requereix , a més , una inversió forta, perquè cal bastir tot l’esquelet d’un camió, i per tant s’ha de fer a consciència. Jo professionalment em dedico al disseny d’estampats, i abans havia treballat al conegut tallers de decorats del Mestre Ciudad. Amb aixó no vull dir que no ho hagués pogut fer ningú més, però si que aquest no és un tema d’aficionats.

Canviem de tema. Els Pastorets , les obres de la Sala Cabañes , Les Santes ... Com es pot estar a tot arreu ?

A mi m’apassiona tot aquest món de l’espectacle. Des que de petit vaig entrar a la Sala Cabañes l’he anat coneixent. He fet cursets de direcció , de vestuari i maquillatge , he fet decorats. M’agrada participar des de dins i disfruto treballant perquè la gent disfruti Ara mateix veig aquesta carrossa com un fill meu. Els Reis han estat esplèndids amb mi aquest any : m’han portat una carrossa.

Finalment , l’any vinent veurem novetats a la Cavalcada ?

Lògicament no hi haurà una nova carrossa , perquè l’economia no ho permet , però de ben segur seguirem aquesta línea de dinamització de la Cavalcada, per fer-la més viva. I tot i que és aventurat , no descarto que els Reis d’aquí dos anys ens portin un regal tan maco com el d’aquest Nadal.